basis weetjes over de barbeel

( 23-12-2014 )

De barbeel is een nog relatief onbekende vissoort in het hengelsportwereldje. de sportvissers die langs de grote stromende rivieren wonen kenne de barbeel al een beetje, sommige zelfs al een paar jaar. De meeste van hen hebben er de laatste jaren al één of meerdere gevangen. Zoals bij alles wat nieuw is, is er ook een onbekendheid met het nieuwe. Op deze site zul je alles te weten kunnen komen over de barbeel, zijn gedrag, zijn sterkte en ook zijn zwakheden. Op deze pagina kun je in het kort lezen wat barbelen inhoudt en waar je ten alle tijden rekening mee moet houden. Verderop in de diverse artikelen ga ik overal dieper en uitgebreider op in.

 

De grote, indrukwekkende Waal met haar onstuimige golven, altijd wind en veel scheepvaart. De toppen van je hengels dansen met de regelmaat van de golven mee. Dan wordt er plotseling één top helemaal kromgetrokken, waarna de slip van je molen begint te gieren. Na een lichte tik om contact te maken, voel je flinke weerstand. Dan begint er een prachtig gevechtů..Welkom in de wereld van de barbeel!!

Een barbeel kun je normaal gesproken alleen op stromende rivieren verwachten. Niet alle stromende rivieren zijn geschikt, de barbeel bevindt zich altijd in de buurt van een grindbodem. Daar is zijn woonplaats, zijn habitat om met een duur woord te spreken. De barbeel is een bodemvis. Hij houdt zich op in de brasemzone, die weten de meeste sportvissers wel te vinden. Normaal gesproken is een barbeel ook het beste te vangen met een brasemtechniek, je aas aanbieden op de bodem. Gebruik een feederhengel als je gaat barbelen, een lichte karperstok tot 2,2 lb testcurve is het maximale wat ik kan aanbevelen.

De barbeel bevindt zich het liefst in de zone, daar waar twee verschillende waterstromingen elkaar raken. Op een rivier als de Waal zal dit op de kop van een krib zijn. Zittend op de krib, vis je stroomafwaarts. Zet je hengel goed tussen de stenen vast, of liever gebruik een stevige steun. Je bent niet de eerste waarvan de hengel in het water wordt gesleurd door een barbeel. Om je montage aan de grond te houden kun je gebruik maken van voerkorven of bulklood ( bekend uit de karperwereld). Gebruik een onderlijn die sterk genoeg is, ik adviseer minimaal 25/00, of lijn met een trekkracht van 6,8 kilo of 15 lb . Als haak adviseer ik een karpehaak in de maten 8-12. Ik gebruik haken met een ruime bocht. De barbeel is een ontzettende sterke vis, die helemaal bestaat uit spieren. Het is een gestroomlijnde vis met grote buikvinnen die het mogelijk maken om tijdens de dril laag bij de bodem te blijven. De dril van een barbeel is zeer spectaculair, vergt veel van je materiaal en de vis.

Momenteel zijn kaas en pellets te beste barbeelaas. Deze zet ik het liefste op een hair. Mijn onderlijnen zijn minimaal anderhalve meter lang.

De zwakheden van de barbeel

De barbeel zal zich helemaal geven tijdens het drillen ( binnenhalen). Hij zal altijd!! de stenen of obstakels in het water op de bodem opzoeken om op die manier te proberen los te komen. Vis daarom met een dusdanig systeem waarvan de gevangen barbeel na lijnbreuk geen last ondervindt. Vissen met een saftyclip, of een saftysysteem is een must! Het lood zal na lijnbreuk altijd van de lijn kunnen zodat de vis niet ergens komt vast te zitten.

Als de barbeel zich na verloop van tijd overgeeft, schep hem dan niet in een nylon maar in een gecoat schepnet. Een barbeel heeft een lange rugvis, die heel gemakkelijk in een nylon maas blijft hangen, waarna de rugvin meteen inscheurt en veranderd in een scherp kartelmes. Daarna wordt het alleen maar moeilijker om de vis uit het net te krijgen. Laat de barbeel meteen na het scheppen minimaal één minuut bijkomen in het schepnet, wat je in het water houdt.

Onthaken kan eventueel in het schepnet, in het water. De tweede mogelijkheid is om de barbeel te onthaken uit het water. Gebruik dan altijd een onthakingsmat!! Zet na het onthaken de barbeel zo snel mogelijk terug in het water. Ook dan zul je ontdekken dat de vis nog niet geheel hersteld is van zijn enorme gevecht wat hij even daarvoor met je geleverd heeft. Geef de barbeel ook dan de tijd om te herstellen. Houdt hem of vast en laat hem in de stroming herstellen. Het veiligste is om de barbeel in je schepnet onder waterin de stroming te duwen en hem zo bij laten komen. Na een tijdje ( wat kan varieëren van een minuutje tot een aantal minuten)voel je de barbeel weer bonken in jet net, hij is dan voldoende hersteld en kan terug naar zijn vrijheid.

Hoofdpunten;

vis niet te dun

gebruik altijd een safty systeem

gebruik altijd een onthakingsmat

gebruik geen nylon schepnet maar een gecoat net

doe een barbeel nooit in een leefnet

laat de barbeel voldoende herstellen voordat je hem weer loslaat

Zodra je een barbeel hebt gevangen zal het duidelijk worden wat ik bedoel, en zul je ook een groot respect krijgen voor deze machtige vechtmachine. Ben zuinig op deze vis, zodat we er lang van kunnen genieten. Leer andere sportvissers ook goed om te gaan met deze relatief nieuwe vissoort in Nederland.

meer informatie vindt je in de diverse artikelen en verhalen op deze site. Mocht iets niet duidelijk zijn stuur me dan een mailtje met je vragen, en je krijgt altijd en zo snel mogelijk antwoordt.