week 26

 

Nog steeds volop in beweging

 

Het is zo stil..... Wanneer update je jou website weer.... Vis je nog wel? Alles goed met je?

En zo nog komen er regelmatig nog berichtjes binnen, zowel via de email als social media en telefoon. Er is wat mij betreft niet veel veranderd sinds 2006. Ik vis nog steeds vol overgave op barbeel. Dit voorjaar hebben we afwisselend grote en kleine rivieren bevist en net als vele andere heb ook ik op sommige stekken en wateren langer moeten wachten op goede vangsten. We zitten nu bijna eind juni, de langste dag is net geweest. Sinds een week of 2 zijn de nachttemperaturen pas een beetje stabiel. Een beetje want vorige week werd in Twente nog -4C gemeten. Een nieuw record qua weersbegrippen. Nooit was het zo laat in het jaar nog zo koud 's nachts.

Ik heb ontzettend veel geleerd de laatste jaren en één der belangrijkste factoren bij de barbeel is dat hij zeer gevoelig is voor temperaturen. Het verbaasde mij dan ook niets dat ze dit jaar pas zo laat op gang komen. De vangsten zijn op alle rivieren normaal te noemen op dit moment.

Deze rubriek heb ik in 2007 in het leven geroepen om aan te kunnen geven waar op dat moment de barbeel te vangen was. Het onbekende maakte het toen spannend, ik wist zijn verspreidingsgebied niet en wist ook niet wat de mogelijkheden qua vangsten mogelijk was. Nu bijna 10 jaar later is er me veel bekend. Het internet gebeuren is ook veranderd en vis vooral Facebook kun je de laatste 2 jaar de vangsten op de diverse rivieren volgen. De taak van deze pagina is deels door dit social medium overgenomen. Vandaar ook dat het niet echt nodig is deze nog elke week te update. Veel vangsten die ik voorheem toegestuurd kreeg worden nu rechtstreeks geplaatst.

Het grote onbekende van de barbeel is verdwenen in de loop van de jaren. Ook de diverse hengelsport magazines besteden vaak aandacht aan de barbeel. Facebook maakt het mogelijk om snel in contact te komen met sportvissers uit andere landen om ervaringen uit te wisselen. Barbelen in Italië kennen een veel kortere winterslaap bijvoorbeeld. De temperaturen zijn daar veel anders..... In Duitsland en Frankrijk is het moeilijker contacten te vinden, het lijkt wel of dat daar het vissen veel minder leeft. België en Engeland hebben te maken met een gesloten seizoen, daar zijn ze vorige week los gegaan. Een deel van de info om te vergelijken kun je daar niet halen.. toch zal daar ook de barbeel hetzelfde reageren als hier op temperaturen....

En zo vis ook ik zo vaak als ik kan en ook nu nog blijf ik zoeken naar nieuwe uitdagingen. Voor actuele vangstmeldingen zijn er diverse mogelijkheden, vooral op Facebook vind je elkaar snel. Vangsten worden vaak al na enkele seconden zichtbaar waarbij er in de loop der jaren niets is veranderd. Zowel de Waal als IJssel en Grensmaas komen pas rond juni goed op gang. Het blijft uren maken en veel geduld hebben zolang de nachttemperaturen een stuk lager zijn dan de dagtemperaturen. Dat is eigenlijk het enige wat je in de gaten hoeft te houden elke dag.....