week 36

 

knallen met zware korven...

 

Er zijn wel eens momenten dat je denkt hoe is het mogelijk. Dan gebeuren er dingen of je ziet iets wat helemaal niet strookt met je eigen ervaringen. Ik ben er niet vies van om zware korven te gebruiken dat is wel bekend. Natuurlijk wel op de grote rivieren met een paar meter diepte. Op de kleine smalle ondiepe natuurlijke riviertjes is mijn aanpak zo voorzichtig mogelijk. Al zo vaak heb ik gezien dat de aanraking van het kleinste loodje tegen het wateroppervlak de vis doet vluchten. Licht, subtiel , liefst met de hengel in de hand kan ik uren rondstruinen. Ik heb het daarom ook nooit in mijn hoofd gehaald om zware gewichten te gebruiken, tenzij de waterstand en afvoersnelheid er om vragen. Zoals het water dit weekend stroomde zou ik maximaal 40 gram gebruiken... Het werd dus even anders..... Via social media kwam ik in contact met een lokale visser aldaar die me verzekerde dat zijn aanpak zeer goed werkte. Bij het aanhoren van zijn methode had ik enorme twijfels... Hij gebruikte gewichten van 70 tot 170 gram. Maakte gebruik van flinke korven, die hij vulde met grondvoer. Deze laat hij maximaal 5 minuten liggen, waarna ze weer gevuld worden en ze weer een meter of 8 uit de kant in het water verdwijnen...

Afgelopen zaterdag troffen we ons aan het water. Op de plaats waar we afgesproken hadden liep de stroomnaad inderdaad een meter of 8 uit de kant. Het water was nog licht troebel. Statisch vissend en gebruik maken van korven van 110 gram..... Ik had mijn vraagtekens.... Helemaal toen ik ook nog eens de klap van dat gewicht op het water hoorde. Het was er amper 1 meter diep... Of dat nog niet genoeg was, we zaten amper 4 meter uit elkaar... Ik aanschouwde het allemaal met lede ogen. Ik begon zelf met 50 gram en zat al snel vast, haak kwijt. Mijn buurman heeft daar zelden last van.... Kort na de tweede korf hoor ik hem yep roepen en het is meteen duidelijk dat het barbeel is. Ook aan de andere kant van me hoor is vis roepen. 65 cm voor mijn buurman en 72 cm voor mijn buurvrouw. Een ongekende start. We gebruiken elipse pellets als aas en soms ook boilies. Ondanks dat ik veel rode pellets door mijn voer heb worden deze niet gepakt dit weekend. Het grondvoer bestaat uit gemalen pellets en hennep.

Mijn 50 grammer rolt af en toe en in het eerste kwartier ben ik 4 haken kwijt. Ook dan knoop ik er 120 gram aan en vanaf dat moment kost het me niets meer.... De aanbeten zijn minimaal, Slechts kleine tikjes op de top verraden de aanwezigheid van vis. Na het haken is het meteen duidelijk waar het om gaat, barbeel! Harde runs af gewisseld met flinke kopstoten. Helemaal barbeel ten top!! We beleven een mooie middag. De natuur is top, het weer prachtig en de barbeel geeft een enorme strijd. Kan het mooier?

 

Ja.... het kan niet alleen mooier maar ook nog veel beter!! Op zondag is het scenario een kopie van zaterdag met dien verstande dat nu ook de aanbeten snoei en snoei hard zijn. De toppen van de hengels worden steeds met harde klappen krom getrokken gevolgd door een felle run. Boven ons zweven een koppel steenarenden met jongen. Constant horen we het felle geschreeuw van de jongen. Vaak overstemd door onze molens... Nog voor ik mijn hengel op orde heb heeft mijn buurvrouw er al 4 te pakken allen eind 60. De eerste twee uur verlopen zoals in de mooiste droom. Op een bepaald moment hebben we op 3 hengels tegelijk een aanbeet. Met slechts 1 schepnet zorgt dat voor een hilarisch moment. Rond half 2 wordt het voor het eerst rustig en krijgen we 2 uur de tijd om tot rust te komen. Dan gaat het uit het niets weer ineens als een speer. Ondanks dat besluiten we om even later toch te stoppen.

Momenteel worden er op veel plaatsen moddervette barbelen gevangen. De vis maakt zich duidelijk op voor de aankomende koude periode. Kijkend naar de natuur zou die wel eens vroeg kunnen beginnen. 3 weken geleden lagen er al eikels onder de bomen dat is ongekend vroeg. Dat niet alleen, het zijn er ook nog eens veel....