week 34

 

goede vangsten

 

Ook deze week waren de barbeelvangsten over het algemeen goed. Wederom geen grote aantallen maar wel overl 1-2 stuks en soms een uitschieter naar 4-5. Ook vanaf de IJssel nu redelijk goede berichten. De Roer en Grensmaas zijn ook goed te noemen. Over het algemeen deze week redelijke vangsten al moet je nergens grote aantallen verwachten.

De watertemperatuur zakt gelukkig al naar de 22 C. De waterstanden in de Ijssel en Waal zijn erg laag momenteel. Dat houd in dat de stroomnaad ver in de rivier ligt. Het is nu mogelijk om verder in de rivier te vissen zonder steeds terug geworpen te worden tussen de kribvakken. Met minder gewicht kun je nu de geul bevissen die voor de kribvakken loopt. De komende maand is de barbeel nog goed te vangen. Ook al worden de avonden snel korter, het is nog steeds goed te doen om na het werk een paar uur te gaan vissen.

Afgelopen week bezocht ik de Roer 2x. Al twijfelde ik vandaag even om naar de Waal te gaan . Met een waterstand van amper 580 Nijmegen is het daar best aantrekkelijk. Uit ervaring weet ik dat er dan mooie dingen kunnen gebeuren vanaf de krib. De stroomnaad ligt dan ver in de rivier en de montage blijft goed daar tegen liggen. Toch de vangsten vallen het hele jaar al tegen. Tenminste als je aantallen wilt vangen. Als ik dan mag kiezen tussen de Waal en Roer om er 2 te vangen dan rijd ik naar het zuiden.... Niet dat de barbelen van de Waal en Roer veel verschillen in lengte, kracht of aanbeet. Maar aan de Roer is de belevenis toch heel anders.... dat is toch wel het echte barbelen daar.. Momenteel is er ook weinig verschil in aantallen. Toch die serene rust, de hengel in de hand en dan die beslissende aanbeet voelen, dat maakt het dat de Roer speciaal maakt.

Maar natuurlijk is er meer. Het mooie hit en hold vissen, de spanning of het materiaal het houd. De kleine tikjes op de top die de komst van een barbeel aankondigen. Want daarin zit wel een groot verschil met een grote diepe rivier die constant in beweging is. Mijn aas in de rivier ligt nog geen meter uit de kant, amper 4 meter van me vandaan. Het verschil met de Waal is dat een barbeel van de Roer alle tijd heeft om het aas te inspecteren. Je krijgt dan ook vaak 4- 8 tikjes voordat hij het aas slikt en je de haak kunt zetten.Dan is het aanslaan en de vis voor de struik houden. Mijn slip staat bijna dicht en toch neemt de barbeel zonder veel moeite 10-15 meter lijn mee. Barbeel in een kleine ondiepe rivier zwemt altijd van je af... De runs zijn enorm hard en krachtig. Hij maakt optimaal gebruik van zijn spierkracht. Dat maakt het vissen op barbeel zo spectaculair. Ik neem dan mindere aantallen vangen graag voor lief.

Afgelopen dinsdag kreeg ik maar liefst 7 aanbeten. Slechts 1 daarvan ( de eerste) kon ik verzilveren. 2x brak de onderlijn en 4 x sloeg ik mis of had de barbeel er even aan. Aanbeten en kansen genoeg om een groot aantal te vangen. Zeer frustrerend om mee te maken. In mijn ogen kun je dan beter blanken...

Gisteren ( maandag) verliep bijna hetzelfde. De eerste aanbeet had ik na ca 20 minuten. Daarna duurde het ruim 2 uur maar die aanbeet ging erdoor. Een uur later weer een snoeiharde aanbeet en weer erdoor. 22/00 vervangen door 26/00 en weer wachten... Na bijna 2 uur weer een run en ook deze brak na een seconde of 5. De tijd daarna bleef het stil... Een volgende keer gaat de Waal montage erop... 31/00 en de slip helemaal dicht. Op deze manier zal de barbeel alles moeten geven, en mijn materiaal ook.... Ik wil weten wat er tegen die struik ligt... Mijn gevoel zegt groot en zwaar...