Ochtendsessie 14-8-2009 aan de Waal

 

 

 

Na afloop van onze juni-sessie in de Ardennen spraken Frans en ik af om in de vakantie nog een sessie aan zijn thuiswater De Waal te doen. Aangezien mijn vakantie op zijn einde loopt spraken we voor vrijdag een ochtendsessie af. Frans geeft donderdagavond nog aan dat ik mijn spullen thuis mag laten en dat we de sessie met zijn hengels doen en dat we bij een aanbeet om en om de betreffende hengel pakken.

Rond 8.30uur komen we aan op de stek en maakt Frans de hengels klaar en voorziet beide hengels van een pellet. Daar heeft Frans de laatste tijd goede ervaringen mee en zien we geen reden om met ander aas te starten. Uiteraard hebben we wel alternatieven als kaas en lunchmeat achter de hand. Frans vangst de laatste tijd mooie aantallen, waar ik als IJssel-visser alleen maar over mag dromen. Ik was dus benieuwd of hij met afwijkende technieken of voercampagnes werkte....niets van dit alles. Gewoon met de voerkorf en de pellet op de hair. Er werd enkel en alleen gevoerd met de voerkorf!

 

Nico met zijn 75 cm barbeel van 3,82 kilo ( 8.42 lbs)

De hengels liggen inmiddels in en ik schenk mezelf een bakkie koffie in en het is wachten op de eerste aanbeet.. Ik heb nog geen slok genomen of de linkerhengel duikt naar beneden en Frans laat aan mij de eer om de spits af te bijten. Niet veel later sta ik met een kromme hengel en aan de weerstand te voelen in het een mooie vis. De vis blijft lang diep, maar moet zich uiteindelijk gewonnen geven.

Een mooie barbeel glijdt in het net en na het wegen en meten komen we op 75cm en 3,82kg. We zijn 7 minuten aan het vissen....wat een start!!

 

De hair wordt weer voorzien van een pellet en wordt weer op de zelfde plek gedeponeerd. Frans is de vis in zijn logboek aan het noteren en ik wil eindelijk beginnen aan de koffie...die tijd is ons echter nog niet gegeven want wederom krijgen we een aanbeet op de linkerhengel en is het de beurt aan Frans. Een vechtersbaas aan de andere kant van de lijn doet de hengel flink krommen. Frans kan de vis scheppen en nummer 2 ligt ook op de mat, een mooie 60-er!

een mooie dril aan de Waal.

 

Bovenstaande ritueel herhaalt zich en Frans kan ook de volgende sterke barbeel landen. Met z'n 72cm de tweede 70-er van de dag. In een tijdsbestek van een kwartier hebben we er dus al 3 gevangen en alle drie op dezelfde hengel. Dan is het feest op de andere hengel en ook op deze hengel kunnen we er wederom 3 achter elkaar noteren, resp. 66, 59 en 60cm. Tevens verspelen we er nog één. Bij twee van de vissen komen we naast onze haak nog een witvishaak in de bek tegen, gelukkig kunnen we deze vissen van alle haken ontdoen.

een dikke 70 cm 3,1 kilo ( 6.81 lbs).

 

Frans besluit om aan 1 van de hengels een blokje kaas te doen om te kijken of ze daar ook op bijten. Zo waar is het even 20 minuten rustig en kan ik eindelijk een nieuw bakkie koffie inschenken, aangezien het eerste bakkie inmiddels koud was geworden en kan Frans eindelijk zijn administratie bijwerken en de andere hengel van een nieuwe onderlijn voorzien. Na deze korte pauze zwiept de rechterhengel naar beneden en was het weer mijn beurt om te drillen en wat voor een dril. Na een aantal minuten beginnen de armen te verzuren omdat de vis lang diep blijft en vooral onder de kant veel gas geeft en telkens opnieuw de basaltblokken opzoekt. Uiteindelijk kan Frans deze vis scheppen en zien we dat het echt een bak van een barbeel is. Dat blijkt ook als we deze vis gewogen en gemeten hebben...78cm en 4800 gram, hetgeen dus een 'double' betekent. Het om en om principe is dus in mijn voordeel uitgevallen tot nu toe, met 2 dikke 70-ers! Frans geeft aan dat hij weinig 'last' heeft van bijvangsten....dat had hij nou niet moeten zeggen...want bij de volgende drilbeurt mag Frans een grote winde noteren. De volgende dril betekent weer een barbeel voor mij en Frans mag zich bij de daarop volgende aanbeet wederom verheugen op de interesse van een tweede winde!!

Een mooie parabolische actie in de Dutch master.

 

Vervolgens lossen we nog een vis en is het Frans die nu wel een mooie barbeel weet te vangen, ook voor hem zijn tweede zeventiger!! Opvallend is dat we geen enkele beet krijgen op de kaas en wordt dus deze ook weer omgewisseld voor een pellet. We sluiten af met de twee kleinste barbelen van de dag, resp. 54 en 59cm en kunnen we na amper 4,5 uur vissen de mooie eindbalans opmaken: 17 aanbeten, 13 vissen, waarvan 11 barbelen en 2 windes. Vier 70-ers, vier 60-ers en drie vijftigers.

Nico met de topper van de dag 78 cm 4.8 kilo ( 10.6 lbs)

Ik heb zelf nog niet eerder zoveel aanbeten van barbelen in zo'n korte tijd live mogen meemaken en ik moet zeggen dat dat heel erg goed bevallen is. Pas als we beide hengels uit het water halen kunnen we rustig een boterham eten en een bakkie koffie drinken, echt ongekend!!

Qua techniek en montages vist Frans nog geen eens echt veel gek anders dan ik zelf, maar het zijn kleine details die het verschil maken. Het fine-tunen levert hem dus duidelijk meer aanbeten en dus vis op!

 

Met een aantal van 11 barbelen krijg je wel zo'n plaatje!!

Frans, bedankt weer voor je gastvrijheid en de gezelligheid en ik hoop dat zeker nog eens over te doen, wat een topochtend op die indrukwekkend grote rivier!!

 

Nico Breevaart