week 23

Plaats vaak bepalend

 

De barbeelvangsten zijn de laatste weken wisselend geweest. het maakte niet uit in welke rivier je viste alom kwam hetzelfde beeld naar voren. Ik kijk er niet meer vreemd van op. Het is nu al jaren hetzelfde liedje in het voorjaar, veel blanken en wisselende vangsten. Op de plekken waar nagenoeg dagelijks gevist wordt ligt de barbeel wel. Daar is hij vangbaar zoals ik het noem, geen aantallen, maar je kunt er 1-3 vangen op een dag met soms een uitschietertje naar boven. Op de plekken waar beduidend minder gevist wordt moet je vaak veel meer geduld hebben en is een blank veel voorkomend.

Zoals eerder al gezegd niet vreemd. Elk voorjaar zien we hetzelfde beeld terugkeren. Zodra het buiten aangenaam wordt zijn de verwachtingen al meteen hoger en vallen de vangsten vaak tegen. Ik betrap mezelf er ook steeds op.... Er wordt vaak gewezen naar verschillende oorzaken maar niemand kan de vinger op de zere plek leggen. Natuurlijk is er een verschil tussen de grote rivieren als de Waal en IJssel en de ondiepere als daar zijn de Roer, Geul en de Ardense rivieren. De Grensmaas valt er wat dat betreft tussenin. Ik denk als je er rustig over nadenkt dat er in ieder geval een paar oorzaken te noemen zijn waarom de vis het niet wil doen in deze tijd.

gebogen tot in het handvat wanneer het nodig is.....

Ten eerste moet de barbeel van zijn winterplaats komen. Tijdens de koude maanden ligt de vis stijf op de bodem van de rivier en beweegt nagenoeg niet. De soms vele tientallen bloedzuigers die je op zijn lijf vind zijn daar het bewijs van. Of je nu op een diep of ondiep water zit, overal kom je dit verschijnsel tegen. Daar waar een barbeel de kans krijgt zich weg te stoppen in de koude periode zal hij dat doen.

De sterke wisseling van watertemperatuur tijdens de dag is er ook debet aan dat de maanden april mei niet de vangsten opleveren die we hopen te krijgen. Vaak zijn de nachten nog erg koud en zakt de temperatuur van het water een paar graden naar beneden in het donker. Voordat de zon het weer op peil heeft is de dag al bijna om.

70+ met kleine pellets.

Ook een belangrijke reden waarom de barbeel zich sporadisch vertoond is natuurlijk de paaiperiode. Volgens de geleerde heeft de barbeel een watertemperatuur nodig van 17C, een waterdiepte van max 40 cm en een stroomsnelheid van minimaal een paar kub per seconde. Die plekken zijn er niet veel dat is zeker, dus wat de barbeel doet is nog vrij onbekend. Zwemt hij massaal naar zulke plekken of loost hij zijn kuit en hom ook elders??

Maar ik denk dat er is ook nog een andere reden is waarom de vis in april mei ons aas niet nodig heeft. Niet alleen de barbeel ontwaakt maar de rest van de natuur ook. Zodra het water opwarmt komt de rest ook uit zijn winterslaap. Het zijn niet alleen de vissen die dan actief worden maar ook de rest van de fauna zoals daar zijn de algen, watervlooien, kreeftjes en noem maar op wat er in het water voorkomt. De vissen weten van nature dat ook al dat eetbaar spul weer voorradig is en vreet zich daaraan vol. Bij mij in de buurt liggen een paar vijvers en ook daar werd volop geklaagd over de tegenvallende vangsten van witvis. In het water waren diverse grote witachtigewolken te zien van miljoenen watervlooien. Ik vond het helemaal niet vreemd dat de vis geen interesse had in de aangeboden maden. Toen de zon wat sterker werd kwamen daaroverheen ook nog eens de muggelarve. Het hele wateroppervlak was bedekt met muggen die steeds even het water aanraakte om hun eitjes af te zetten. Twee weken daarna had je al een handvol rode en grijze muggelarve in je hand. Maar ook in de Roer en Grensmaas kon je in die periode ver over de bodem kijken. Daar waren het vooral de vele aanwezige kleine kreeftjes en garnaaltjes die je overal zag wegzwemmen en duiken. Ook niet vreemd dus dat bv de barbeel geen zin had in ons aangeboden aas. Er is voor hen zoveel natuurlijk voedsel waar ze helemaal geen moeite voor hoeven te doen om daarvan vol te raken. Ergens logisch dat ze pellets en stukken kaas links laten liggen.... Ik vermoed dat zeker met dit laatste te weinig rekening wordt gehouden door ons vissers.

de vele bloedzuigers laten zien dat de barbeel lang heeft stilgelegen op één plek

We zitten ondertussen al weer in juni. Over drie weken hebben we de langste dag al weer gehad en worden de avonden al weer korter...... Komend weekend hebben we nog allemaal een extra dagje vrij en het weer is veelbelovend. Alhoewel 25-30 C is weer net te veel van het goede zou je denken. wat dat betreft hebben we een mooie hobby, onvoorspelbaar.....

ondiep hebben ze al meteen een mooie bronzen kleur