week 35

Stabiel, minder...

 

Ook deze week hetzelfde beeld als de laatste tijd. Geen uitschieters, vangen of niet vangen zo simpel is het momenteel. De lage waterstand, de nog vrij hoge watertemperatuur, zaken die zeker meespelen. Op de IJssel de grondelplaag... Kijk ik puur naar de statistieken en gedragingen van de afgelopen jaren dan zou het ook zo maar kunnen zijn dat we een vroege winter gaan krijgen. Een week of 6 voor de eerste vorstperiode trekt de barbeel weg. Dat zou op papier betekenen dat over een weer of 3 de eerste nachtvorsten komen.... Afgelopen zaterdag werd er in Friesland!!?? al de eerste vorst aan de grond gemeld...

struikhoppen....

Door de jaren heen heb ik wel gemerkt tijdens het vissen op barbeel dat niet één dag of periode hetzelfde is. Sommige vergelijkingen gaan wel op en vangstgarantie of behaalde resultaten in het verleden.... Elke dag dat je weg gaat kun je verrast worden, het is toch de natuur waar je mee te maken hebt. Verwachtingen zijn er altijd, ook omdat we ondertussen weten waar we de meeste barbeel kunnen verwachten.

Toch wisten Harold en ik niet goed waar we naar toe moesten rijden afgelopen zaterdag. De keuze viel uiteindelijk op de Roer. Dit jaar toch een beetje mijn rivier geworden, terwijl Harold hem het liefst zo ver mogelijk mijd.... Bij aankomst bleek de waterstand die nacht ineens met 40 cm te zijn toegenomen. Het water had een licht bruine kleur....dat wordt een toppertje vandaag wist ik al. De omstandigheden waren ideaal! Ook nog eens een koude nacht erbij zodat de temperatuur niet meer zo hoog was. Met een lichte bepakking trokken we langs de rivier van struik naar struik. Op de eerste plek kreeg Harold al vrij snel kleine tikjes op de top....

prachtige rivier en omgeving

En jammer genoeg eindigd daar ook het verhaal mee. Een uurtje of 6 later op mijn 6e of 7e stek kreeg ik ook een paar kleine tikjes terwijl Harold op zijn plek in dezelfde tijd ook kleine tikjes ontwaarde. Voor de rest moesten we het doen met de rust en stilte van de natuur. Het kabbelende water en af en toe een plons van een vis. Ook Patrick de plaatselijke barbelhunter bracht deze keer geen geluk. Het wil nog wel eens gebeuren als hij ons komt bezoeken dat we niet veel later ook een kromme hengel hebben. Helaas zijn magie werkte ook niet.... Toch was het geen verloren dag...nieuwe stekken geprobeerd en de mogelijkheden daar weer van ingezien, of juist af kunnen schrijven. Achteraf kun je dan zeggen de verkeerde waterkeuze gemaakt toch zie ik het zo niet omdat ook deze dag weer zijn voordelen opleverde voor de toekomst. Een paar kilometer verderop werd ook gevist op barbeel en daar werd wel gevangen.

Hetzelfde verhaal van hierboven kon los worden gelaten op de andere barbeelrivieren die we rijk zijn. Zowel de Waal als IJssel zijn wisselvallig en ook de Grensmaas heeft zijn grillen. Diegene die vingen wisten ook allemaal te melden dat het om vette tot moddervette barbelen gingen..... toch een teken aan de wand?? Over een paar weken weten we het.

ze lager er wel maar lieten het afweten....

 

tis al weer een tijdje geleden...