week 37

 

weinig veranderingen

 

Ook deze week weer dezelfde beelden en geluiden vanaf de waterkant. Voor de tijd van het jaar te weinig en er wordt geblankt. Wat er gevangen wordt is wel rond en dik. Sommige barbelen hebben zelfs erg veel gewicht bij zich.... Het waterpeil is al aan paar dsagen stijgende op de Waal en IJssel en de watertemperatuur zakkende. In een paar dagen tijd zakte het 2 C. Normaal voor de tijd van het jaar het is ten slot van rekening al half september..

 

Afgelopen zaterdag had ik een ontmoeting met een paar Engelse barbeelvissers. Al enkele maanden hadden we contact via email en ze hadden voor dit weekend een huisje geboekt. In een artikel in een Engels hengelsportblad hadden ze gelezen over de goede mogelijkheden hier in Nederland voor barbeel. Plaats van ontmoeting was de IJssel nabij Deventer. Nadat ik het één en ander had uitgelegd werden aan de waterkant de spullen in gereedheid gebracht. Daar bleek al snel dat de oudste van de twee erg eigenwijs was. Het bleek dat hij in de laatste 4 jaar ca 10 barbelen had gevangen en dus wel wist hoe het moest.... met een onderlijntje van ca 25 cm en een grote boille ging hij aan de slag. Ook de andere begon zoals hij gewend was te doen. Hij had immers een barbeel van 15 pond gevangen in zijn achtertuin...

Zo verstreken er een paar uur zonder aanbeet. Ik besloot nog een andere plek te proberen. We reden daarvoor een 15 tal kilometer verder en begonnen opnieuw. Weer begonnen ze zoals ze gewend waren te doen. Ik besloot nu zelf ook mee te vissen en voerde een paar ballen voordat ik mijn hengels klaarmaakte. Aan de ene ging een stukje kaas en de andere 2 elipse pellets. Uiteindelijk was dat ook hun wens het vangen van een barbeel aan kaas. Maar ze weigerde het te gebruiken.... Binnen een paar minuten stond de hengel met de pellets als aas al te stuiteren en kwam er een barbeel mee van eind 60 cm. De oudste van de twee maakte de opmerking er zit dus wel barbeel in dit water..... en de andere maakte meteen een onderlijn van 1,5 meter lang.... helaas ving hij in de verdere uren geen barbeel, wel een winde en kolblei.

Het viel me op dat er momenteel erg weinig stroming is in de IJssel. Een korf van ca 80 gram was heel goed te houden in de stroming. Op de gehele dag hebben we slechts 5 schepen gehad. Maar waar ik het meest van schrok was toen ik aan het eind van de dag mijn laatste kladje voer langs de stenen gooide. Mijn emmer spoelde ik om en er verdween wat voer tussen en op de stenen. In een mum van tijd zagen de stenen en bodem zwart van de grondels... Ik kan je verzekeren ze zijn gek op pellets en vreten ervan als gekken. Steeds even eraan zuigen en loslaten. De meeste pellets waren ook te groot maar er werd flink aan gegeten, soms 2-3 stuks per pellet...

 

Overige vangsten

 

Beste Frans,

 

Ik wil graag deze mooie vangst met je delen. Vorige week maandag had ik mijn zwager meegenomen naar de Waal om hem te laten zien wat een mooie vissen de barbelen zijn. Hij vist net een paar weken, dus elke vis was voor hem een feestje. 50cm vond hij al geweldig en groot.

Maar die dag viel hij met zijn neus in de boter toen er een mooie krachtige 75cm barbeel aan de andere kant van de lijn hing. Beide stonden we te springen van vreugde. Het aantal barbelen bleef hangen op 4 stuks, maar de 75cm barbeel was veruit de mooiste.

Zie dat jij je meer aan het concentreren bent op de kleinere rivieren. Als ik het allemaal zo lees, is dat nog behoorlijk lastig en een hele andere techniek dan op de grotere rivieren. Maar de vissen die je vangst zijn wel prachtig zeg! Dat maakt alles weer goed lijkt me.

Gr René.

 

Navond Frans,

 

Ik kon het nalaten om de goede weersverwachtingen voor vandaag langs me heen te laten gaan. Toevallig hoefde ik niet te werken en verheugde ik me al een paar dagen op enkele uren heerlijk relaxen aan de waterkant. Ik was vroeg vanmorgen, echt met het krieken van de dag en ik zat in m'n stoel vanaf ca. 07.15 uur. Potverdorie, het was fris en die Waalwind W-ZW ging dwars door mn fleecejack heen!! Ik had koude handen en kreeg ze niet warm....zelfs niet tussen mn benen en dat wil toch wel wat zeggen!! (hahaha) Uiteindelijk werd het wel beter met de zon die krachtiger werd.

Anyway bleef het opmerkelijk rustig totdat ik om 08.30 de eerste ving van zeker 60cm. Mooie vis. Hierna bleef het rustig. Af en toe een tik en aanbeet die niet wilde doorzetten. (of de vis kon zich op tijd ontdoen van de haak) Opvallend was dat de actie (net als de eerste vis) plaatsvond in het gebied rond 60-70 mtr. Eerder had ik veel actie vlak onder de kant, maar tot op ca. 40 mtr. gebeurde hier niets dit keer. Ook opvallend was dat kaas het hem deed vandaag. Stom he?

Om 11.30 gierde de beetrunner het weer uit en dit keer was het uieindelijk een 70-er die ik op de onthaakmat op de foto zette. De vis weer terug in het water liep ik naar mn stoel en zie ik mn andere hengel (op ca. 40 mtr met kaas) naar beneden duiken. Voel gelijk dat het een zware vis is, zwaarder en sterker dan de vorige. Sensationele vechter!! Met deze had ik meer moeite, wauw wat een vechter was dit zeg! Het was er een ver in de 70 en een dikke!! Prachtige vis. Alweer op de onthaakmat op de foto en ik hou mn hand er maar naast om jullie een idee te geven.

Al met al om 12.30 naar huis met een zeer voldaan gevoel. Misschien wel de laatste mooie dag met een temperatuur van 20 graden....Of niet?

Ik blijf er zin in houden, maar het moet niet zo hand waaien of regenen.

 

Tot de volgende keer!

 

 

Hey Frans,

 

De eerste was een lekkere dikkerd van 76cm, de tweede was een veel slankere van 72cm, de derde heb ik niet gefotografeerd en zal circa 45cm geweest zijn. Helaas ook drie(!) aanbeten gemist. 1 keer net na de aanbeet vis gelost, na inspectie bleek de hair om de haak gedraaid te zijn. 1 keer na een forse aanbeet sprong de top plots weer recht, onderlijn doormidden... zoals je al weet kreeg ik net voor ik naar huis ging nogmaals beet, de vis voelde lekker log aan, als een vuilniszak, na korte tijd een flinke ruk, en knak... daar ging de onderlijn.... heb even lekker staan schelden... baal hier nog steeds van.

 

Groet Harold

 

 

 

Hoi Frans

Het was alweer een tijdje geleden dat ik ben wezen vissen op barbeel. Ik ben de afgelopen 10 dagen op vakantie geweest in de Ardennen en heb me weer goed vermaakt in de Ourthe. Ben weer op mijn bekende plekken geweest en heb ook een paar nieuwe plaatsen bezocht. De plaatsen waar ik normaal vis waren goed. Op deze plaatsen moest ik nu wel langer wachten op een aanbeet dan normaal,maar de barbelen waren wel allemaal boven de 50 cm tot 65 cm. Dit komt omdat er volgens een man daar in de winter veel aalscholver komen! Deze man bezit daar een vakantiehuisje en komt in de winter ook regelmatig daar.De man viste vroeger ook op barbeel maar nu vist hij met de vlieghengel en mag blij zijn als hij en kopvoorntje of forel vangt.De kleinere barbeeltjes die je vroeger ook ving zie je bijna helemaal niet meer! Rara hoe komt dit! De nieuwe plekken waar ik geweest ben waren niet echt goed,maar heb er wel barbeel zien zwemmen en een paar gevangen.

 

Deze plekken zijn voor herhaling vatbaar en ga dat zeker weer proberen als ik terug kom. Op de bekende stekken moest ik ook meer doen om een beet te krijgen,zo moest ik een groter stuk van de rivier afvissen en heb ik vaker uit de hand moeten vissen dan normaal. Ik heb hier erg van genoten om op deze manier de vis te moeten vangen. De meeste barbelen heb ik gevangen tussen 20.00 en 20.45,langer kon ik niet vissen omdat het donker werd en je gek werd van de vleermuizen. Vaak ving je ze in een tijdbestek van 15 minuten en dan was het weer over.Ik heb ook een paar keer s'morgens gevist maar dat was geen succes,ik heb er toen wel een paar gevangen maar ben toen meer voor de gek gehouden door onze bebaarde vrienden. Ze waren overal aan het flanken en aan het spellen maar azen ho maar! (om gek van te worden!)  Ik heb er in totaal 34 gevangen en heb er veel uren voor moeten maken,maar heb er enorm van genoten en daar gaat het om toch!

Gr Jeroen Gruijs