Het tijdstip maakt wel degelijk uit.

en de rest ook....

( 04-09-2014 )

de beste barbeelbodem....

 

Via de mail en soms ook via de telefoon krijg ik ontzettend veel vragen over het barbeelvissen. Vaak krijg ik de vraag waar ik zit, waarmee, welk aas en ook of het uitmaakt wanneer je gaat. De afgelopen jaren heb ik erg veel van die vragen beantwoordt, altijd met even veel plezier. Vele vragen kan ik gewoonweg beantwoorden omdat ik momenteel al enkele jaren alleen maar op barbeel vis. Voor die tijd hield ik me met witvissen bezig, in de vorm van de vaste stok, feeder en matchhengel. Al jaren staan we in de weekenden op een camping en altijd aan het water.

Enkele jaren hebben we vertoefd aan de Waal. De caravan stond een kleine 100 meter van de krib af, en mijn visspullen stonden in het weekend bijna 24 uur per dag aan de waterkant. De kleine camping en de sociale controle maakte dat ook mogelijk. Ik was de enigste die er viste. Op zich vreemd natuurlijk, je verwacht meerdere vissers op een camping aan de waterkant. 's Avond laat, onder het genot van koffie en bier, wilde een klein groepje zich nog wel eens aan de paling wagen. Ik had dus het rijk alleen en de beschikking over een 6 tal kribben. De ene was beter dan de andere, toch heb ik overal goed barbeel gevangen. Zeker het eerste jaar. Elke dag viste ik wel een aantal uren. Soms een paar uur achter elkaar, soms ook maar een uur of een half uur. Of even ingooien, 5 minuten wachten en weer gaan. Ik zat in een visparadijs wat dat betreft. Ik hoefde maar naar mijn spullen te lopen en kon meteen vissen. In twee jaar tijd kom ik zo veel te weten over de barbeel. Over zijn eetgewoonte, zijn manier van azen, waar, hoe laat. Helaas heb ik niet de mogelijkheid om op de bodem te kijken wat er zich afspeelt, net als in Engeland, en belgië. Toch weet ik alles goed in te schatten. Ik probeer diverse manieren uit, aaspresentaties, montages, haken, lijnen en aassoorten. Niets is te gek of ik heb het een tijdje geprobeerd. Doordat ik revalideer na een hartinfarct, heb ik ook de mogelijkheid om soms door de weeks daar te blijven. Ook dat levert me heel veel informatie op. Nadat ik via Willem Stolk met Witvistotaal in aanraking kom maak ik van elke keer dat ik ga aantekeningen. In een paar jaar heb ik zo een database opgebouwd waar ik volledig op kan stoelen. Via deze site kom ik in contact met erg veel barbeelfanaten. Van iedereen leer je weet wat en overal steek je wat op. En die zijn er meer dan je denkt! Mede ook door de diverse vragen probeer ik dingen, noteer ik bijzaken en kom ik zo tot een voor mij duidelijk geheel. Natuurlijk zijn er uitzonderingen!

gevangen net voor de schemer, 5,8 kilo ( 12,78 lb)

 

De beste tijd.

 

Standaard vraagt iedereen wanneer toch de beste tijd is om het te gaan proberen op barbeel op de Waal. Ik heb gevist van 's morgens 4 uur tot 's nachts 3 uur. Op alle tijden heb ik gevangen, alleen niet na middernacht. Dus zou je zeggen na middernacht kun je beter stoppen en gaan slapen. Niet helemaal waar. Diverse karpervissers hebben goed barbeel gevangen in de nachtelijke uren. Toch kan ik naar aanleiding van mijn gegevens zeggen dat de beste tijd voor de barbeel ligt rond de klok van 16.00 uur. Die tijd heeft me de laatste jaren zelden in de steek gelaten. In de zomermaanden als het tot zeker 22.00 uur licht is, is er vanaf die tijd tot zeker 20.00 uur goed te vissen op barbeel. Waarom? Daar kom ik later op terug. Zoals gezegd vis ik op alle tijden. Weekenden en vakanties brengen we door op de camping. Ik heb dan ook alle zee van tijd. Omdat mijn spullen binnen no-time aan de waterkant staan vis ik zogezegd op alle tijden van de dag. Een wekker heb ik nooit gezet. Als ik 's morgens vroeg wakker wordt, en het is droog ga ik naar de waterkant. Regelmatig schiet ik zo heel vroeg wakker, kan de slaap niet meer vatten en ga dan vissen. Als de rest van het gezin dan rond 9 uur wakker is en gaat ontbijten wordt ik geroepen. 9 van de 10 keer moet ik antwoorden niet veel of nog niets. 's Morgens vroeg is de barbeel niet wakker. Zoals eerder al gezegd en later zal ik dat nog wel meer doen, uitzonderingen daar gelaten. Ik vang er ook wel eens 5- 6 in de eerste uren van de vroeg morgen, toch komt dat zelden voor. Ik zal dan ook nooit vroeg afspreken als ik met iemand wil gaan vissen op barbeel, dat zijn verloren uren.

veel noteren door de jaren heen leverd de benodigde info op.

 

mooi gehaakt.

Mijn ervaring is dat je voor 8 uur 's morgens niet aan de waterkant hoeft te zijn om de barbeel te belagen op de Waal. Van de diverse info die ik ook van andere barbeelvissers krijg merk ik dat het ook geldt voor de IJssel. Laten we zeggen dat barbelen langslapers zijn. Zo rond de klok van 8 ten worden ze wakker en zijn dan redelijk goed te vangen tot 11.30 uur. Waarom na die tijd niet meer? Ook daar kom ik later op terug en zal het duidelijk worden. Van 11.30 tot 16.00 uur zijn duidelijk mindere periodes. Ook hiervoor geldt uitzonderingen daargelaten. Ik heb natuurlijk in die tijd ook goede dagen gehad. Soms zelfs erg goed gevangen, maar meestal viel het tussen die tijd niet mee en hard terug. De tijd van 16.00 tot 20.00 uur s voor mij de uitgesproken barbeeltijd. In die periode is het bijna altijd raak!

 

Temperatuur

dit staatje komt later in dit artikel terug en zal heel veel duidelijk maken!!

 

Is de temperatuur belangrijk? Natuurlijk! Niet allen de buitentemperatuur, ook zeker de watertemperatuur doet ter zake. Heb ik met alle temperaturen gevangen? Natuurlijk.. met 10 graden, met amper 7, maar ook met 35 graden! Via de email kreeg ik de vraag of er met erg heet weer barbeel te vangen was. Ik heb gevist tot zeker 35 graden, windstil, en dan veranderd de Waal in een oven. Zo ook de grensmaas, waar ik een keer verrast wordt met ruim 30 graden en geen wind. De eerste twee jaar was kaas mijn voornaamste aas. Made deden het ook goed, en soms lunchmeat. Ik kan je verzekeren dat een temperatuur boven de 23 graden funest is voor kaas. Deze gaat dan zweten en wordt zacht. Het stukje kaas blijft moeilijk op de hair zitten, laat staan op de haak. Als het zo warm was en ik zat te vissen had ik altijd maar een klein stukje bij me, de rest lag in de koelkast. Even 2 minuten op en neer en ik had weer een vers koel stukje! Toch was het nooit een pretje om met temperaturen boven de 25 graden op de krib te zitten. Meestal hield ik het ook niet lang uit! Toch kan ik zeggen dat ik met 35 graden barbeel heb gevangen! Ik zeg er dan niet bij dat ik ook zeker 7-8 keer niets ving met die temperatuur! De temperatuur van 16-22 graden is het beste om barbeel te vangen. Komt het boven die waarde uit dan wordt het steeds moeilijker. Niet alleen voor je aas, ook voor jezelf. Toch heb ik enkele mooie middag en gehad met warm weer. Tussen de caravans was het te warm, en aan het water staat meestal wel wind. Zo zocht ik dan niet alleen verkoeling voor mezelf, ook probeerde ik meteen ook barbeel te vangen. Gemiddeld genomen duurde het meestal niet echt lang, tenminste het vissen. De beten bleven vaak uit, of waren sporadisch. Ik zat er meer voor de verkoeling dan voor het vissen.

op hete dagen kun je ze ook vangen

 

en op bewolkte...

 

Rond 16.00 uur als de zon zijn daling inzet om het zo maar eens te zeggen, komen de barbelen een beetje los. Ik heb het dan over de tijd bij normale temperaturen. Is het rond 16.00 uur nog 25 graden of meer, wacht dan gerust nog een paar uur. In bovenstaand grafiekje is duidelijk te zien wat er gebeurd, en waarom de barbeel dan actief is ( wordt). Steeds rond de klok van 16.00 uur is te zien dat de watertemperatuur een curve naar boven maakt. Op het einde van de middag zorgt de buiten temperatuur ervoor dat het water op zijn warmst is. Soms is dit maar enkele 10e graad, toch is dit van enorm belang voor barbeel. Deze vis reageert daarop dor rond die tijd ook steeds te gaan azen. Hij verlaat dan zijn plaats waar hij normaal ligt en gaat dan op zoek naar zijn voedselplaatsen. Via mijn aantekeningen door de jaren heen, kwam ik ook uit op die tijd. Sinds ik weet dat temperatuur een enorme invloed heeft op het aasgedrag van de barbeel, houd ik er altijd rekening mee. Voordat ik van huis ga raadpleeg ik op internet de pagina www. actuelewaterdata.nl en kijk dan bij watertemperatuur. Mijn referentiepunt is Driel. Hier is het meetpunt wat het dichtst voor mij in de buurt komt. Ook neem ik zelf altijd de temperatuur op van het water. Zie ik dat de temperatuur zakt, weet ik dat het moeilijker wordt dan wanneer de watertemperatuur stijgt. Toch zal de watertemperatuur het hele jaar door op het eind van de middag steeds stijgen. Hoe minimaal de zonnestralen ook geweest zijn, de temperatuur zal steeds het hoogst zijn tussen 15.00 en 17.00 uur. Niet alleen in de zomer, ook in de wintermaanden zijn dit de uren dat je een aanbeet kunt verwachten. In de wintermaanden kun je op de IJssel en de grensmaas in die uren barbeel verwachten, de waal zal akelig stil blijven. Barbelen houden zich op in de diepere gedeelten van de vaargeul en komen daar pas uit als de eerste voorjaarsverschijnselen weer zichtbaar zijn. Er zijn een paar plekken aan de Waal waar de barbeel ook in de wintermaanden te vangen is. Voorwaarde is dan wel dat er een periode van warmere dagen nodig zijn om ze weer actief te maken. In de januarimaand van 2014 was de temperatuur gemiddeld 13 C. Mijn eerste poging na 4 warme dagen mislukte en leverde niets op. De daarop volgende 2 pogingen leverde beide keren barbeel op. Beide keren als aas pellets. Beide keren lag het aas 2,5 uur of langer op dezelfde plek zonder de montage in te draaien. In de 6 winters daarvoor waren de temperaturen te koud om ook maar 1 poging te wagen in dat water. Toch zat ik niet stil in al die winters. Door te vissen op smalle ondiepe rivieren waar de bodem vrijwel egaal in diepte is kon ik doorvissen op barbeel en samen met mijn vismaat Harold talrijke prachtige dagen beleefd met dito vangsten. We haalden daarbij zelfs aantallen die in de zomermaanden moeilijk haalbaar zijn.

ga gericht vissen in de namiddag.

 

tot net voor de schemer......

Als het bewolkt is en de zon dreigt door te komen, voel je gelijk dat het wat aangenamer wordt. Breekt dan ook de bewolking een beetje, dan zullen de aanbeten niet lang op zich laten wachten. Verbazend? Voor mij niet. Andersom gaat het ook wel eens op. Niet altijd, toch in 50-60% van de meegemaakte sessies deed bewolking tijdens een warme helderblauwe dag wonderen. De watertemperatuur stijgt dan niet explosief, soms maar 3-4 tiende van graden, wat net genoeg is voor een bijtmoment van de barbeel. Het hele jaar door kom ik uit op hetzelfde tijdstip. Als de zon in de donkere maanden van het jaar eerder achter de horizon verdwijnt, ligt het tijdstip één uur eerder.

hoog water leverd ook extra vangsten op.

 

Deze montage is verleden tijd....

 

mijn veranderingen....

Tja ik weet het, beweging zorgt voor barbeel. Zo licht mogelijk vissen en gebruik maken van de zuigingen van de schepen en de stromingen. In de afgelopen jaren heb ik zo zeer succesvol gevist en heb ik het ook verkondigd in diverse artikelen van mij. Lange onderlijnen ( 80 cm) en veel wisselen van aas leverde altijd barbeel op. Ik sta hier nog steeds achter. Ook het fenomeen kribhoppen zoals ik beschreven heb levert ook gegarandeerd barbeel op.

Toch moet ik nu bekennen dat ik sinds mei dit jaar ( 2009) een hele omslag gemaakt heb. Sindsdien heb ik niet éénmaal gekribhopt! Is mijn korf van 60- 100 gram ( met 40 gram voer) vervangen voor één van 150- 240 gram ( met 80 gram of meer voer). De onderlijn is geen 80 cm meer maar minimaal 1,5 meter . Mijn haken maat 6-8 zijn opgeborgen, ik vis nu met de maat 10-12. Kaas is niet langer meer mijn hoofdaas. Die is vervangen door pellets. Mijn onderlijn is geen 20/00 25/00 meer ( alleen op kleine rivieren) 30/00 is nu mijn gebruikte dikte op de waal en ijssel. Zoals je opvalt ben ik in sommige grover geworden en in het andere weer fijner en kleiner.

diverse korven van 150-240 gram

het verschil van mijn huidige korven tov de kleine die ik voorheen gebruikte.

 

Het gebruik van de zware korven heeft me niet alleen meer barbeel opgeleverd, ook minder materiaal verlies!! Misschien een vreemde combinatie, toch ook simpel te verklaren. Een korf van 240 gram blijft op de bodem liggen en rolt veel minder dan een korf van 80-100 gram. Ook bij het passeren van een schip blijft de korf liggen. Op de Waal bij hele grote duwbakken verschuift het lood wel. Op de IJssel blijft de korf muurvast liggen! Natuurlijk kom ik wel eens vast te zitten op de IJssel, toch in 9 van de 10 keer kom ik los. Schuiven is er op de IJssel niet meer bij. De voerkorven ( de gewichten) heb ik ergens speciaal laten maken en zijn in hengelsportzaken niet te koop.

 

ook de diameter scheelt veel, ik breng nu veel meer voer in één keer en de diameter zorgt ervoor dat ik minder snel vast kom te zitten.

 

de korf eerst vullen met pellets, om daarna

met grondvoer beide zijde goed stevig aan te drukken.

De reden waarom ik nu zwaardere korven gebruik is heel simpel. Liet ik voorheen mijn montage de vrije loop, kwam er over een heel breed stuk overal een klein beetje voer te liggen. Op deze manier bleef ik zoeken naar de barbelen. Doordat ik nu zwaardere korven gebruik ( korven vanaf 180 gram blijven al goed liggen) creeër ik nu een veel smaller voerspoor, en vind ik zo de barbeel ook gemakkelijker. Voorwaarde is wel dat je natuurlijk in de goede stroomnaad zit! Deze ligt steeds aan de binnenkant van de hoofdstroom op het punt waar twee verschillende stroomsnelheden elkaar raken. Op papier misschien heel moeilijk, toch is deze naad gemakkelijk te vinden. Mijn steun staat zoveel mogelijk gericht op deze naad, waardoor de zware korf gemakkelijk blijft liggen. Wordt mijn korf naar mijn zin teveel verschoven door de stroming, dan schakel ik over naar een gewicht van 240 gram. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je deze zware bonken met beleid wegzet. Verre zwiepers zijn natuurlijk uit den boze. De zware korven zorgen er steeds voor dat mijn voer snel op de bodem is, en er dan pas uit de korf komt. Zo weet ik zeker dat alles wat ik voer op de plek komt te liggen waar het nodig is. Het voerspoor blijft zo ook smal. De barbelen zijn zo extreem verzot op pellets als ze die eenmaal geproefd hebben dat veroorzaakt elke korf weer voedselnijd. Niet onbelangrijk in deze is ook het type hengel wat ik u gebruik. Viste ik voorgaande jaren steeds met een heavy feeder met een 3-4 oz top ( deze toppen geven alles weer, zijn slap en laten de lijn gemakkelijk meerollen in de stroming en zuigingen, doordat ze zo bewegelijk zijn). Nu maak ik alleen nog gebruik van hengels met een 2,2 avontop. Deze stuggere toppen zorgen ervoor dat er veel minder beweging in de lijn zit. De top staat gericht in de stroomnaad en blijft redelijk goed staan, zelfs bij een diepe zuiging. Hierdoor wordt mijn voerspoor smaller en krijg ik de barbelen gemakkelijker in een smalle strook. Ik maak nu gebruik van de Neoteric twin tip van Korum en de Beast Master BX barbel van Shimano. Tussendoor heb ik enkele malen de heavy feeder ingezet en zie dan ook meteen het verschil. De lijn van de laatste rol overal naar toe en vangt beduidend minder, tot vaak helemaal niet. Deze winter probeer ik voor mijn heavy feeders ook avon toppen te krijgen, zodat ik de hengels nog wel kan inzetten. Bij hoog water is dit nog altijd een pré.

duidelijk het verschil in top te zien bij gebruik van eenzelfde gewicht.

Één ding is zeker het heeft me erg veel barbeel in heel korte tijd opgeleverd. Meer dan 200 stuks in enkele maanden tijd, terwijl ik veel minder visuren maak. Ging ik voorheen naar de barbeel toe, nu dwing ik de barbeel naar mij te komen! Het aantal barbelen dat ik heb gevangen boven de 70 cm is ook aanzienlijk meer. Toch zit er geen 80+ barbeel voor me in dit jaar. Ik ben er wel bij als Ade Kiddell er één vangt van maar liefst 87 cm ! Het is een lange slanke vis die maar 5250 gram weegt ( 11, 2 lb ). Deze barbeel wordt gevangen aan een blokje kaas. Opmerkelijk, ik vang bijna al mijn barbelen dit jaar aan de pellet en krijg aan kaas nauwelijks beet op die stek.

het grondvoer zoals ik het nu gebruik

 

 

Mijn schuiflus montage hangt in de wilgen en is vervangen door een vrije schuiflood montage. ( kijk in de rubriek MIJN MONTAGE'S en zoek naar VRIJE LOOP MONTAGE). Met deze montage vis ik nu sinds mei, en die bevalt heel goed. Vastlopers tijdens de dril is verleden tijd! Mijn korf hangt tijdens de dril nu boven de barbeel.

de basis voor een goede barbeeldag

Toch is er nog een niet onbelangrijke verandering, de derde in totaal. Mijn voer en aas. Zoals het al diverse keren op deze site te lezen is geweest heb ik goed gevangen zonder te voeren en ook goed door wel te voeren. Als ik voerde waren dat kleine stukjes kaas, mais en hennep. Soms ook tarwe en kleine stukjes lunchmeat. Dat is voor mij nu definitief verleden tijd!!

 

Voer en aas

Bij aanvang van mijn vissessie breng ik eerst een paar korven voer, die ik niet te hard in de korf druk. Ik begin standaard met een open ended voerkorf van Korum van 150 gram . Hierin kan ik een mix van allerlei maten en kleuren pellets in doen, die ik afdek aan beide zijde met grondvoer. Mijn standaard grondvoer bestaat uit een mix 3:1 van hemp and halicruch en green bream, beide van Sonubaits. Deze meng ik alvorens ze te bevochtigen met water en liquid flavours van Sonubaits. Deze meng ik een paar uur voordat ik ga vissen zodat alles goed kan intrekken, en het grondvoer niet te droog is. Mijn voermix van pellets bestaat onder andere uit action spodmix, Tuna Spodmix, halibutpellets in de maten 4-6- 8 mm ( allen Sonubaits). Ook een mix van 4-6- en 8 mm expanders gaat erdoor. ( deze gaan drijven, waardoor bij vangsten van winde, brasem en voorn veel minder zijn). Een mix van 8 en 12 mm krab pellets maakt het compleet.

de droge mix

 

toevoegingen voor de droge mix.

 

en de geweekte mix die voor de verwarring zorgen

 

 

prima toevoegingen voor de geweekte mix!!

Deze voermix verdeel ik in twee kleine emmers. De ene blijft droog, de andere week ik voor met water en liquid flavours. Bij de natte pellets gaat ook nog hemp and corn uit blik erbij. In een vispartij gebruik ik nu zo'n twee kilo voer. Nog niet echt veel, toch merk ik dat het veel verschilt met mijn vorige methode van alleen kaasblokjes, maïs en hennep . Als ik mijn hair voorzie van een nieuwe pellet (12 mm "O" pellethalibut of crab van Sonubaits) dan gaan er in de korf ook droge pellets mee tussen het voer. Gaat de aaspellet voor de tweede of derde keer te water dan gaan er geweekte pellets mee in het voer. Op die manier probeer ik de barbeel zoveel mogelijk te misleiden. En zijn er momenten dat de beet even stilvalt dan breng ik een korf of 4-5 voer met pellets heel snel naar mijn visplek. Het heeft me zolas gezegd in een paar maanden tijd erg veel barbeel opgeleverd. Ik heb er weken bijgehad dat ik elke avond dat ik ging meer dan 10 gemiddeld ving. Om er zeker van te zijn dat het geheel klopte, heb ik het een paar maanden uitgetest op diverse plaatsen aan de Waal. Overal ving ik extreem goed, behalve als ik in de ochtend ging vissen...Natuurlijk ving ik er niet overal gemiddeld 10, vaak ook op vreemde stekken en plaatsen dat ik er 4-6 ving. Toch ben ik al met al heel tevreden over het behaalde resultaat en kan ik nu ook vertellen wat mijn veranderingen zijn geweest. Vele waren allang heel nieuwsgiering, ik weet het...toch ben ik niet over 1 nacht ijs gegaan. Ik wilde zeker weten dat het goed was, op allerlei plaatsen. De laatste weken zelfs heel vaak op de IJssel gevist, en ook daar werkt het heel goed!

 

Kribhoppen heb ik dit jaar pas één keer gedaan. De barbeel komt nu naar mijn plek, in plaats dat ik hem opzoek. Een opvallend gegeven hierbij is dat sinds ik op deze manier voer, de barbeel massaler op mijn stek ligt. Kom ik in korte tijd terug op een eerder bezochte krib dan ook liggen de barbelen er meteen goed op. Mijn vangsten zijn nu allemaal op pellets. Zelden nog gebruik ik kaas. Soms probeer ik het wel, vaak krijg ik er geen beet op. Als de barbeel eenmaal van de pelletmix geproefd heeft, wil hij niets anders meer. Het is duidelijk dat de pellet een verslavende uitwerking heeft op barbeel. Wat voor ons mensen chips en drop zijn, is voor de barbeel een pellet. Door de toegevoegde smaak opwekkers blijf je ervan eten, zonder dat je er ooit genoeg van krijgt!

een mooie manier van drillen, de barbeel pak je uiteindelijk met je hand.

 

prachtige engelse barbeel, let op de grote vinnen

 

lange Wye barbeel ( 81 cm)

 

het water was nog te troebel om te kunnen observeren