Catana Barbel classic van Shimano.

 

Shimano had me naar mijn menig gevraagd over een barbeelhengel van hen, na drie dagen had ik al de Catana Barbel classic in huis. Natuurlijk in het midden van de week zodat het weekend nog verder weg leek. Thuis al aardig met de hengel aan de slag gegaan. Zo op het eerste oog leek het me een fijne hengel die een buiging tot aan het handvat liet zien. Een lekkere soepele hengel, en toch strak en mooi dun uitgevoerd. De hengel heeft een lengte van 3,66 meter , wat me in beginsel tegenviel. Met zijn 12 geleideogen kon ik de top bijna tot aan het handvat laten krommen. Ik kon niet wachten tot de eerste barbeel zich aandiende

 

De catana barbel classic is dus 3,66 meter lang, heeft 32 geleideogen, alle toppen meegeteld, en heeft een gewicht van 298 gram . De transportlengte is 186 meter , en de hengel bestaat uit 4 delen. De bijgeleverde Avontop is meer voor het zwaardere werk. Gelukkig is de hengel ook uitgevoerd met een Quivertop, met maar liefst 3 uitwisselbare tips. De 2 oz , de 3 oz en de 4 oz . Opgebouwd met een quivertop ligt de hengel heel fijn in de hand, en kun je de hele dril de vis voelen in al zijn bewegingen.

 

 

Natuurlijk toog ik het weekende naar de Waal, om het te gaan proberen. In eerste instantie met de avontop in de hengel. Het was wel even wennen voor me. Deze hengel was bijna 1 meter korter dan ik gewent was. Het hefboomeffect is dus ook stukken korter. Zeker met deze parabolische hengel. Met een mooie barbeel aan de haak buigt de hengel tot aan het handvat. Een heerlijk moment !! Toch verspeelde ik bijna alle aanbeten in de stenen. Het was duidelijk wennen voor me. Dat weekend heb ik veel leergeld betaald. Toch bleef ik stug doorvissen met deze hengel. Het kon toch niet aan deze specialistische hengel liggen dat ik de barbelen verspeelde.

Het tweede weekend begon ik weer met de avontop en weer verspeelde ik de eerste 2 barbelen in de stenen. Daarna heb ik de quivertop gepakt, en deze voorzien van de 3 oz tip. Wat een verschil!!!!!! Met de 80 grams korf aan de lijn kon ik bijna een knoop in de hengel leggen. De 80 grammer toch maar vervangen door een 50 grams voerkorf, maar ook deze liet de hengel lekker doorbuigen. De eerste worpen waren natuurlijk voorzichtig, een meter of 30 haalde ik toch wel. Toch maar eens kijken of het ook nog verder wilde lukken. Na een paar worpen had ik de actie van de hengel onder controle, en werd de 50 grams korf met gemak 40 meter geworpen. Ook nog maar eens de 80 grams korf gemonteerd, en warempel ook hiermee haalde ik gemakkelijk de 40 meter . Dit was al veel beter…..

 

Snel de lijn voorzien van een onderlijn, wat voer in de korf en vissen maar. Een wereld van verschil, wat de hengel me allemaal liet zien. Van mijn andere hengels was ik al wat gewend, maar deze hengel in combinatie met een quivertip liet me werkelijk alles zien wat er onder water gebeurde. Gelukkig hoefde ik maar een minuut of 2 te wachten, alvorens de eerste barbeel zich aandiende. Wat een vertoning werd dat!! Ongelofelijk wat een gevoel, de hele dril was perfect te volgen. In je hele arm voelde je elke beweging. Dit was pas drillen. Hier had ik op gehoopt. Voor het gevoel zat er een flinke barbeel aan de andere kant van de lijn. De op deze manier opgetuigde hengel, was prima controleerbaar, en ik kon doen wat ik wilde met de vis. Hij was perfect naar de kant te leiden. Met een afmeting van 42 cm viel de lengte me tegen. Maar deze hengelcombinatie kende ik ook nog niet. De daarop verdere dag en zondag stelde me in de gelegenheid om de hengel beter te leren kennen. En gelukkig voor me ving ik ook een paar mooie barbelen. Met een mooie barbeel van 74 cm als afsluiter, ging ik voldaan naar huis. Wat een verschil met een week eerder. Razend enthousiast was ik over de hengel. Ondanks de veel slappere quivertop kon ik de vis toch beter sturen boven de stenen. Je zou juist verwachten dat dit met de avontop beter stuurbaar was. Er was nog veel werk voor me aan de winkel!!

 

 

Ik ben inmiddels een dik jaar verder. Het enthousiasme is alleen nog groter geworden…Het is met geen pen te beschrijven wat deze hengel je voor een gevoel geeft als er een flinke vis mee gedrild wordt. Superdrillen heb ik gehad met deze hengel, de barbeel mee laten gaan in de volle stroming, tijdens het passeren van een schip. De zuigende werking van de boot maakte de dril nog spectaculairder. Normaal bevis ik barbelen op de waal met een onderlijn van 25/00. Deze werd na een week of 3 vervangen door een onderlijn van 22/00. Ik wilde de grens toch weer gaan verleggen. En wat voor een grens!!!!!!!! Mijn eerste barbeel aan deze onderlijn was maar liefst 62 cm lang. Nog meer spanning en sensatie bracht dit teweeg. Enkele minuten later werd de onderlijn weer getest..ditmaal een barbeel van 69 cm . Natuurlijk duurde de dril wat langer, je wordt toch wat voorzichtiger. Want wat als…en daarop kreeg ik na een klein kwartiertje al antwoord. Na een spectaculaire dril, die me werkelijk elke vezel in mijn lijf liet voelen, landde ik een barbeel van 78 cm !! Binnen drie kwartier drie enorme gevechten met dezelfde onderlijn.

 

Uiteraard was mijn volgende missie nog dunner, 20/00 werd gemonteerd. Hieraan heb ik tot nu toe barbelen tot 70 cm mee kunnen landen. En wat te denken van een 18/00 onderlijn, met daaraan gevangen een barbeel van 65 cm.

Nu bijna 4 jaar later heb ik toch het één en ander aangepast. In die tijd heb ik veel bijgeleerd. Niet alleen qua techniek maar ook mijn kennis in en over de barbeel is gigantisch gegroeid. Bovenstaand stukje met de 18/00 en 20/00 onderlijn zal ik nu niet meer uitvoeren. De dril van de barbeel aan deze dunnen onderlijnen duurt onnodig lag. Het is mooi om te weten dat het kan. Zeker na mijn contact met Ade Kiddell is er veel veranderd. de dunne quivertoppen zijn wat de Waal en IJssel betreft opgeborgen. ik vis nu op deze rivieren alleen nog maar met avontoppen. Mijn onderlijn is nooit dunner dan 25/00. Sterker nog, meestal gewoon 30/00 nylon. Gewone nylon wel te verstaan, met rek. De keuze is geheel persoonlijk. Ik zorg er nu voor dat een dril van een barbeel niet onnodig lang hoeft te duren. De combinatie Catana classic met avontop in combinatie met 30/00 onderlijn zorgt hier voor. Ik wil hiermee niet zeggen dat ik de barbelen zomaar binnentakel, het geheel is op elkaar afgestemd met een goede slipafstelling. Indien nodig kan de barbeel een run nemen en komt er lijn vrij. Toch probeer ik ervoor te zorgen dat dit zo weinig mogelijk gebeurd. De barbeel hersteld op deze manier vissend veel sneller!!

 

 

Uiteraard ben ik zeer content met de Catana barbel Classic. Deze hengel is te koop in de betere hengelsportzaken.

 

Met dank aan Shimano