Beste Frans ,

 

Zoals belooft een verslag(je) van onze barbelen zoektocht in de Grensmaas . Verleden week ( 16-04-2009) zijn we dan op woensdag morgen vroeg vertrokken richting het ' verre' Limburg om voor een eerste maal de Maas te gaan verkennen . Tegen de klok van acht uur aangekomen in Neerharen ( hadden daar hotel geboekt ),  het hotel ff gaan checken en een opkikkertje gebruiken. Vervolgens de Maas afgereden van Smeermaas tot Meeswijk en terug naar Borgharen . Borgharen viel kwa stek wat tegen omdat we met drie waren en dat er onvoldoende plaats was , dus zijn we doorgereden tot waar we makkelijk bij het water konden, hadden ondertussen wat met lokale vissers gesproken en die zeiden dat het ' daar ' goé was . Hebben daar een drie tal uur gevist ; enkele sterke Maasbrasems gevangen maar barbus was nergens te bespeuren .

 

Zijn dan kort na de middag verkast naar de volgende stek -daar was de stroming nogal wat heftiger en was de vis precies ook wat actiever , heb daar één beet gehad maar verder ook niets . Zijn dan in de vroege vooravond iets gaan eten en daarna met volle goeie moed wat verder nog eens gaan proberen . Na een kwartier ongeveer , een paar felle rukken op de top en EINDELIJK die eerste barbeel , net toen m'n vriend hem wou scheppen ( had natuurlijk m'n net buiten laten liggen thuis bij vertrek *****) moest die ff terug het diepere water gaan opzoeken en pang ! weg die eerste barbeel . Mijn vriend had nog een dikke platte gevangen maar dat was het dan .O ja hebben nog een heus onweer op onze nek gekregen om de dag af te sluiten. Na de ellende van de eerste dag te hebben doorgespoeld zijn we de volgende dag gaan vissen.

mooie vangst mannen!!

Moe zeggen de stek zag er veelbelovend uit ; lang en breed kiezelstrand zeker 300 mtr hadden nog een local tegengekomen die ons wist te vertellen dat hij zondag laatst er vijf gevangen had met de vlieg en dat hij ze allemaal op foto had en dat hij nog even ging paseren . Voorzichtig boven de hengels klaargemaakt en richting het water , nu moest en zou het lukken , moe eerlijk bekennen na een kleine twee uur wisten we het eigenlijk niet goe meer ! De vis was wel actief maar bijten , tot er plotseling ene vast ging aan de zoveelste steen en tijdens het loskomen een beet voelde ,  jaja die barbelen hadden roofvis ambities ! Kleine tien minuten later stond -lag -er een mooie barbeel van 72 cm op de onthaakmat. Hebben dan alledrie onze voerkorven eraf gegooid en een karperlood van om en bij de 50 gram gemonteerd en met een grote dauwpier op de haak hebben we dan de dag kunnen afsluiten in de namiddag met 5 barbelen en een paar brasems. We gooiden ons lood zo ongeveer 50 mtr ver weg in het gedeelte waar er het meeste stroming en diep water was , en lieten het gewoon rollen zo terug draaiend en gewoon op gevoel vissen . Misschien een rare manier maar bracht wel vis in het net !

Moet eerlijkheishalve wel zeggen dat licht vissen en het sportief houden t.o.v. de vis , die vlieger gaat niet echt op voor barbeel , die eerste avond toen die er van in de kant er terug van door ging viste ik met een onderlijntje van 18/100 en dan kun je niet veel beginnen als ze er van door gaan , ja slip open zetten maar moet je de kans toe krijgen . Heb ook eens gelezen dat je met die catana barbel met de feedertop vist ????? hoe doe je dat als je een gevulde korf van om bij de 70 gram wil wegzetten ? Aan de gesprekken te horen van de plaatselijke vissers word er blijkbaar ook niet echt véél op barbeel gevist .Die vroegen steeds opnieuw wat we met onze feeder (barbeelstok ) daar kwamen zoeken ?! Heb er ook een paar fotokes bijgevoegd we staan er nie al , op de vissen trouwens ook nie ! We gaan zeker nog eens proberen , de eerste keer is het altijd moeilijk maar in september gaan we naar de ardennen en we zouden volgend jaar even naar Nederland willen komen , we willen die Waal van dicht bij zien ! Ik zal het hierbij nu moeten laten , maar ik hoor je wel nog .(hoop ik)

grtz Marnik