week 22

hoge waterstand voor Waal en IJssel

Waren het de weersomstandigheden die de laatste weken flink wat roet in het barbeeleten gooiden, nu komen er ook nog eens erg hoge waterstanden bij, zeker voor de Waal en IJssel. In Zuid Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland zijn diverse dorpen ondergelopen door de extreme regenval die daar heeft geheerst. Al dat water wordt afgevoerd via de Rijn en Waa. Momenteel staat er bij Lobith 1200. Er komt deze week tot vrijdag nog zeker 155 cm bij. Uiterwaarden lopen onder en campings moeten ontruimd worden. A.s vrijdag zouden de meeste kribben ca 4 meter onder water staan, beide rivieren zijn dan erg breed en vissen op barbeel is dan nagenoeg niet mogelijk.

Door de harde stroming wordt de vis wel naar de kant gedreven. OOk voor de meeste vissen is de stroming nu te hard. Zo midden in de paai zou het kunnen betekenen dat veel vissen nu in de ondergelopen graslanden paaien, nu ook het weer een beetje warmer wordt.

Er kwamen dan ook helemaal geen vis en vangstmeldingen afgelopen week van de Waal en IJssel. Op de Grensmaas en de Roer zijn wel mooie barbelen gevangen, daar zijn de waterstanden vrij normaal.

Afgelopen weekend mocht er ook weer gevist worden in de Ardennen op de Ourthe, Ambleve en Semois. De waterstand daar heeft de laatste maanden niet echt last gehad van overdreven veel water. Soms steeg het een 40 tal cm en binnen 2 dagen was de stand weer normaal. Zo ook afgelopen week, het steeg op woensdag en vanaf vrijdag zakte het weer. Ik weet dan dat er niet op zicht gevist kan worden meestal is het water nog een paar dagen bruin gekleurd. Dat was afgelopen zondag ook meteen te zien aan het water, de bruine kleur. De afvoersnelheid van het water was ook vrij normaal. Er kon met 50 gram gevist worden. Ik was zeer benieuwd hoe de vis zou reageren na deze 2 stille maanden. Tijdens de rit naar het water zagen we overal vliegvissers in het water staan. Die sport wordt in die riviertjes meer beoefend dan ik wist. Ik heb er nog niet eerder zoveel gezien, zowel aan de Ourthe als de Ambleve.

Deze zondag had in gezelschap van Patrick Claessen. Een vaste Roer visser die ook wel eens een keer ergens anders wilde vissen. Meteen bij aankomst maakte we 3 voerplekken aan allen ca 100 meter uit elkaar. Een 20 tal minuten later stonden we in de aanslag om te beginnen. Met smac en pellets als aas begonnen we op de eerste stek. Zeker de helft van de rivier was over een grote lengte helemaal bedekt met laagvliegende muggen. Enorme zwermen danste op het water, driftig hun eitjes lozend. De lucht was blauw met wat wolken, zwaluwen vlogen hoog, kortom genoeg te zien.... Want voelen deden we niet veel, zeg maar niets.... af en toe wel een grom als er weer een onderlijn kapot getrokken moest worden. We zaten veelvuldig vast en verspeelde weer veel.

Uiteindelijk na ruim 2,5 uur vissen op de diverse stekken, kreeg ik een paar tikken op de laatste stek. De volgende inworp leverde meteen een barbeel op. Kort daarna voelde ik weer een paar tikken maar door lijnbreuk verspeelde ik deze aanbeet. Patrick was ondertussen naast me komen vissen. Hij wilde ook dolgraag een aanbeet voelen en natuurlijk een barbeel vangen. Ik probeerde het weer op de eerste stek zodat Pat genoeg ruimte had. Na een twintigtal minuten hoorde ik hem roepen en stond hij zijn eerste buitenlandse, maar ook buitenroerse barbeel te drillen. Hij genoot zichtbaar maar was ook gespannen tot het uiterste dat zag je wel. Toen hij in de gaten kreeg dat de barbeel onder controle was kon hij pas echt genieten van de dril. Een mooie dikkert schoven we even later in het net. Deze barbeel zat helemaal vol met bloedzuigers. Een teken dat deze vis de hele winter ergens stil heeft gelegen en pas sinds kort aan het zwemmen was. Door de euforie bij patrick bedacht ik me later die middag dat we helemaal vergeten waren die bleodzuigers van de barbeel te halen...

Dat korte uurtje was ook het enige wapenfeit van die dag. De verdere uren moesten we ons vermaken met de omgeving en wat zich daar afspeelde. Zelfs 2 geheel andere stekken mochten ook niet baten en eerder dan verwacht reden we tegen 4 uur al naar huis.

Qua vangsten een tegenvallende dag. Ik had er zeker meer van verwacht, zeker omdat de omstandigheden daar veel beter waren dan hier op onze Hollandse rivieren. Het was een taaie visserij, ook hier nog duidelijk dat de vis niet los is. Komende 2 weken zal er op de Waal en IJssel niet gevist kunnen worden vanaf de kribben. Mochten de uiterwaarden van de IJssel ook ver onderlopen dan is vissen daar ook erg moeilijk. De barbeelfanaten onder ons zijn voorlopig dus aangewezen op de zuidelijke rivieren of de Ardennen. Maar ook op deze rivieren blijft het nog een tijdje moeilijk, de natuur loopt nog steeds achter. Het kan vlug veranderen, taak is dan wel om op de juiste tijd op de juiste plek te zijn....