week 35

 

Deze rubriek is in het leven gekomen toen ik in 2008 met deze site begon. Het barbeel vissen stond in Nederland in de kinderschoenen bij het overgrote deel van de sportvissers. Diegene die vlak bij de Grensmaas en Roer of Geul woonde kende de barbeel al veel langer. Vanaf 2005 zijn de barbelen ook weer goed vangbaar op de Waal en IJssel en nadien is er ook veel aandacht besteed aan deze relatief onbekende vis.

Om er achter te komen waar de barbeel zich op dat moment ophield is deze pagina gestart met de oproep om vangsten van barbeel in Nederland te melden. Vele..., erg velen hebben zeker de eerste 2 jaar gereageerd op deze oproep. Het was niet belangrijk waar de barbeel gevangen werd ( plaatsnaam ) , wel welk water. Het was toen nog koffiedik kijken hoever het spreidingsgebied van de barbeel zou gaan reiken. Alle wateren die in verbinding staan met barbeelrivieren kwamen in aanmerking dachten we toen. Nu heden ten dagen ( 2014 ) weet ik en ook vele andere beter. Er wordt wel eens sporadisch een barbeel gevangen op de zijwateren van de Waal, IJssel, Grensmaas. Over het algemeen blijft de barbeel op de rivieren, daar waar het water hard stroomd, genoeg kiezel aanwezig is en niet te vergeten voedsel.

Ook weten we ondertussen dat een barbeel zich in de koude periode verschuild als hij daartoe de mogelijkheid heeft ( Waal en IJssel en Grensmaas) . Daar waar de rivieren vrij egale bodems hebben is de barbeel gewoon het hele jaar door te vangen. Op dit soort rivieren ( Ourthe, Ambleve en Semois) kun je het hele jaar door genieten van de barbeelstrijd ( muv de gesloten tijd aldaar)

De laatste jaren, na het verlagen van de kribben op de Waal lijkt het alsof dit van grote invloed heeft op het barbeelbestand. De vangsten worden bijna wekelijks minder sinds 3 jaar. De bodem van de Waal is nagenoeg verzand, ook op het traject boven Nijmegen waar de kribben nog niet verlaagd zijn is de invloed van de verzanding merkbaar. Zoveel anders is het net over de grens in Duitsland, daar is overal kiezel in overvloed en zijn de vangsten vele malen beter. Ook op de Duitse Rijn kun je het hele jaar door barbeel verwachten. Al enkele jaren zie ik in het blad Fish und Fang monsterbarbelen voorbij komen, die gevangen worden op de Ems. 90+ en 8-9 kilo zwaar zie je elk jaar wel een paar. Persoonlijk ken ik deze rivier niet. Nog niet want in de toekomst wil ik aan deze rivier en vakantieweekje wagen. Daarnaast is de Lippe een vrij bekende barbeelrivier. Duitsland herbergt vele van deze kleine riviertjes, maar het vissen op barbeel heeft daar weinig aandacht.

 

De laatste maanden heb ik erg goede resultaten aande rode halibut pellet van Babarian baits. Voeren met 8 mm en vissen met 12 mm.

In Nederland zijn we veel beperkter qua barbeelwater. In de Nederrijn zijn vangsten sporadisch. Tot de stuw in Driel gaat het goed, daarachter lijken ze niet te mogen komen. Dat zelfde geldt voor de Maas. In Frankrijk en België zijn ze volop op deze rivier te vangen. Zodra deze rivier Nederland binnenkomt lijkt er wel een muur in het water te staan. Op de Nederlandse Maas worden erg weinig barbelen gevangen.

Al met al is het spreidingsgebied van de barbeel goed in kaart gebracht de laatste jaren. Vele sportvissers hebben er hun specimen van gemaakt. Het is ondertussen al weer eind augustus en dat betekend dat de barbelen zich momenteel aan het volvreten zijn om hun wintervet aan te maken. De laatste 2 weken is dit al merkbaar. Over een week of 5- 6 nemen de vangsten aan de Waal al weer af. Op deze rivier ben je erg afhankelijk van de waterstand. De verlaagde kribben zijn vele maanden per jaar niet bereik en bevisbaar. Aan de IJssel wordt nu redelijk goed gevangen. Opmerkelijk hier is dat het de laatste jaren slechter is geworden op het stuk boven Deventer tot Kampen. De Grensmaas en Roer zijn stabiel ( het hele jaar) De mooiste barbeeltijd van het jaar is aangebroken. Qua gewicht komen ze de komende weken op hun top.

Momenteel ben ik bezig om de site te aktualiseren. Delen verdwijnen en andere pagina's kan ik herleiden naar de hetgeen er nu aan de orde is. De komende weken een mooie bezigheid naast het vissen, want dat blijft ook doorgaan.

naast barbeel blijft de vangst van de dikke kopvoorn ook altijd welkom...