de Shimano Barbel Classic zie je hier in actie. Een schitterende barbeelhengel.

 

Het drillen van een barbeel heb ik altijd spectaculair gevonden. Bijna elke dril is uniek, en steeds vaker merk ik de laaste maanden dat het intelligente deel van de barbeel ook is terug te zien in de dril. Dat begint al bij de aanbeet. Waren deze een jaar geleden nog snoeihard en spectaculair, de aanbeten anno 2008 zijn voorzichtig. Alleen al voor die snoeiharde aanbeten en ferme rukken op je top ging je naar het water om de barbeel te belagen.

 

Maar naarmate 2008 vorderde en het aantal vissers op barbeel steeg, liepen niet aleen de vangstmeldingen terug, ook de beten veranderde. Felle runs bleven helemaal uit...soms werd je nog getracteerd op een paar ferme klappen op de top, maar allengs werd dat minder en minder, en kreeg je steeds meer nerveuze aanbeten. Dressuur? Ik kon het bijna niet geloven. Maar na het inwinnen van informatie, gesprekken met collega barbelers en het nagaan van mijn eigen ervaring, ben ik toch tot de conclussie gekomen dat er al sprake is van verschijnselen van dressuur op de plekken waar veel hengeldruk heerst momenteel.

De aanbeten beschrijven vanuit mijn beginperiode is daarom nu niet reeël. Ze zijn er nog wel, zij het sporadisch. De huidige aanbeten zijn meer te beschrijven als nerveus. Kleine tikjes op je hengeltop verraden dat er vis bij je aas zit. Vaak merk je al aan de beten dat het aas in de bek genomen wordt en daarna ook weer snel wordt uitgespuugd. Ook het gebruik van een korte hair leidt niet meteen tot haken. Het lijkt er soms wel op alsof de barbeel met zijn neus tegen het aas stoot en op die manier kijkt of het veilig is om toe te happen.

 

In combinatie van mijn gebruikte montage, gewicht en gebruikmaking van de zuigkracht van de schepen, heb ik toch nog wel vaak spectaculaire aanbeten. Op het moment dat een schip een flinke zuiging naar de hoofdstroom veroorzaakt, wordt mijn montage als een idioot meegezogen. Op zo'n moment lijkt het alsof mijn aas vrij is van alle belemmeringen ( mede door de lengte van de ondelijn) Ik heb dan altijd mijn hand op de hengel en krijg dan vaak een snoeiharde aanbeet. Op zulke momeneten heeft een barbeel geen tijd tot nadenken. Er komt aas voorbij, en meteen wordt er toegehapt. DAN WEL !!

 

Omdat ik steevast met een hairmontage vis, haakt de barbeel zich in feite zelf. Nadat hij mijn aas heeft geslikt komt even daarna de haak. Deze zet zich meteen vast in het vlees van de bek, zodat aanslaan niet meer nodig is. De hengel oppakken en tegenhouden is meer dan voldoende. Op zo'n moment ook nog eens hard aanslaan veroorzaakt vaak het tegenovergestelde...de haak wordt naar buiten getrokken, omdat die zich nog niet goed heeft kunnen zetten. Als de haak dan slecht zit, heeft dat vaak tot lossers tijdens de dril tot gevolg.

 

De dril van een barbeel is het best te omschrijven als één groot feest. Natuurlijk afhankelijk van de grootte van je vangst krijg je meer tegenstand, maar zelfs een barbeel van amper 40 cm geeft voldoende weerstand om tot een mooie dril te komen. Direcht na het haken van een barbeel merk je al dat je ferme schokken krijgt. natuurlijk wil de vis loskomen.

Nadat de barbeel van de eerste schrik bekomen is, komt hij de eerste tiental meters goed mee. Wel zal hij zo diep mogelijk blijven liggen in het water. Ook zal hij altijd pogen om tegen de stroomnaad aan te blijven zwemmen. Een hengel met een goede parabolische actie zorgt niet alleen tot goed contact met de barbeel, maar zorgt ook dat de vis een beetje stuurbaar is. En daarin is de Barbel Classic van Shimano een meester. Lees ook mijn reviewverslag hierover.

 

Als de barbeel dan tot een meter of 20 van de krib af is, begint zijn strijd meestal pas echt. Ik noem het altijd het moment dat de barbeel licht ziet.....hij bevindt zich dan halverwege bodem en wateroppervlakte zeg maar. Het lijkt wel of hij dan pas in de gaten krijgt dat hij vast zit aan een lijn..Een ferme duik naar beneden is meestal het gevolg. Mede door de kracht en snelheid die hij dan ontwikkeld, neemt hij dan weer wat lijn van je spoel. Ook dat maakt de dril spectaculair. De slip van je molen niet te strak zetten. Laat de barbeel lijn meenemen op het moment dat hij weer eens aanzet. Vaak zijn de runs die hij op dat moment neemt naar de hoofdstroming.

 

 

Deze momenten van de dril zijn schitterend om te beleven, maar niet angstig...er kan op zo'n moment weinig gebeuren, de barbeel bevindt zich in een open zone en tussen bodem en oppervlakte. Krijgt hij de kans zich in de hoofdstroom te begeven, dan zal hij alle krachten aanwenden om daar te kunnen blijven. Alle vinnen zullen tot het uiterste worden opgezet. Hij zal dwars in de stroming gaan liggen zo dat de weerstand voor hem optimaal wordt.

Zelf vind ik dit mooie momenten. Ik leid de barbeel dan ook vaak bewust naar de kop van de krib en laat hem daar in de hoofdstroming zijn kunsten verrichten. Deze manier van handelen leert me om te gaan met mijn materiaal. Ook kan ik dan vaak de kracht van mijn materiaal testen. Alles wordt op zo'n moment tot het uiterste getergd. Maar ik weet nu ook wat mijn hengel kan, mijn gebruikte nylon en haken. Natuurlijk begeef ik me op zo'n moment in een bepaalde gevarenzone...de weerstand van de barbeel kan leiden tot lijnbreuk en onnodig leed veroorzaakt door de haak in zijn bek, maar gelukkig is me dat tot nu toe bespaard gebleven !

 

Het op deze manier testen van mijn materiaal heeft er toe geleid dat ik op de Waal al grote barbeel heb gevangen aan relatief dunne nylon. Wat te zeggen van een barbeel van 71 cm gevangen aan een 18/00 onderlijn. De spanning van mijn dril van de barbeel van 84 cm aan 22/00 nylon. Dit zijn dingen die je de eerste keren nog niet moet proberen. Ik heb ondertussen meer dan 500 barbelen gedrild aan de Waal en weet nu een beetje wat ik kan verwachten. En ik kan niet genoeg benadrukken, ELKE DRIL BLIJFT SPECTACULAIR !!

Als je de barbeel op een gegeven moment uit de stroming heb kunnen leiden, moet je niet denken dat de buit binnen is. Dan pas begint jouw strijd pas echt met de barbeel. Nu zijn de runs niet meer richting hoofdstroom, maar altijd recht naar beneden, naar de stenen. Net zo makkelijk als de barbeel naar beneden duikt, komt hij daarna weer mee naar boven. Net op het moment dat je denkt ik kan hem scheppen, neems hij weer een duik naar de stenen. Deze super intelligente vissoort weet maar drommels goed dat dit zijn laaste kans is om te ontsnappen. ( weet hij veel dat hij zijn vrijheid toch wel terugkrijgt)

 

Deze laatste momenten zijn voor mij altijd bloedstollend. Voor mijzelf is dit het enige moment dat ik een barbeel werkelijk kan verspelen. De lijn is dan vaak ingekort tot het minimum ( minder trekkracht en rek) en de barbeel neemt dan gevaarlijke duiken naar de basaltkeien van de kribben. Voor hem de korste weg naar de vrijheid, die liggen op dat moment kort onder hem ! Dan komt mijn molen tot zijn recht. Ik vis op beide hengels met een Shimano Baitrunner 6000. Deze molen is heel fijn af te stellen, en ook heel snel bij te stellen. Dat is heel belangrijk bij het barbeel vissen. Rustig mee komen, wordt plotsklaps onderbroken door een felle run.

Net als op bovenstaande foto mooi te zien is, maakt hij dan ook nog ferme sprongen uit het water, om zo nog snelheid te creeëren. De barbeel is dan vaak aan het einde van zijn kracht, en zal zich kort daarna overgeven . Het moment dat je de barbeel rustig kunt scheppen.

 

Daarna volgt het allerbelangrijkste gedeelte. Ik laat de barbeel rustig bijkomen in mijn schepnet, welke ik in het water houd ! Na een paar minuten merk je dat de vis zijn krachten terug begint te krijgen . Verderop op deze site is te lezen hoe je een barbeel het beste kunt nabehandelen .

Overigens maak ik maar van sommige barbelen foto's als ik alleen aan het vissen ben. Meten doe ik wel altijd en wegen alleen de echte grote of extreem dikke barbelen. Uitgebreid fotograveren met als resultaat bovenstaande actiefoto's doe ik altijd in gezelschap.

 

Snel een paar foto's van de nieuwe buit en dan weer teug naar de vrijheid!

 

Hier heb je het allemaal voor gedaan. Het resultaat mag er weer zijn.

Daarna zorgvuldig de barbeel zo snel mogelijk terugzetten . Bij handelingscode lees je hierover meer. Zeer belangrijk is het om een barbeel niet onnodig lang uit het water te houden. Bewaar deze vis nooit in een leefnet !!