week 30

vakantie

 

Ook deze week nog een verkort verslag over de actuele vangsten. Niet alleen de buitentemperaturen liepen soms hoog op, ook de watertemperatuur stijgt en gaat richting de 24 C. Dat betekend minder zuurstof in het water en daardoor wordt de vis ook minder actief. Ook de barbeel die zich doorgaans in het zuurstofrijke gedeelte van de rivier bevind heeft hier last van. Het is dan ook te merken aan de vangsten. Het is een samenloop van omstandigheden momenteel waardoor je een vertekend beeld kunt krijgen. Met deze hitte wordt er al minder gevist en ook de vis laat het afweten. In de avonduren naar de waterkant gaan of de vroege ochtend is nu goed te doen.

Momenteel hebben we te maken met iets mindere temperaturen maar eind van de week gaan deze weer naar 30+C... De hevige regenval in sommige delen van het land liet in een aantal rivieren de waterstand een beetje stijgen. Het zal te weinig zijn om de watertemperatuur te doen laten zakken en overal is de stijging al weer teniet gedaan... De verlaagde kribben aan de Waal zijn momenteel niet bevisbaar, er moet nu nog zeker 30 cm water af. Bij een stand Lobith 840 is het verlaagde gedeelte bevisbaar, de stand nu is 870.

Zelf heb ik de afgelopen tijd weinig gevist. Wel was ik afgelopen zaterdag aan de IJssel waar we werden verrast door het hevige noodweer. Ik zag de dreigende bewolking aankomen maar had niet verwacht dat het binnen 10 minuten ook helemaal los zou gaan. Eigenlijk had ik beter moeten weten... een aantal jaren geleden viste ik met Gert Broeze en zijn maat Wim ook aan de IJssel en toen werden we ook overdonderd door een vergelijkbare bui. Er zat toen wel een heviger onweer bij. Gert had het al vaker meegemaakt, voor mij was dat nieuw. Ik weet nog wel dat ik op dat moment erg bang was en later in de cafetaria vertelde Gert toch ook wel de bibbers te hebben gevoeld.. Het schijnt een typisch IJssels streekje te zijn dat er zomaar een noodweer kan ontstaan aan de waterkant.. Ik ben nu 2x gewaarschuwd....

 

 

Hoi Frans,

 

Ik wil voor de statistieken nog een melding doen van een Barbeelvangst aan de Waal. 

Afgelopen vrijdag kort voor de krib met gezoete mais op de haak een Barbeel van rond de 50 cm weten te strikken. Ik was wederom mijn onthaakmat vergeten dus ik heb de Barbeel in het landingsnet onthaakt en direct weer geranimeerd en teruggeplaatst en geen foto's gemaakt.

Voor de rest deze sessie niks gezien. Ik heb de Barbeel rond 18:30 gevangen.

Wel spannend om Barbeel op 18/100 Nylon te vangen :)

As zaterdag ga ik het weer proberen. Ik heb op een recente UK trip wat SMAC met smaakjes ingeslagen. Eens kijken of ze daarvoor te porren zijn.

 

Groet Martijn. 

Geen dank Maikel, uiteindelijk heb je het toch zelf gedaan mede door je doorzettingsvermogen.

Hallo frans 

 

Na een moeilijk seizoen 2012 volgde er een nog moeilijkere start van 2013. Het leek wel of de barbelen op al mijn stekken verdwenen waren, het was zo erg dat ik bijna aan mij zelf zou gaan twijfelen. Na veel denkwerk, surfen op het net en contact met jou, besloot ik het toch maar meer stroomopwaards te zoeken.

En vandaag was het dan zo ver, met een graad of 30 op de thermometer, wat eigenlijk niet zo gunstig is. besloot ik achter in de middag aan de waterkant te gaan zitten. dit met het oog op het aanvoeren van de beoogde stek, zodat ik in de avond nog een redelijke kans maakte om een barbeel te haken.

Na ruim een uur krijg ik een heftige tik op mijn top, gevolgd door een enorme run en een prachtige dril. niet veel later lag er een prachtige barbeel in het net van maarliefst 72 cm. niet veel later begon de wind aan te trekken en dreigde te gaan draaien. op dat moment krijg ik weer een aantal flinke tikken op de top en mocht ik nog een mooie 46 cm vechtersbaas op de kant halen.

Nadat de wind compleet uit de andere hoek kwam heb ik geen beet meer gezien.

Eindelijk een geslaagde sessie.

Frans Bedankt 

Gr maikel