week 43

Laatste mooie weekend?

Ook afgelopen week hield het weer zich stabiel en rustig. Veel zon, lekkere temperaturen maakte het mogelijk voor enkele goede barbelvangsten. Deze waren uiteraard wel op de kleinere rivieren... De Waal en IJssel waren deze week erg rustig. Slechts op enkele plekken werd nog barbeel gevangen. Met een mooi maar koud weekend voor de deur was het inderdaad afwachten wat de eerste echte nachtvorsten zouden aanrichten.

het water "kookte " flink...

De afgelopen dagen zorgde er al wel voor dat de watertemperatuur zakte. En op sommige wateren zelfs serieus...de temperatuur van het water in de Roer zakte zelfs met 5 C in een dikke week...dat is enorm veel en had ook zijn weerslag op de vangsten aldaar. Dat is het nadeel van weinig water in een kleine rivier, dat koelt snel af en warmt snel op. Maar ook in de Waal zakt de temperatuur met dik 4 C in een week tijd. Daar zal het niet meer herstellen vrees ik.

Dat de meeste vangsten deze week uit het zuiden van het land komen is logisch. Steeds net een paar graden warmer en ook betere rivieren voor de tijd van het jaar. De Waal en IJssel zullen nu in recordtempo invallen. Vangsten zijn er nog mogelijk, puur gebaseert op de ervaringen uit het verleden. Toch moet er ook rekening mee worden gehouden dat het met een week of 2 afgelopen zal zijn.... Voor barbeel zul je dan toch echt naar het zuiden moeten.

En dus togen Harold en ik afgelopen weekend weer naar het zuiden. Het zou afkoelen in de nacht van vrijdag op zaterdag, maar dat het zo koud zou worden had ik niet verwacht... Flink wat ijs op de ruiten van de auto's en ook de grond was een beetje bevroren. De natte bladeren zorgde voor een kleine ijsbaan op sommige plekken. Als we langs de stuw in Borgharen rijden zien we flink wat damp van het water komen. Een teken dat het buiten kouder is dan in het water. Eerst daar een paar platen schieten voordat we naar de stek doorrijden.

de donkere barbeel met de twee stippen op zijn buikvin

Het duurde lang voordat de handen weer een beetje normaal te gebruiken zijn. Het valt toch weer tegen de eerste echte koude morgen aan het water. Een onderlijn knopen duurt nu een paar minuten langer dan normaal en tussendoor moet ik een paar keer flink blazen om ze een beetje warm te krijgen zodat ik een knoopje kan leggen. Of het ook zijn weerslag zal hebben op de barbeel? Deze vraag weten we binnen een kwartiertje.... de snelle aanbeet blijft uit vandaag. Het blijft ook redelijk lang koud ondanks dat de zon al een tijdje schijnt. Op deze stek zitten we redelijk beschut, helemaal uit de wind en rond 11 uur is de zon zo sterk dat we de dikke winterjas uit kunnen doen. Op dat moment zijn we bijna 2,5 aan het vissen en hebben nog geen tikje gehad. De eerste beet zal zich pas tegen de middag melden. Tot die tijd is het waterpeil vrij stabiel geweest. Pas na de middag komt er echt verandering in en zakt het zeker 50 cm. Dat betekent een heel andere stroomnaad, minder stroming en op sommige tijden zelfs meer stroming met lager water.

zo was hij op 14 april dit jaar.

De buitentemperatuur loopt tegen de middag snel op naar zeker 15C en voor het gevoel zeker nog meer.. We hebben goede hoop dat dit de barbeel actiever zal maken maar vandaag hebben we pech. Het blijft vrij stil en we moeten het vandaag doen met slechts een paar barbelen. Wat we ook proberen en waar we het aas ook aanbieden de barbelen blijven passief. Later in de middag stijgt het water weer terug naar ons begin niveau en ook dat maakt de barbeel niet hongerig. Even later besluiten we huiswaarts te keren. Harold ving vandaag een barbeel die vrij donker was en zijn ogen leken boller dan normaal. Het leken wel dop-ogen. De kleur kwam me bekend voor en ik vergeleek de barbeel met een foto van een paar maanden geleden. Het bleek dat ik de barbeel eerder dit jaar ook gevangen had, een paar kilometer van de stek vandaan. Deze barbeel heeft dus niet echt een vaste plek maar migreert er lustig op los.

Deze winter zullen we de Grensmaas blijven bezoeken. Voor ons nog een uitdaging omdat we zelf nog erg weinig weten van dit water. We weten al dat we erg afhankelijk zullen zijn van de waterstand. Het onbekende van het water is de uitdaging. Ook ben ik zeer benieuwd waar de barbeel zich uiteindelijk zal gaan ophouden en of hij ook vangbaar zal blijven. De eerste vuurdoop hebben we afgelopen weekend gehad. Ondanks veel en ook warme zon was de barbeel niet te verleiden tot eten. Voor ons een tegenvaller maar we weten nu ook meteen dat het een taaie visserij zal worden.....