week 32

 

Karige vangsten

 

Ook afgelopen week waren de vangsten van barbeel niet spectaculair te noemen. Eigenlijk al de tijd dat ze weer goed vangbaar zijn worden er geen echte grote aantallen gevangen. Aantallen van 10-15 stuks in een sessie heb ik dit jaar niet één keer gehoord en zelf ook niet meegemaakt. Het blijven er steeds 1-5 stuks en soms zelf ook blanken. Natuurlijk hoor en zie je nooit alle vangsten en op sommige plekken kun je nu eenmaal makkelijker barbeel vangen dan op andere. De watertemperatuur speelt natuurlijk enorm mee die is nu nog steeds rond de 25C maar ook in de late avond sessies blijven de barbelen vrij loom liggen. Ik houd het puur op een natuurlijke reactie. Of je nu op de grote diepe of smalle ondiepe rivieren vist, het maakt niet uit alom blijft het gewoon achter.

een paar mooie barbelen....

 

De hele week heb ik nauwlettend de waterstanden in de Ardense rivieren in de gaten gehouden. Niet alleen de waterstand was laag ook de afvoersnelheid was erg laag. Mijn plan was om met deze situatie eens goed overal te gaan kijken en eventuele potentiele stekken te noteren. Ik trok er bijna 3 dagen voor uit om zowel de Ourthe als de Ambleve eens rustig te observeren. De omstandigheden waren nu optimaal! En dat bleek ook bij aanvang van de Ourthe. Kraak en kraakhelder water op sommige plekken niet dieper dan 40-50 cm. Eigenlijk was het heel simpel, daar waar nu nog water stond waren op zich allemaal plekken waar je barbeel en kopvoorn kon verwachten. Op zeer veel plekken stroomde het water nog net tussen de stenen en stond er niet meer dan 10-15 cm. Overal had ik een zeer goed zicht en beeld van de bodem. Zo een weekendje rond rijden leverd zoveel informatie op daar kun je normaal gesproken jaren op voort borduren.

een schooltje kopvoorns met exemparen dik over de 60 cm en kogelrond...

In dat opzicht had ik dubbel geluk. Normaal zijn de walloniërs geen praters en al zeker niet als ze merken dat je hun taal niet spreekt. Deze paar dagen trof ik erg veel hengelaars aan de waterkant en nagenoeg allen waren zeer spraakzaam. Tenminste, soms ging het met handen en voeten, sommige spraken goed Nederlands of Engels. Waar ik ook kwam wie ik ook sprak allen hadden het over de sterk afnemende vangsten van witvis in de rivier. Vroeg je naar een eventuele verklaring wist niemand die. Eerlijk gezegd heb ik ook minder vis kunnen spotten dan verwacht. Echt veel schuilplekken hadden ze niet en daar waar vis lag zag je die ook duidelijk. Schoot ik pellets in het water stoof de vis uiteen en ook daarna zag je ze goed liggen achter of langs een steen. Het viel me op dat de vis overal erg schuw was. Ook op de Ourthe waar het water over het algemeen zeer helder is en de vis daar aan gewend moet zijn. Wandelaars, fietsen en zelfs daar waar mogelijk auto's deerde de vis niet..... echter schoot ik pellets in het water of gooide ik mijn montage, zodra er ook maar iets het water raakt was de vis meteen weg van de plek. Het duurde daarna lang voordat ze weer tevoorschijn kwamen.

Wat de plaatselijke bevolking vertelde kon ik zelf ook zien. Erg weinig vis waarneembaar. 0- 1 jarige vis in overvloed. Grote scholen vis was erg moeilijk te vinden. Ook op de plekken waar we doorgaans erg goed konden vangen leek de vis compleet verdwenen. Omdat het water nauwelijk stroomd momenteel zoekt de barbeel zoveel mogelijk stroming op. Ook op die plekken lagen er niet echt veel. Wat dat betreft was het makkelijk zoeken. Je hoefde alleen maar naar stroomversnellingen te kijken en meteen zag je barbeel.

En om een lang verhaal kort te houden, bij zien bleef het vaak. Je zag ze wel maar bijten ho maar. Wat ik ook aanbood, waar ik ook viste... met 2 barbelen moest ik het doen dit weekend. Ondanks dat ze op sommige plekken erg veel flankte, wat nomaal duid op zoek naar eten, ze namen geen enkel aas aan. Natuurlijk wil je graag vangen wat je ziet maar dat was niet mijn reisdoel deze keer. Observeren van de geulen was het doel en wat dat betreft had ik een zeer nuttig weekend. Erg veel gezien en geleerd. Ook het mysterie van het vele vastzitten op de winterstekken kon ik eindelijk aanschouwen. Op die plekken was de rivier verschrompeld tot een smal stroompje en was de bodemstructuur duidelijk zichtbaar. Om de 40 cm liep er over de bodem een soort van gevlochten prikkeldraad van oever naar oever. Waarom kon niemand verklaren. Ook het nut zag ik er niet van in. Daarnaast viel het me op dat er erg veel korte sterke takken over de bodem liepen. Het leken een soort bramentakken. Ook dat zijn ongetwijfeld de haken vreters... Ik ben nu dubbel gewaarschuwd op die stekken....

de hakenvreters.....

 

 

Hoi Frans,

Voor de barbeel liefhebbers heb ik het volgende te koop:

2x Korum precision specialist 12 ft en 1,75 lbs. Stokken verkeren in absolute nieuwstaat en hebben geen enkel krasje. Ik heb slechts een paar keer met de stokken gevist. Ik wil voor de set 170 euro hebben.

Verder nog een fox oval brolly inclusief bivvypegs en stormpoles. Brolly is in absolute nieuwstaat en heeft slechts 2 x de waterkant gezien. Ik wil er 70 euro graag voor hebben.

Geïnterresseerde kunnen een mail sturen naar bindels@ziggo.nl

Dank en groet Richard