Wie zoekt, die vind!

 

Deze week krijgen jullie een heel ander artikel te lezen. Deze week ga ik wat dieper in op het randgebeuren rondom het barbeelvissen in de Ardennen. Er komen vanuit het lezersarsenaal een boel vragen op ons af. Op een aantal van deze vragen probeer ik in dit artikel antwoord te geven.

Ik wil ook in de Ardennen gaan vissen! Ik wil ook de kick beleven van het vangen van zo'n schitterende winterbarbeel. Waar moet ik gaan vissen? Hoe pak ik dat aan?

De leidraad voor het antwoord op deze vraag is aan het water te kijken naar een aantal elementaire zaken die belangrijk zijn om te bepalen of de strook water geschikt is.

ook aandacht voor de omgeving...

•  Check de rivierbodem: liggen er keien op de bodem, niet te grote exemplaren, barbeel zwemt bij voorkeur boven grind-kiezelbodem.

•  Het wateroppervlak: is de stroming en het wateroppervlak strak en zonder constante golven, dan duidt dat vaak op de volgende twee zaken: 1) het is er diep genoeg om barbeel te vangen 2) en/of er liggen geen enorme rotsblokken op de rivierbodem, dat laatste is vaak funest om er ontspannen te vissen. Is het wateroppervlak glad , de stroomsnelheid goed en het is er toch ondiep, dan verkas maar, je hebt minimaal een diepte van 60-100 cm waterdiepte nodig. Dieper kan ook, mits de bodemstructuur maar voldoet aan het eerste genoemde criterium.

slechte stek teveel grote stenen

•  Hoe ziet de stroming eruit? Barbeel ligt in de Ardennen vaak gewoon in de volle stroming. Ze blijven ogenschijnlijk probleemloos in de vaak harde stroming staan. Laat je niet te snel afschrikken door een stevige stroming. In alle jaargetijden doet gekleurd water en een harde stroming de vis enorm activeren. De Ardennen bezoeken na een week volle bak regen vergroot alleen maar de vangkansen. Mits de luchtdruk niet enorm veranderd. Verandering van weer is nooit goed voor de barbeelvisserij. Dat heb ik afgelopen zondag weer aan den lijve mogen ondervinden.

let op de bodemstructuur.

•  Stekkennis vergaren: stekkennis vergaren is erg belangrijk. Toen ik pas in de Ardennen viste , verkaste ik vaak naar stekken die ik nog niet eerder bezocht had. Vaak deed ik dat wel drie of vier keer op een dag. Ik kwam er zodoende achter welke visstekken een goede bodemstructuur hadden, ging echt op zoek naar het zien zwemmen van barbelen in de zomer en leerde de weg goed kennen in de Ardennen. We hebben ooit op een stek gezeten, net buiten een dorp. Hier vingen we altijd wel een vis, maar echt top was het niet. Pas na een paar jaar kwam ik er tijdens het observeren achter dat we gewoon op de verkeerde plek zaten. 100 meter verschuiven bleek de oplossing. Sta dus alktijd open voor meerdere opties in de nabijheid. Tot op de dag van vandaag is dit een van mijn allerbeste barbeelstekken in de Ardennen. Geen enkele Waal die het in zijn hoofd haalt om hier te gaan vissen. Wij wel …en met succes.

te ondiep...

Ik begrijp dat ik makkelijk praten heb. Ik stap in mijn auto, rijdt een half uur en sta gewoon in de Ardennen. Dat maakt het verschil. Ik heb tijd om te zoeken…velen van jullie natuurlijk niet. Als ik bijvoorbeeld op de Ijssel wil gaan vissen, dan staat me ook een uitdaging te wachten als ik niet mensen om me heen heb die me in een soort spoedcursus wegwijs maken. Dat is natuurlijk al een grote hobbel die genomen zou moeten worden. Om alles zelf uit te zoeken heb je veel tijd nodig. Als je ver van de Ardennen woont, dan kost dat erg veel reistijd en ook geld.

 

Maak het jezelf niet te lastig:

 

Als je voor het eerst naar de Ardennen reist om er te gaan vissen, maak het je dan niet te lastig. Ik zou een lichte bepakking kiezen. Een bepakking die me in staat stelt om snel ergens anders te kunnen gaan proberen. Ik zou een hengel en molen meenemen, zinklood variërend van 30 tot 80 gram, onderlijnen, smac en pellets. Verder de standaard zaken. Ik zou de stoel en de steun thuis laten en mobiel vissen. Ik zou zoeken naar een geschikt stuk water, noteren waar ik ben. Zo'n eerste dag, dat moet je zien als een dagje uit.

kijk in de buurt van bruggen.

Zoek een mooie dag uit met veel zon en samen met een vismaat reis je ( bij voorkeur in de zomer) naar de Ardennen. Een dag met veel zon stelt je goed in staat om de vissen ook echt te spotten. Je stippelt van tevoren je route uit en bekijkt samen waar je naar het water wilt gaan kijken. S'middags lekker wat eten en drinken op een terrasje en “en passant” een beetje vissen. Het vissen is die dag echt een bijzaak. Zoeken naar goede stekken vormt de hoofdmoot. Zo heb ik het jaren met mijn vader gedaan….en nog steeds!!! De Ardennen zijn gezegend met enorm veel snelstromend water. Al direct achter Luik doemen de eerste stekken op…maar je moet er wel naar willen zoeken. Je moet wel bereid zijn om er tijd en materiaal in te investeren. Voeren is op zulke dagen niet nodig. Een goede polaroidbril des temeer. Veel foto's maken en de plekken goed in je opnemen. In de zomer stop ik aan elke brug. Als aan de brug barbelen zwemmen, dan kun je er vaak gif op innemen dat in een diepere geul in de buurt( lees binnen 100 meter) er ook een goed bestand aan barbeel zit. Ik ben gek op bochten in een rivier. Altijd goed voor barbeel. Ik ben gek op plekken waar ik nergens mijn auto kwijt kan. Stekken die ik vaak te voet moet opzoeken omdat ik ze tijdens het rijden zag, maar er nergens een parking in de buurt is. De fanatiekelingen onder ons, die vinden een oplossing….want deze stekken, dat zijn vaak de pareltjes die niemand weet te vinden.….

observeer de barbelen in de zomer.

Wij gaan dus in de zomer kijken waar we in de winter vissen. Zo werkt dat. Natuurlijk is het absoluut zo dat ik stekken heb waar ik in de winter succesvoller ben dan in de zomer, maar over het algemeen kun je stellen dat je in de zomer uitpluist waar je later ook kunt vissen.

Volgende keer wat meer over de techniek die we gebruiken

Groet

Leon Haenen

65 cm

 

check de oeverstructuur.

super winterstek..