week 38

 

St Patricks day

Geluk kun je niet kopen dat dwing je af. Soms zit het tegen en soms zit het mee. Twee stellingen die je vaak hoort. Wat het afgelopen zaterdag was weet ik niet, is ook niet belangrijk denk ik... Wat wel belangrijk is het weten van vele plaatsen ( stekken) waar je terecht kunt op en dag. Dat heeft me de laatste jaren erg geholpen om een blank te kunnen voorkomen. Niet dat me dat niet overkomt, ik ga ook wel eens beetloos naar huis. Je maakt een keuze voor die dag en je bent nooit helemaal zeker van je resultaat, ook al heb je nog zoveel ervaring. De ene blankt meer en langer dan de ander. Dat kan als oorzaak hebben beperkte tijd of beperkte keuze. En ook dat laatste heeft weer 2 opties...jezelf niet willen of kunnen verplaatsen naar een andere rivier of ( stek).

de directuer van de Roer aan de Ourthe....


Veel stekkennis, ( en rivieren) geeft je ook de mogelijkheid om je keuzes voor die dag succesvol te maken. Ik kan heel goed begrijpen dat sommige aantallen van vangsten die hier en elders voorbij komen vraagtekens oproepen. Als ik eind november de keuze heb om naar de waal te rijden en misschien een aanbeet te krijgen of ik rijd naar de Ourthe en weet dat ik er 7 of meer kan vangen dan rijd ik graag een paar kilometer meer. Rijd ik naar de waal dan blank ik waarschijnlijk en rijd ik naar de ardennen dan kan ik hier een paar mooie vangsten melden. Voor mij is dan de keuze niet moeilijk…. Ook nu begrijp en besef ik heel goed dat het niet voor iedereen is weggelegd om even naar de ardennen of elders te rijden. Vergeet ook niet dat het voor mij erg veel kijkdagen heeft gekost om te komen waar ik nu ben. Het is niet zo dat je even naar de Roer, grensmaas of ardennen rijd en daar ergens gaat zitten en dan even een 10 tal barbelen vangt. Daar gaan vele kilometers aan vooraf, veel kijken en zoeken naar geschikte plekken. Ik kan je wel verzekeren dat het zeker de moeite waard is om zoiets te doen, het betaald zich zeker later terug. Het heeft al vele schitterende dagen en dito vangsten opgeleverd met soms echt waanzinnige aantallen. Die staan allemaal bij me op de harde schijf…. Het is alleen maar even aan de binnenkant van de ogen de film aanzetten en het gevoel van die dag is er weer meteen.

prachtige herfstbarbelen met even schitterende donker ruggen

 

Dan lees je hier of elders verslagen met aantallen waarvan je alleen maar van kunt dromen. Ik kan me heel goed voorstellen dat er dan een beetje argwanend wordt gekeken. Want wij vangen er maar 1 of 2 op een dag denk je dan…. Vaak wordt dan vergeten dat ook die 1 of 2 barbelen voor die dag op die stek top kunnen/ moeten zijn. Niet op elk water en elke stek zijn grote aantallen barbeel te vangen. Dat is iets dat moet je kunnen inzien. Heb je de mogelijkheid om een stek voor te voeren of 2-3 dagen op een rij te bezoeken dan zijn vangsten van 15 – 20 barbelen in enkele uren niet ondenkbaar op de Waal of IJssel.

het ging soms erg hard


De dagen dat ik aan de Roer vis heb ik altijd wel contact met Patrick. Meestal tref ik hem vissend aan het water of hij komt even kijken. Als ik dan weer een mooie dag elders heb meegemaakt zie ik hem vaak met ongeloof kijken... jaja.... zal wel..... Een paar weken geleden hadden we een onwezenlijk weekend in de ardennen met bizarre aantallen. Dat wilde ik Patrick ook eens graag laten meemaken en dus togen we afgelopen zaterdag naar de Ourthe. Het waterpeil was een 30 tal cm gezakt en de stroming een heel stuk minder dan de weken voorheen. Nadat we ons toch hoopvol hadden gesetteld bleef het akelig stil op de stek. Bijna 3 uur lang stonden onze hengels roerloos tegen de steun. Slechts 1 kleine barbeel liet zich strikken. Ik zag het gezicht van Patrick betrekken.... ben ik helemaal naar hier gekomen om te blanken........ zie je wel die aantallen dat klopt niet….. Mijn gevoel was na een kwartiertje al niet goed maar ik mocht dat niet laten merken. En dan is het goed te weten dat je andere uitvalstekken hebt voor zo’n dag…..

 

en alweer zo'n mooie goudkleurige barbeel


Aldus reden we tegen de middag een eindje verder de Ardennen in om allereerst wat barbeel en kopvoorn te aanschouwen.... Vanaf een brug stonden een paar volwassen kerels te kwijlen naar wat zich onder ons afspeelde. Het gezicht klaarde zichtbaar op bij Patrick. Hij had er weer zin in…..
Aangekomen bij de tweede stek duurde het een 3 kwartier alvorens de eerste aanbeet zich liet zien. In de 3 uur die daarna volgde moesten we alle zeilen bijzetten en meldde zich de ene na de andere barbeel zich. Soms was het flink werken als twee hengels tegelijk stonden te gieren. Het was vandaag halibut pellet dag...Patrick had de dag van zijn leven en zag nu met eigen ogen dat er inderdaad grote aantallen in korte tijd gevangen kunnen worden. Op zijn to wish lijstje staan nu een paar strepen meer…

De vis met de hand terugzetten geeft een mooi gevoel

 

Ook vandaag weer mooie dikke herfstbarbelen met prachtige eindgevechten. In alle opzichten was het een topdag. Precies in het dal waar we zaten viel er geen regen terwijl voor en achter ons een paar keer hevig onweer te volgen en te horen was. Het leek er soms wel nacht zo donker werd het... Veel tijd om te zitten kregen we niet en soms moesten we hard rennen naar weer een hengel die dreigde in het water te raken als we bij de andere hengel stonden te scheppen. Het leverde prachtige momenten op en evenvele mooie platen voor aan de muur.
Moe en zeer voldaan reden we tegen de avond naar huis. Ook Patrick heeft nu iets op zijn harde schijf staan waar hij vaak aan terug zal denken. Deze film was ook te mooi om te vergeten…….

gierende molens en prachtige drils

 

brachten steeds meer vis op de kant

en zorgde voor een onvergetelijke dag !!