week 26

dansende barbelen....

 

Eindelijk na weken van wachten konden we afgelopen weekend weer eens gaan vissen aan de Waal. Op het traject Lobith - Nijmegen zijn de kribben weer goed bevisbaar. Van Nijmegen naar Tiel zijn de verlaagde kribben nog niet boven water, daar moet nog zeker 150 cm af. Niet alle kribben in dit stuk zijn verlaagd en sommige waren niet bezet..... want er werd met smacht uitgekeken naar de waterstand. Tijdens de rit over de dijk zagen we dat sommige bevisbare kribben bezet waren met barbeelvissers. Ook zagen we dat er gevangen barbeel werd teruggezet... dat gaf al goede hoop. De watertemperatuur was ideaal, de buitentemperatuur ook aangenaam. Het laatste restje bewolking zou ook overtrekken. Vanaf morgen ( dinsdag) wordt het warmer en droger.

alle drie...

De barbeelvangsten zullen de komende dagen snel toenemen nu er twee grote rivieren meer bevisbaar zijn. De Roer en Grensmaas zijn al een tijdje redelijk goed al is op de laatste het waterpeil vaak nog verrassend hoog.

Het was afgelopen zaterdag niet meteen hallelujah met de vangsten aan de Waal. In de 6 uur dat we viste met 2 hengels hebben we 5 aanbeten gehad waarvan we er één helaas met lijnbreuk verloren. Met 3 barbelen op de kant geen echt slecht begin voor deze rivier. We hadden ook niet de indruk dat er veel meer lagen. Aangezien we de montages vaak en langdurig op dezelfde plek konden aanbieden en ook een voerspoor konden maken kwamen we tot deze conclusie. De scheepvaart was niet echt druk te noemen en de krib waarvan we viste liet een heel aparte stroming zien waardoor we een hele grote oppervlakte hadden waar nagenoeg het water steeds stilstond.

wilde ze niet....

Als aas werden pellets en kaas aangeboden. De eerste 3 aanbeten volgde aan kaas. Pas na ruim 4 uur vissen zagen we de eerste tikken op een pellet. Ook met de gewichten van het lood en korven konden we deze dag spelen, zelfs 60 gram bleef roerloos liggen. Maar ook daarmee konden we niet meer aanbeten forceren. Een bijtmoment hebben we ook niet gehad, de aanbeten kwamen allen uit het niets en er zat minimaal een half uur of meer tussen.

op de foto en bleven wild dansen in je handen....

Het was weer even een lekker gevoel aan de Waal. Praktisch geen materiaalverlies en lekker lui vanaf een steun vissen en wachten op wat er komt. Wat dat betreft is het wel fijn om diverse mogelijkheden te hebben op vrij korte afstand. De Waal voor statisch, de Roer dynamisch en uit de hand en de Grensmaas daar kun je naast statisch ook met een dobber vissen. Wat dat betreft is het barbeelseizoen dan nu eindelijk echt begonnen. Ik verwacht op korte termijn geen stijging van het water en hopelijk zakt het redelijk snel de komende weken zodat een groter stuk aan de Waal ook bevisbaar wordt.

eindelijk een stil moment...

Waterstanden

Om te kunnen vissen vanaf de kribben aan de Waal heb je voor het traject Lobith - Nijmegen een waterstand van Lobith 1010 nodig. Naast dat ook verenigingsvergunningen want heel dat stuk zit niet in de vispas. Van Nijmegen tot Tiel heb je een waterstand van Lobith 820 nodig. Het traject Tiel - Zaltbommel heeft Lobith 870 nodig om vanaf de kribben te kunnen vissen.

Voor de IJssel geldt dat vanaf de oevers altijd gevist kan worden, uitgezonderd natuurlijk als de uiterwaarden ook onderlopen. Bij de standen Deventer 400, Zuthpen 530, Doesburg 720 of Olst 250 zijn de kribben veilig bevisbaar.

Voor wie de Grensmaas wil proberen, een stand van 3900 of daarboven is niet aan te raden om dan te gaan. Is de stand 3750 en stabiel dan is deze rivier verschrompeld tot een smal stroompje en zijn de vele geulen zichtbaar.

Via teletext 720 zijn de standen te volgen.

 

nabij Deventer kon er vanaf een paar kribben gevist worden afgelopen donderdag