week 42

alleen plaatselijk goede vangsten

 

Het was een week met grote verschillen in het weer. Aan het begin veel regen en wind en later in de week droog en zonnig. Zeker in zuid Limburg steeg de temperatuur tot boven de 20 C. Daar was het zeer aangenaam vertoeven aan het water. Plaatselijk werd erg goed gevangen op de grensmaas. Dit in tegenstelling aan de waal waar het erg stil was qua vangsten. Het water aldaar steeg de laatste 3 dagen meer dan 1 meter en terwijl ik dit nu schrijf is het weer zakkende. De watertemperatuur aldaar is nu 14 C. Dat is nog vrij hoog voor de tijd van het jaar maar ook logisch gezien de temperaturen die we nog steeds hebben. Aan de IJssel is het ook nog redelijk en kunnen er een paar barbelen gevangen worden. De roer is nu "roerloos".....

bewerken gaat altijd te koste van de schoonheid van de prent...

Ondanks vangstmeldingen van 8 - 18 stuks in een paar uur blijft het landelijk qua vangsten vrij slecht. Dit komt erg vertekend over natuurlijk. De hoge aantallen komen van zeer plaatselijke plekken en moeten zeker niet gezien worden als uitnodiging om even naar het water te rijden en dezelfde aantallen te realiseren. Het is een jaarlijks voorbij trekkend fenomeen zeker in deze tijd van het jaar. Zeker op de grote rivieren als Waal en IJssel moet je er nu van uitgaan dat je blankt. Vang je er wel één of meerdere dan heb je ook gelijk nu een topdag. Op deze twee rivieren ligt het blankpercentage nu rond de 80%.

Dat geldt in zekere zin ook voor de grensmaas. het is niet zo dat aan deze rivier nu overal goed gevangen wordt. Soms zijn de vangststroken maar enkele 10 tallen meters lang of zelfs nog korter. Zit je net buiten dat gebied dan zit je gewoon naar een stilleven te kijken... Duidelijk is wel dat de barbelen zich aan het terugtrekken zijn naar de diepere gedeelten. Op de rivieren waar dat niet of nauwelijks mogelijk is blijft het de hele winter vrij goed mogelijk om barbeel te vangen.

elke achtergrond is te plaatsen

Deze rubriek is 6 jaar geleden in het leven gekomen om aan te geven waar en in welke tijd van het jaar er barbeel gevangen kan worden. In het begin was het vooral belangrijk in welke rivieren, later toen er meer bekend werd over deze krachtpatser kon je ook lezen in welke tijd je het beste op de barbeel kon gaan vissen. Daarbij zijn nooit plaatsnamen genoemd en heb ik altijd getracht zoveel mogelijk van de achtergrond op foto's te bewerken. Bij dit laatste gaat dat natuurlijk altijd ten koste van de schoonheid van het plaatje. Ik heb beide altijd bewust gedaan om te voorkomen dat vangplekken barbeelbedevaartoorden werden. Ook was het ter bescherming van diegene die foto's instuurde om hun stek te kunnen behouden. Diegene die ter plekke bekend zijn kunnen dan alleen een stek herkennen. Dit heeft niet iedereen altijd in dank afgenomen.... het zij zo.... Gelukkig weten de meeste dat de hengelsport geen vangen is maar vissen. Slechts een klein percentage is hardleers en snappen bovenstaand niet. Stel dat ik de afgelopen 6 jaar qua stekken alles had laten zien, dan nog is het geen garantie dat als je naar die bewuste plaats rijd ook hetzelfde presteerd als diegene die de vangst meld. Zou ik nu vermelden dat er in de Grensmaas bij Maaseik bij de 4e boom na de brug een barbeel gevangen is van 99 cm dan wil dat niet zeggen dat de betreffende vis daar weer te vangen is, laat staan elke dag..... Zelfs niet al zou het een zgn ligger zijn. ( een barbeel die steeds op dezelfde strook blijft rondhangen)

Elke dag is een nieuw avontuur, tenminste zo zie ik het. Elke dag is anders, niets zo veranderlijk als het weer... en juist dat gegeven is zo belangrijk voor de barbeel. Vangsten behaald in het verleden zijn geen garantie voor de dag erop..... en dat geldt voor iedereen.....