week 41

 

raar landje

 

Het is en blijft een raar landje, Nederland. Zo zit je op zaterdag op het strand in je t shirt, windstil en zonnig en verkleum je op zondag in een half uur helemaal als je even bij de marathon van Eindhoven kijkt. Wat een verschil in weer en temperatuur. En dat terwijl de voorspellingen juist andersom waren..... kijkend naar de hardlopers viel het me op dat bijna iedereen anders loopt... de een met X benen, de ander O benen, dan weer met een klapvoet of een kromme knie, korte stapjes, lange stappen, bijna iedereen had een ander loopje. Bij sportvissers is het niet anders, de meeste hebben hun eigen manier van vissen, denken en beleven een dag aan het water anders. Ga maar eens na met hoeveel verschillende aassorten er gevist wordt op dezelfde vis... en iedereen heeft er uiteindelijk succes mee.

Kun je wel nagaan hoe zeer het deed door de verkeerde keuze te maken dit weekend. Voor zondag de visdag gepland... even leek het er zaterdagavond nog op dat het zuiden van Limburg droog zou blijven. Maar zondagmorgen bleek al snel dat de buien tot ver in Duitsland overtrokken.

Afgelopen week was het weer zeer aangenaam wat als gevolg had dat op woensdag en donderdag de watertemperatuur van de waal een paar tienden steeg... en dat voor begin oktober. De temperatuur is nog steeds boven de 15 C. Zeer plaatselijk worden nog enkele barbelen gevangen, de meeste vrij groot en zwaar. Aan de IJssel is het iets beter toeven, ook zeer plaatselijk maar iets meer aantallen. Soms tot 4 - 5 stuks per krib.

Op de meeste plekken aan rivieren met grote diepteverschillen trekken de barbelen al weg naar de diepere stukken. Zodra de temperatuur van het water gaat zakken is het snel gedaan, ook op de huidige goede stekken. Het vizier kan de komende maanden naar het zuiden gericht worden voor diegene die willen doorvissen op barbeel. Ook de koude periode heeft zijn charme, koud, afzien en soms wachten op die ene aanbeet. Afgelopen zomer heb ik enkele mooie potentiele winterstekken gezien in de ardennen. Volgens plaatselijke vissers is het er goed vangen. Hopelijk treffen we één van die dagen...

De voorbereidingen voor de komende winter zijn in volle gang. De vooruitzichten zijn goed. Als de omstandigheden zoals weer en waterstand een beetje willen meewerken..... Afgelopen jaar heb ik me volledig geconcentreerd op kleine wateren. Een hele nieuwe uitdaging waarbij je soms alle kennis die je hebt in de strijd moet gooien. Een gaanderweg het seizoen kom je er achter dat er nog veel meer mogelijk is. Zo zijn er diverse karpertechnieken toe te passen tijdens het barbelen. Daarnaast is het op sommige wateren zelfs beter met boillies te vissen dan met pellets of kaas... En zo blijven er steeds nieuwe uitdagingen ontstaan wat het vissen alleen maar mooier maakt. maar niet alleen het vissen ook de voldoening wordt steeds groter. Als je soms alles uit de kast moet halen om die ene aanbeet te krijgen...

nummer 27

Maar dat is nog niet alles, wat te denken van het trottend vissen op barbeel. Ook een hele andere demensie, een andere discipline waarbij ook weer het één en ander bij komt kijken. barbeelvissen is niet alleen statisch achter je hengel zitten en wachten op de aanbeet. Er zijn vele mogelijkheden meer. Daarbij blijft de enorme kracht van de barbeel gewoon hetzelfde, waar en hoe je ook vist. Heb je ook nog de keuze om je slip vrij los te zetten, of helemaal dicht en wat te denken om te vissen met een centrepin.... Er zijn zoveel mogelijkheden qua technieken en soorten rivieren.... Nog zoveel uitdagingen.....

 

hallo Frans

ik ben pas een week gericht op barbeel aan het vissen,ik heb er inmiddels 9 gevangen ,de grootste was 75 cm tot nu toe,en die anderen waren ook rond de 70 en 65 cm ,ik heb de meesten gevangen met een hele grote brok oude kaas ,en  pellets,ik was het gewone vissen een beetje zat ,op brasem en windes,vaak hele grote aantallen,dit is toch wel heel spannend op barbeel,wat een brute kracht hebben die vissen ongelooflijk,en snelheid ,die weten niet van ophouden ,als je niet goed op past ben je de hengel kwijt uit de steun,je moet wel goede plekken zoeken aan de ijssel,zandgrint platen en in de nering daar zitten ze,ik ken de ijssel heel goed ,ben geboren vlak aan de ijssel,ik ga altijd eerst de bodem aftasten op hobbels,ik wissel ook vaak van aas,het is een hele mooie sport,als het kan vis ik zo lang door als het weer het toelaat,stroom opwaarts,zijn de beste plekken soms heb je goede zand-grint bodem,bij zwolle is het een stuk minder ,en een stuk eronder,daar kun je ook goed vangen ,soms is het moeilijk om een mooie foto te maken,omdat ik altijd alleen vis,ik maak van iedere barbeel foto,s,het is echt super op barbeel te vissen.

m.v.g. jan de ijsselvisser.    (  zwolle)

 

dikke IJsselbarbeel. Beter is het om een onthakingsmat te gebruiken. Op deze manier kan het oog van de vis snel beschadigd worden. Vaak leid dit tot blindheid.