week 24

Het blijft herfst

 

Afgelopen donderdag kon er eindelijk na een paar weken weer gevist worden vanaf de kribben. Aan de IJssel kon dat al wat langer. Ik ben altijd uitgegaan van de waterstand Zutphen 480, bij die stand zou er niet vanaf de kribben gevist kunnen worden. Het blijkt nu dat die stand hoger ligt. Mocht iemand de juiste standen weten mag hij me deze doormailen zodat ik ze hier op de site goed kan aanpassen.

Gaf de voorspelling op dinsdag nog te zien dat het water verder zou zakken na donderdag, bleek er woensdagavond toch ineens weer een flinke stijging aan te komen. Dit maakte het vanaf vrijdagmiddag weer onmogelijk om te vissen vanaf de kribben aan de Waal. Op dit moment weet ik niet of er gevist kan worden van de kribben aan de IJssel.

Ook de Roer gaf even een flinke stijging maar na een halve dag zakte daar het water al weer. De grensmaas liet vrijdag ineens een forse stijging zien tot zelfs 3900+

En zo moest ik dus op het laatste moment de plannen omgooien. Het was onze bedoeling om 2 dagen aan de Waal te vissen, waarvan we erg veel verwachten. Dat plan moeten we zeker een week uitstellen. Tot zeker donderdag staan de kribben nog onder water.

De zware korven konden vrijdagavond uit de tas en werden vervangen door lichter lood om te vissen in de Ardennen. De grensmaas was even geen optie en al hoewel de vangsten aan de Roer de hele week redelijk goed waren kozen we toch voor een Waalse rivier. Helaas voor ons was daar op vrijdag ook een waterstijging geweest en zo wisten we op voorhand al dat we geen zicht zouden hebben in het water. Een beetje pech aangezien we een ander gedeelte van de rivier wilde bevissen dan we normaal doen.

Zaterdagmorgen rijden we dus weer richting het zuiden. Een kleine kans op wat regen in het vooruitschiet maar deze keer zijn we er tegen gewapend. Als we 30 km van Maastricht zijn begint het te regenen. Hoe verder we Maastricht naderen hoe zwaarder de bui wordt en de regen feller. Als we de grens oversteken wordt het minder en rond Luik is het nagenoeg droog. De dag verloopt verder vrij bewolkt met zelfs een periode van blauwe lucht maar regen valt er nauwelijks. Het water stroomde redelijk en met 60 gram konden we net vissen. Vervelend was alleen dat we nagenoeg elke inworp meteen vast kwamen te zitten wat resulteerde in erg veel materiaal verlies in de eerste 1,5 uur. De enkele keer dat we wel even konden vissen en het lood rolde kregen we geen enkel teken van leven te voelen.

Vandaar dat we een 200 tal meter verkaste naar een veel ondieper gedeelte. Breder en ondieper... maar ook daar bleek een zeer hongerige bodem aanwezig te zijn. Soms konden we zo maar uit het niets 45 minuten lekker vissen zonder materiaalverlies of vast te zitten waarna het ineens omsloeg en we een dik half uur elke inworp meteen muurvast kwamen te zitten wat resulteerde in lijnbreuk net boven of onder de hoofdlijn. De eerste 3 uur heb ik gevist met smac, terwijl Harold kaas, made en smac probeerde. De eerste keer dat ik twee pellets aan de hair deed was het binnen 1 minuut raak en was de eerste barbeel van de dag een feit. Ook Harold schakelde meteen over en ook bij hem duurde het niet lang of hij stond met een kromme hengel. Toeval of niet, daarna was het meteen gedaan en maakte het niet meer uit waar we viste of wat we een aan hingen. Tegen het einde van de middag hadden we het geluk een Engels sprekende local te ontmoeten waar we zeer nuttige stekinfo van kregen. Daar kunnen we de komende tijd weer even mee aan de slag.

 

Hopelijk zakt het water op de Nederlandse rivieren deze week dusdanig dat er komend weekend weer gewoon overal gevist kan worden. In het zuiden beginnen de schoolvakanties al, het zal vanaf die tijd al drukker aan de waterkant worden.

 

Patrick Claessen ving afgelopen week een paar mooie barbelen aan de Roer waarbij hij kaas als aas gebruikte.