Sumo competition Barbel Duo-tip 3,30m

 

Binnen de hengelsport wordt steeds meer rekening gehouden met de wens van de sportvisser. De leveranciers van hengels spelen daar steeds meer op in en er verschijnen meer en meer duo hengels. Een duo hengel is een standaard handvat en onderstuk waarin een tweede deel past. Dit tweede deel kan een feeder tip zijn met verschillende toppen of een holle top ( lb) . Op deze manier wordt het de sportvisser makkelijker gemaakt een keuze te maken. In plaats van twee verschillende hengels kopen ze nu een 2 in 1 hengel. Deze duo hengels zijn niet alleen inzetbaar voor het witvissen maar ook voor het meer zwaardere werk zoals karper, barbeel of zeelt.

een hele mooie actie in de hengel

Het merk D.A.M. heeft de Sumo competition barbel duo op de markt gezet. Een hengel die een beetje afwijkt van de andere duo hengels die ik ken. Deze is namelijk 3,30 meter. Het is een licht gewicht hengel, die ik een aantal weken heb ingezet tijdens het vissen op barbeel. Naast de kleine rivieren zoals de Roer en Grensmaas nam ik de hengel ook mee naar de Waal. Op de twee kleine rivieren kreeg ik geen beet aan de montage van de hengel. Wel kreeg ik op de Grensmaas een flinke tak te verwerken. Daardoor kreeg ik een tweede indruk van de hengel, eentje die me zeer aansprak.

stevige ogen die niet te klein zijn

Want om eerlijk te zijn mijn eerste indruk was niet best. De hengel oogt robust, lomp in zijn bouw. De test curve geeft 1,5 lb aan maar het oog zegt bijna 2 lb. Je zou haast zeggen dat de hengel overgewicht heeft… Als ik de hengel in de hand heb en er een paar zwiepen mee geef voel ik toch een zachte hengel. Ik buig de hengel op de grond en zie dat deze helemaal rond gaat tot in het handvat. Ik mag dat wel, een hengel die het gevoel goed doorgeeft en die geen harde rug heeft.

de hengel oogt dik toch is de barbeel heel goed te voelen

Op de Roer kon ik met gewichten tot 80 gramgoed uit de weg. De lengte was nieuw voor me en dat was geen belemmering tijdens het werpen. Dat zelfde gold voor de Grensmaas. Een tweede sessie aan dit water vroeg wat zwaardere korven en de 120 gram die ik gebruikte leken wat te zwaar. De hengel boog door en dat was voor mij wel even wennen. De eerste worpen kwamen dan ook niet aan. Op het eind van de sessie probeerde ik een korf van 240 gram uit. Daar is de hengel duidelijk niet voor gebouwd. Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat daarvoor geen één hengel gebouwd is. De verantwoording ligt hier bij de sportvisser. Ik gebruik al jaren erg zware korven en doordat ik er met beleid mee gooi kan ik afstanden van 40-50 meter gemakkelijk halen. Met zulke gewichten hoef je niet hard te gooien, het gewicht zorgt al voor de werpafstand.

Een aantal keren gebruikte ik de hengel aan de Waal. De 30 cm die de hengel korter is dan ik gewent ben miste ik ook daar niet. Na een aantal worpen kon ik zelfs met de zware korven goed ingooien. Een kwestie van wennen al buigt de hengel diep met deze gewichten. Elke sessie ving ik barbeel met de hengel en het gevoel dat ik daarbij kreeg ervaarde ik als zeer prettig. De hengel drilt fijn en ligt ook heel prettig in de hand. Tegen het einde van de tweede sessie sloeg ik een flinke barbeel aan de haak. Nu kon ik de hengel een keer echt testen. Er hing aan de andere kant van de lijn flink wat gewicht en die had niet de intentie zomaar mee te komen. Zodra de barbeel een spurt nam en flink afweek van zijn lijn merkte ik dat ik met de hengel de vis niet onder controle had. De buiging van de hengel is op dat moment perfect maar ik mis dan net dat beetje rug wat je nodig hebt bij het barbeelvissen. Uiteindelijk weet ik de barbeel te landen en met net iets boven de 70 cm en bijna 3,5 kilo een heuse topper.

lekker krom tot in het handvat daar hou ik wel van...

De Sumo competition barbel duo tip is een zeer prettige hengel om de barbeel te belagen. Met zijn 3,30 meter een uiterst ideale hengel voor de meer kleinere rivieren waar je ook vaak tussen de bomen en struiken moet zijn voor de meest geschikte barbeelstekken. Voor het echte zware werk op de grote rivieren acht ik de hengel te licht. Met dien verstande, de hengel heeft grote moeite met grote barbelen van 70 cm of meer. Op de rivieren Roer en Grensmaas en niet te vergeten de Ardense Ourthe, Ambleve en Semois zijn barbelen van 60-65 cm de toppers. Naast de 1,5 lb tip heeft de hengel ook een feedertop met twee tippen van 0,2 en 0,3 oz. Ideaal met laag water in de zomer als er bijna geen stroming is. Persoonlijk ben ik zeer content met de hengel! De Sumo competition Barbel duo is met recht een barbeelhengel.

prima barbeel aan een prima hengel!!

 

Deze barbeel van 70+ was niet lekker te sturen daar had de hengel moeite mee.