week 23

paaitijd?

 

Op de grote rivieren Waal en IJssel bereikte afgelopen vrijdag de hoogste waterstand om en nabij de 1350 Lobith. Dit houdt in dat nagenoeg de meeste kribben een meter of 3 onder water staan. Barbelen is dan ook bijna onmogelijk. Ik zet er bijna in omdat het nooit uit te sluiten is dat je toch ergens een barbeel kunt haken. Per slot van rekening komt de meeste vis naar de kant bij een harde stroming. Zeker nu ook de paaitijd ook nog meespeelt. Vandaag kon ik langs een kanaal 10 tallen grote karpers waarnemen die druk doende waren met de paai op een ondiep stuk speciaal voor de paai aangelegd. Maar ook elders langs de beschoeiing, daar waar een tak of wat gras het water raakte wemelde het van de karper. Ik had geen idee dat er zoveel en zo'n grote karpers huisde in het kanaal... Aangezien barbeel tot de karperachtige behoort zou het zo maar kunnen zijn dat de komende dagen de paai start en eindigd. Immers het spel duurt maar een goede dag.

Op de andere rivieren ( Grensmaas en Roer) kon men deze week wel gericht vissen op barbeel. Er werden er diverse gevangen, niet de aantallen die je verwacht. Ook op deze wateren zal de paai aanstaande zijn. Tegen het weekend zal de rust weer tergugekeerd zijn en zal de vis zich weer spreiden.

Op de Waal en IJssel zal het komende weekend nog niet gericht gevist kunnen worden op barbeel. Het water zal nog zeker een week meer nodig hebben om al het water te verwerken. Lobith 1010 dan is het traject tot Nijmegen weer bevisbaar vanaf de kribben. Op het verlaagde traject is dat Lobtih 810. Vanaf Tiel is het Lobith 720. Op de IJssel is het Deventer 410 om weer op de kribben te kunnen.