week 33

 

Weer zeer schamel

 

In het zuiden zijn de scholen weer begonnen een teken dat de vakanties weer ten einde lopen. Over 2 weken zit iedereen weer op school. De meeste zijn dan weer afhankelijk van het weekend want ook niet te vergeten de avonden worden al weer sneller korter... Maar vakanties of niet, de barbeelvangsten blijven erg schamel dit jaar. Zelfs nu de relatief goede maanden zijn aangebroken waarin vaak de meeste vangsten werden geboekt, blijft het nu ook ver achter. Alom is het op de Nederlandse rivieren byzonder dun met de aantallen. Ook de echte grote worden niet gevangen. Tuurlijk geld het ook hier dat niet alle vangsten bekend zijn, toch is het netwerk door de jaren heen vrij betrouwbaar en door heel het land heen...

Het is en blijft jammer dat we niet weten wat er zich onder water afspeelt. Zijn ze loom? Zijn ze weg? Het is gelukkig wel zo dat alle 4 de rivieren hetzelfde beeld vertonen. In dat optiek denk ik gewoonweg niet te moeilijk en houd ik het op een natuurverschijnsel.

Afgelopen week heb ik zelf niet gevist. Dat had deels te maken met een natuurverschijnsel en het technische vernuft internet. Al heel de week was het horen en te lezen dat het op zondag erg nat zou worden. Ik had voor deze dag al weken een afspraak staan. Zelfs 1tje die al een paar keer verzet moest worden ivm kou- en hoog waterperiodes. Normaal neem ik op donderdag vai de mail contact op om de afspraak te kunnen bevestigen, er is dan een goed zicht op de weersvooruitzichten. Immers bij veel of lanbgdurige regenval is er vanaf de kribben niet te vissen. Tenminste ik neem die verantwoording niet als ik met andere op die krib ben. De stenen veranderen in een ijspiste en menigeen weet erover mee te praten waarbij het verkeerd afliep met zelfs botbreuken als gevolg.En ik ken het enthousiasme van de mensen die met me meegaan... bij een aanbeet snellen ze naar de hengel vergeten de omstandigheden.

Voor mij bleef het een beetje vaag wat er zou gebeuren op zondag. Tot zaterdag mooi en zonnig en dan ineens veel regen met onweer. Buienradar gaf al vanaf donderdag te zien dat er veel regen zou vallen in het oosten vanaf het middaguur. Vrijdagmiddag is er mailcontact en na het zien van wederom buienradar lijkt het erop dat het meevalt en het een paar korte buien zijn. Ik laat dus weten dat het zondag door kan gaan en meld er wel bij dat ik op zaterdagmiddag nog een keer kijk via buienradar. Niet dat ik er blind op vertrouw, ik ben er al vaak verkeerd door ingelicht. Ze kunnen op deze wereld erg veel maar een betrouwbare voorspelling van het weer maken lukt al 53 jaar niet...tenminste zo lang als ik meeloop...

Zaterdagmiddag zie ik dat er vrij zware buien via Frankrijk en België op zondagmiddag over ons land trekken. Er zitten veel rode vlekken in wat wijst op onweer. Van 12- 17.00 uur zal er veel regen vallen in de lijn Eindhoven/ Zwolle en breed zijn tot over de Duitse grens. Omdat ik en mijn gast ca 100 km moeten rijden voor de afgesproken plek en de buien nu wel goed zichtbaar zijn besluit ik alsnog een mail weg te doen en de afspraak te verzetten. 3 weken geleden ben ik nog weggehoost aan de IJssel en ik weet dat het daar enorm kan spoken uit het niets..

Zondagmorgen regend het in Eindhoven, niet veel wel gestaag. Genoeg om in korte tijd nat te worden. Ergens geeft me dat een goed gevoel, ik heb de afspraak terecht verzet. Even laterkijk ik op buienradar hoe het verloop zal zijn... en zie dan dat de strook met zware buien niet over het oosten van Nederland trekken maar geheel over Duist grondgebied gaan... Op de plek van de afspraak valt nagenoeg geen druppel en schijnt zelfs de zon..... natuurlijk baal ik als een stekker. Dit is zo frustrerend.... er op internet geen betrouwbare site te vinden waarop je qua weer kunt vertrouwen.... buienradar stond al laag bij mij, nu weet ik dat het kijken naar die site helemaal geen nut meer heeft. Wie wel een betrouwbare radarsite weet mag die doorsturen naar me.

 

Beste Frans,

 

Nog altijd volg ik met veel plezier je website. Wel jammer om te lezen dat het deze zomer niet zo denderend gaat met de Barbusvangsten. Ikzelf ben nog maar een keer geweest, deze zomer. We hebben een voor ons nieuw gebied bevist, een week of twee geleden. Het zag er prachtig (en zeer Barbelerig) uit, maar we hadden geen succes. We hebben drie verschillende kribben geprobeerd. Kaas, smac, pellets, maden, combinaties van dit alles, met voerkorf, zonder voerkorf, langere onderlijn, minder lange onderlijn: geen teken van Barbeel. Helaas.

Opvallend genoeg wil het Meervallen (wat we ook iedere zomer doen) ook voor geen meter. Normaal hebben we bijna iedere sessie wel actie, maar deze zomer blijft het erg vaak stil. Daar staat tegenover dat het Roofbleien veel beter lukt dan voorgaande jaren. En dit met hetzelfde spul, op dezelfde stekken (langs de Waal). Zo zie je maar weer: vissen blijft onvoorspelbaar. Omdat het Roofbleien zo lekker gaat, hebben we ons daar de laatste weken maar op geconcentreerd. Zo ook gisteravond. En wat klapte er in de schemer op mijn diep geviste ratelplugje?

Met 77 cm de op één na grootste Barbeel van mijn leven. Het is natuurlijk bekend dat visjes ook op het menu staan bij vriend Barbus. En ik heb vaak genoeg gelezen en plaatjes gezien van mensen die er een aan een kunstaasje hadden gevangen. Maar mij was het nog niet overkomen.

In Juni ben ik weer bij mijn hengelvrienden in de USA geweest. Hier nog even snel een paar plaatjes van wat hoogtepuntvissen die jij vast ook wel mooi vindt:

white sucker

 

Een prachtige Longnose Sucker. Een zeldzame vangst, want normaal leven die op 150-200 meter diepte in Lake Superior.
Maar wij hadden het grote geluk dat er, vanwege de late lente, nog een groep van deze schitterende vissen bij een riviermonding rond hing.
Een groot hoogtepunt. Een een nieuwe vissoort voor mij.

river redhorse

 

Longnose sucker

 

 

Extra leuk is dat ik al deze (en meer) vissen heb gevangen aan een zelf geknutselde hengel. Gebouwd op een vierdelige, 270 cm #10 vliegenblank.
Een heerlijke hengel, waar bijna alles mee kan. Maar voor die Steur was ie natuurlijk wel wat licht! Al geeft het wel vertrouwen in de gebruikte materialen en je eigen knutselvaardigheid dat de hengel ook dat overleefd heeft.

Nou, zo is het bericht wel weer lang genoeg.

Kromme hengels toegwenst.

Gijs

 

Hallo Frans,

 

2 weken geleden een dagje op de Waal. Omstandigheden perfect maar grote Barbeel liet het afweten. Wel een prachtige > 20 pond spiegelkarper uit het kolkende water.

 

Groet Rob & Daniel