wat gebruik je, wat heb je bij...

( 04-09-2014 )

Steeds vaker krijg ik mailtjes met vragen wat ik zoal gebruik en wat ik bij me heb tijdens het vissen op barbeel. Natuurlijk is een groot deel persoons gebonden. Ik wil daarmee zeggen dat het absoluut niet zo is dat de spullen die ik gebruik alleen maar gebruikt mogen worden tijdens het vissen op barbeel. Er zijn legio merken die nagenoeg hetzelfde assortiment voeren. Iedereen heeft zo zijn voorkeur voor een merk. Slechte spullen worden er heden ten dagen niet meer gemaakt. Het is alleen uitkijken bij sommige aanbiedingen omdat dit vaak afgekeurde spullen zijn die via via toch in de handel komen. In een eerder artikel heb ik al eens uitgelegd dat ik in de periode van mijn wedstrijdvisserij stad en land afreed om aan mijn materiaal annex voer te komen. Ik wilde domweg materiaal hebben wat in mijn ogen goed was. Voor deze discipline zijn er erg veel goede merken voor handen en pak je gemakkelijker je spullen gemengd.

Voor het vissen op barbeel ligt het een beetje anders. Het gericht vissen op één enkele vissoort maakt je keuze beperkter. je hebt niet van alles wat nodig, maar kunt je materiaal gericht aanschaffen. Niet alleen klein materiaal maar ook aas en voer. Het vissen op barbeel kan vrij eenvoudig gebeuren. In Nederland staat deze vissoort nog in zijn kinderschoenen. Vandaar dat in veel hengelsportzaken niet echt veel barbeelmateriaal te vinden is. In de hengelsportzaken aan de grote rivieren zoals de Waal en IJssel is het wel anders. Toch kun je bij elke karperafdeling alles van je gading vinden.

Omdat de barbeel familie is van de karper kan er veel uit de karpervisserij toegepast worden. Het vissen op barbeel zie ik momenteel als een combinatie tussen feederen en karperen. Beide technieken zijn toepasbaar, net als beide materialen. De laatste jaren heb ik verschillende reizen gemaakt naar diverse landen en daar in contact gekomen met gericht barbeelmateriaal. Langzaam maar zeker veroverd ook de barbeel steeds meer hoekjes in de hengelsport. Niet alleen in winkels, ook in magazines en beurzen. De barbeelvisserij is in opkomst !!

 

Hoe ga ik naar de waterkant ?

Met de auto natuurlijk...:)) Daarnaast heb ik een kleine foedraal. Ik ben begonnen met een Total Protection 2- rod quiver. Een hele mond vol voor een foedraal waarin je twee hengels opgetuigd kunt opbergen. In mijn review bepakt en gezakt is meer te lezen hierover. De laatste 2 jaar maak ik gebruik van de 5- rod quiver. Dit is een uitermate kleine foedraal. Eigenlijk meer een zak...Aan de buitenkant zitten mijn hengels en in de binnenzak kan ik mijn driepoot, schepnetsteel en paraplu kwijt. En meer heb ik niet nodig.... In totaal kan ik 5 hengels visklaar meenemen naar de waterkant. In de auto is het ook niet nadelig dat de hengels met de molens aan de buitenkant zitten. De foedraal heeft aan de buitenzijde aan de bovenkant 5 klittenbanden en aan de onderkant 5 steunzakken waarin de hengels vastgezet kunnen worden. Ook is er aan de buitenkant ook nog ruimte voor het meenemen van enkele banksticks.

5- rod quiver.

 

Stormshield paraplu, onmisbaar tijdens het vissen.

Deze grote paraplu met zijflappen behoed je ook voor slagregens. De zijflappen zijn met pinnen in de grond te verankeren. Je kunt er gemakkelijk al je materiaal onder kwijt en er daarnaast ook nog ruim zitten. Om de paraplu te behoeden voor rukwinden heb ik een 5 meter lang touw bij met daaraan twee haakclips aan elk eind geknoopt. Het touw sla ik een paar keer tussen de ballijnen en daarna draai ik het touw om twee stenen en klik het daarna vast net de haakclip. Op deze manier is de paraplu geborgd en kan de wind hem niet op tillen.

Mijn stormband...

Ruckbag

Deze tas is te dragen als een rugzak. Aan de bovenzijde zitten twee haken waaraan je een korumstoel kunt vastmaken. Zo heb je twee dingen gemakkelijk te dragen op je rug. De Ruchbag heeft naast een grote ruimte ook drie variabele zijvakken. 1 lange en twee korteren aan de andere kant. Ook aan de binnenzijde zijn nog enkele zijvakken die dicht te ritsen zijn. Al het benodigde materiaal voor een succesvolle barbeeldag zijn in deze tas te vervoeren. De ruckbag anno 2011 is uitgevoerd met een harde bovenkant welke te gebruiken is als tafel..

 

bait and bits tas

Sinds ik alleen nog met pellets vis tijdens het barbelen maak ik gebruik van deze bait en bits tas. In deze tas kan ik mijn aas en voer wat ik nodig heb voor een sessie meenemen. In twee kleine emmers heb ik ongeveer een kilo grondvoer bij en mijn voorgeweekte pellets. Daarnaast is er nog ruimte voor mijn afsluitbare bakjes met daarin de voorgeboorde pellets die in de olie zitten. Ook een bakje met droge pellets vervoer ik ermee. In het zijvak zit mijn weegtas en weegschaal.

 

In de Ruchbag zitten weer diverse kleine boxen. Het grote voordeel van Korum vind ik is dat alles precies op elkaar afgestemd is. Op deze manier kan ik alles overzichtelijk organiseren, en weet ik precies waar alles zit.

Intelligent Tackle management.

Hierin heb ik mijn haken en lijnen zitten. Ook een reservespoel zit in deze box. deze box past precies in het lange zijvak aan de buitenkant.

In deze afsluitbare vakken heb ik mijn haken zitten. Op de bovenkant heb ik met een stift de maat en serienummer staan. Zo heb ik een goed overzicht.

 

extra spoel altijd handig om bij te hebben. Soms zit een ongelukje in een klein hoekje en raak je snel veel lijn kwijt. Deze afsluitbare tube past weer precies in de Tackle box. De spoel blijft zo zuiver in je tas. Elke twee maanden verwissel ik de spoel zodat de lijn nooit te lang niet gebruikt wordt. Om de zes maanden verwissel ik mijn hoofdlijn. Zo weet ik zeker dat ik de optimale trekkracht behoud.

 

De tackle management box is ook handig voor thuis, om het overige klein materiaal te bewaren.

 

 

De Eva Pouche. Verkrijgbaar in twee maten. In deze kleine heb ik een schaartje zitten, mijn boillienaald, een tangetje, een boortje en mijn aasstoppers in diverse maten. In de grote maat box heb ik mijn lood en korven zitten. Alles wat ik bij heb zit in boxen. Zo slingert er niets door mijn tas.

Pelletstoppers in twee maten. Zo is het altijd mogelijk om de hair te verlengen.

 

Nieuw sinds 2010 de I.T.M. soft boxen. Verkrijgbaar in drie maten. De grootste maat gebruik ik op mijn buitenlandse reizen. Daarin zit dan al mijn klein materiaal en mijn korven. Ook heb ik deze box gevuld met zware korven bij als ik naar de Waal ga.

Tijdens het vissen staat alles overzichtelijk op de krib.

 

 

Tip and but protectors. Sinds ik mijn hengels opgetuigd meeneem naar de waterkant bescherm ik de top met deze hoes. Samen met de lead bands ( hieronder) houd ik de twee delen van de hengel strak bij elkaar. Geen beschadiging van de lijn en snel aan het vissen. Maar evengoed ook snel opgebroken en ingepakt.

de lead bands voor aan de onderzijde van de hengeldelen. Met klittenband kun je de delen strak tegen elkaar houden.

 

Mat bag

Deze onthakingsmat kun je ook gebruiken om de barbeel veilig terug te brengen naar het water. De tas is helemaal dicht te ritsen. In het water kun je hem openen waarna je de tas een betje vult met water. Op plekken waar het mogeljk is kun je de barbeel ook met deze mat onthaken in het water en daarna foto's maken. Dat leverd altijd mooiere platen op...Helemaal opengeritst kun je een helft gebruiken om zelf op te knielen en droog te blijven. Deze Mat bag geeft je diverse opties tijdens het onthaken. Makkelijk opvouwbaar tijdens het transport, of te gebruiken als schepnettas....

 

KBI bite alarm

Deze beetverklikkers heb ik altijd 2 in mijn tas bij me. Soms heb je van die dagen dat het barbelen wel heel erg op karperen lijkt....je krijgt dan amper beet. Om dan geconcentreerd naar je toppen te blijven kijken valt niet altijd mee...ook als het zonnetje lekker schijnt en je oogleden zwaar worden zet ik deze verklikkers ook in. Altijd heerlijk effe op de krib te slapen... Ook aan de Waal kun je de beetverklikkers goed gebruiken. Ze zijn goed afstelbaar en hebben een scherp geluid. De beetverklikkers passen weer goed in een binnenvak van de Ruckbag. De binnenvakken zijn dicht te ritsen en zo blijven ze mooi droog mee te nemen.

de multi accessory box

De naam zegt het al..multifunctioneel. Ik gebruik deze om mijn klein materiaal mee te nemen wat ik gebruik bij het maken van onderlijnen. De vakjes zijn groot genoeg en ik kan er gemakkelijk in met mijn vingers. In deze box heb ik sleeves, wartels, runrigs en quick changes swifels zitten.

swifels en een buffer bead

quick change clip, voor snelle wisselingen

sleeve, die er voor zorgt dat de onderlijn niet kinkt ( werkt als afhouder )

runrings. De ring gaat over de hoofdlijn en in de opening gaat de korf of wartellood. Deze runrings zijn te verkrijgen bij esv supplies in Nederland.

De losse onderdelen om een visveilig vastlood systeem te maken. Bij lijnbreuk zal de vis nooit het lood meezeulen.

 

Samen met de S5 haken behoren de S3 serie tot mijn standaard uitrusting. Voor beide series gelden de maten 10 - 12 en 14. Alleen bij kaas als aas gebruik ik maat 8.

S3 serie, heeft een ruimere bocht

S5 serie heeft een snelle inhaking, uiterst geschikt in combinatie met het vissen met een pellet.

Mesh feeder verkrijgbaar in de gewichte van 60 - 150 gram. Deze korf gebruik ik als ik met de voorgeweekte pellets in de korf vis. Deze moeten blijven zitten en door de vele openingen komt er een grote geurboost vrij. Wel aroma/geur maar geen voedselaanbod.

De open ended feeder gebruik ik in het begin van de sessie. Ook deze korven zijn er in de gewichten van 60 - 150 gram. In deze korf kan veel voer, wat goed blijft zitten en er pas op de bodem uitkomt.

Latex barbel spoon. Dit schepnet is lekker diep en heel makkelijk hanteerbaar bij het landen van de barbeel. Over de steel heb ik een net floater zitten. Dit is een ca 25 cm lange schuimrubberen isolatierol die aan het begin van het net aan de steel zit. Dit zorgt voor extra drijfvermogen. Erg handig bij het terugzetten van de barbeel. En.. je schepnet zal nooit zinken....