week 43

 

tot afgelopen zaterdag hetzelfde beeld

 

Wat inhoud dat op de geeikte stekken het nog mogelijk is om barbeel te vangen. Met dien verstande dat het aan de Waal zeer stil is. Slechts op een enkele krib is er nog een barbeel gevangen. Aan de IJssel was het nog iets beter. Op de Roer en Grensmaas werden ook nog enkele barbelen genoteerd. Aan de Roer zal het snel minder worden en zal de barbeel zich terugtrekken naar de diepere gedeelten. Zo ook aan de Grensmaas, al is het daar mogelijk om ze de hele winter op enkele plekken te blijven vangen.

Na afgelopen zondag en de stormachtige maandag zal het aan de grote rivieren snel gedaan zijn. De watertemperatuur zakt ineen en zal snel onder de 10 C komen. Met wat geluk komen er nog een paar gunstige dagen waarbij de temperatuur stijgt boven gemiddelde waarden en kan er deze maand nog op de IJssel barbeel gevangen worden. Momenteel zijn de late middaguren en de schemer de beste tijden om het te proberen.

Ter afsluiting van het afgelopen seizoen wat voor de meeste van ons erg tegenvallend is geweest. Het barbeelseizoen op de grote rivieren kwam door de langdurige aanhoudende kou pas laat op gang. Zeker de Waal bleef net als 2 jaar terug erg achter. De IJssel kwam ook laat op gang en daar zijn ook gemiddeld veel minder barbelen gevangen dan normaal. Toch was het hier nog mogelijk om een aantal van 5 stuks te vangen in een sessie, al moet ik er wel eerlijk bij zeggen dat er over het algemeen erg veel geblankt werd.

Wat betreft de Roer en Grensmaas, deze beide rivieren haalde hun gemiddelde waarde. Toch over het algemeen gesproken was het een teleurstellend barbeel seizoen.

Vanaf nu ga ik me opmaken voor het winterseizoen. Dat zal voornamelijk in de ardennen zijn, met zeker ook enkele pogingen aan de Roer en Grensmaas. Vanaf nu zal het geen meerwaarde meer hebben om wekelijks de actuele vangstmeldingen hier te melden. De Toon zal daarvoor te eentonig worden... Ik wil iedereen heel erg bedanken voor alle berichten die ik wekelijks kreeg afgelopen jaar. Vele hebben er van kunnen profiteren en konden gericht naar het water gaan om te vissen op barbeel. Dat was ook altijd het doel van deze rubriek.. en dat gaat komend jaar ook door met hulp van de lezers.

Patrick ving deze week nog een paar mooie exemplaren