Aas en techniek voor de Ardenner rivieren

 

de afgelopen jaren is de toegepaste techniek in de Ardennen niet zo veel veranderd. Althans, de door mij toegepaste methoden om barbeel te vangen, zijn enkel op detailniveau gewijzigd.

Aas en presentatie:

Ik zweer in heel veel type visserijen bij eenvoud. Eenvoud in techniek, eenvoud in montage. Ik ben er wel heilig van overtuigd dat de manier waarop het aas voorbereid en gebruikt wordt erg belangrijk is, vooral op dagen dat de vis het niet massaal “doet”. Als de spoeling dun is, dan maakt het erg veel uit hoe het gesteld is met de kwaliteit van datgene wat er aan de haak wordt gepresenteerd. Dat heb ik in het verleden meerdere malen mogen meemaken. Wat bedoel ik daar mee?

goede voorbewerking is een pré

Lunchworst. Er zijn veel verschillende soorten luncheonmeat te koop. Uiteindelijk hebben ze allemaal voor en nadelen..de ene is voor sommigen te zacht, de andere ruikt niet goed genoeg. De structuur van een aantal soorten is niet goed genoeg om ermee te vissen. Een ding hebben ze in elk geval gemeen: als je de worst niet goed voorbereid, dan verdwijnt het aroma in de buitenlucht en wordt de aantrekkingskracht veel minder. Ik weet zeker dat de lunchworst die ik thuis al in blokjes snijd en heel goed verpak in zilverfolie beter zijn werk gaat doen dan het blokje van mijn buurman dat gewoonweg aan het water van de blok wordt afgesneden. Afgesneden van een blok die al een paar uur naast je stoel ligt…in een madenbakje. Een blok die al geoxideerd is als gevolg van het contact met de buitenlucht. Geloof me, die werkt echt veel minder. Dit is een essentieel onderdeel van de voorbereiding dat slechts door weinigen wordt uitgevoerd. Bij warm weer bewaar ik dit soort aas dan ook altijd in een koelbox, of in elk geval in de buurt van een koelelement.

simpel denken = simpele montage

Hetzelfde geldt mijns inziens voor maden. Maden dienen goed schoongemaakt te worden. Ontvetten is een belangrijk onderdeel. Ik ontvet ze omdat ze dan sneller zinken en dat is belangrijk. Zeker als je ze met een katapult schiet. Ik geloof er ook in dat maden ontdaan moeten worden van de ammoniakgeur. Ik weet dat de meningen hierover verdeeld zijn, maar mijn ervaring is echt wel dat een welriekend “maaitje” het beter doet dan zijn stinkende broer.

Bij pellets die gevoerd worden wordt vaak gekozen om ze vochtig te maken. Ze worden dan samengeperst in een voerkorf. Een systeem dat perfect werkt. De vochtigheidsgraad is erg belangrijk. Maak je de pellets te nat, dan wordt een het een kleffe zooi. Ik zet de pellets altijd in een beetje water en trek de pellets dan vacuüm met zo'n vacuümpompje. Werkt super…

statisch vissen leverd veel minder aanbeten op....

techniek

De presentatie van het aas en de toegepaste techniek is ook een belangrijk onderdeel. Ik kijk daar heel simpel naar. Als een barbeel mijn aasje niet kan vinden, zal ik nooit een aanbeet krijgen. Vis ik op een strook water waarvan ik zeker weet dat er barbeel zit, dan kan het geen uren duren voordat ik een tik op mijn hengel krijg. Het is dan wel zaak dat de vis het aas kan vinden en kan oppakken. Ik ben een voorstander van het verplaatsen van het aas, zeker in de Ardennen en op de grensmaas. Op andere rivieren heb ik geen ervaring. Het kan natuurlijk gebeuren dat je aas onder een grote steen of tussen grote stenen terecht komt..zodanig dat de barbeel er niet bij kan. Door het aas na vijf minuten stilte een stukje te verplaatsen kom je er vaak achter dat de barbeel het aas dan wel weet te vinden. Het is echt mijn ervaring dat ik een aanbeet krijg nadat ik het aas 50 cm verplaatst heb. Mijn vismaten hebben deze ervaring inmiddels ook. Deze techniek werkt wel alleen dan als je met de hengel uit je hand vist. Niet uit de steun. Je krijgt vaak een of twee subtiele tikken waar je eigenlijk al op moet aanslaan.

vissen uit het handje..Haenen techniek

Belangrijk hierbij is dat je het lood eerst van de bodem tilt voordat je het aas verplaatst. Dat vergt enige oefening. Doe je dat namelijk niet op die manier, dan hang je geregeld vast. Dan trek je namelijk je lood steeds vaster onder de grote keien in…..

Ik houd een dusdanig contact met mijn montage dat ik echt het gevoel heb dat ik het lood net niet van de grond til. Dat is erg belangrijk. Moeilijk om dit in een artikel uit te leggen. Het is een gevoel. Als je op deze manier gaat vissen, dan is het belangrijk dat je zo licht vist, dat het lood niet of nauwelijks zelf gaat rollen. Proefondervindelijk vaststellen welk gewicht je moet gebruiken is hier het devies. Ervaring op je stek gaat je hierbij uiteindelijk helpen. Ik vis met onderlijnen die variëren van heel kort( 20 cm)tot wel 100cm. Meestal zijn ze echter rond de 60 cm. Vanwege het feit dat het water vaak erg helder is, vis ik zo fijn mogelijk. Nylon onderlijnen ( 18/00) kleine haken en zwart gekleurd lood…of die luxe groene karperloden in allerlei gewichten. In de zomer vis ik ook graag met een natuurlijk product, en steen met een wartel in…..veelal vis ik hier pas mee als de omstandigheden erg moeilijk zijn en ik niet al te zwaar hoef te vissen..tot een gram of 30.

leid het aas naar de vis en je krijgt een geweldige dril als kado...........

Niet te snel opgeven met het vissen uit het handje……mijn vis collegae zijn allemaal om en hebben echt ingezien dat de kick van de aanbeet die je tot in je knuist voelt een extra beleving is binnen de barbeelvisserij…en zoals Frans het al zo mooi omschreef…je hebt meer tijd om eens om je heen te kijken…werkt echt fantastisch!!

 

Groet

Leon Haenen