week 38

het begint saai te worden...

 

De titel zegt het al, weer weinig veranderingen en of nieuws... Het blijft onveranderd momenteel aan de rivieren wat de barbeelvangsten betreft. Op en af... en als je vangt zijn het er een paar...

De watertemperatuur is nu flink aan het kelderen. De Waal en Ijssel meten nu ca 16, 5 C en het gaat nu redelijk snel naar beneden. Logisch ook we zitten al weer eind september. Ca 6 weken voor de eerste nachtvorsten zich aandienen trekken de barbelen zich al terug richting de diepere gedeelten van de rivier. Afgelopen weekend voelde het aas dat uit het water kwam al vrij koud aan.

Nu is al te zeggen dat het dit jaar over het algemeen genomen voor de meeste teleurstellend is geweest qua vangsten. Nergens werden grote aantallen gehaald en ook dit jaar opvallend weinig meldingen van echte grote barbelen. Natuurlijk wordt niet alles gemeld daar ben ik me terdege van bewust. Ik maak me al weer op voor de winter. De grote rivieren kunnen binnenkort gemeden worden en de trips naar de ardennen staan weer op de rol.

Afgelopen weekend voor het eerst sinds erg lange tijd een totale blank gehad op de Roer. In meer dan 5 uur geen enkele tik waargenomen. Wel een paar keer vis horen springen ( kleintjes) maar voor de rest bleef het akelig stil... Zoals eerder al gemeld, het aas voelde erg koud aan. Het water op kleine ondiepe rivieren koelt en warmt sneller op en af. Ook de bladeren die nu van de bomen en struiken vallen geven meer last. Ik was reuze benieuwd geweest hoe de nieuwe montage zich zou laten zien maar daar moet ik minimaal nog een keer voor terug. Deze montage laat een aanbeet sneller voelen en zien en ook de inhaking zou sneller moeten zijn. De combinatie is met een langstelige haak. Mocht deze problemen geven met het inscheuren van de bek dan wordt deze vervangen door een korte haaksteel.

Tja het is en blijft een beetje saai, ook deze week... Ook de laatste weken maken het jaar niet meer goed. De avonden worden nu snel korter wat vissen na werktijd bijna niet meer rendabel maakt. Ook dat speelt nu mee. Voor de meeste blijft alleen het weekend nog over....