Barbelen op de Haute Meuse ( Hoge Maas)

geschreven door Arthur Praet

 

Op de vraag van Frans ‘barbelenfanaat' Vogels geef ik graag aan mijn Nederlandse barbeelvrienden een overzicht van de mogelijkheden om te “barbelen” op één van de mooiste rivieren van België met name de Maas. De vallei van de Haute Meuse , de “Hoge Maas” is gelegen in Wallonië (België) tussen pakweg Namen (Namur) en de Frans Belgische grens (Hastière/Givet).

Om het overzichtelijk te houden zal ik telkens een deelaspect van de mogelijkheden belichten.

Veel leesplezier en hopelijke visrijke dagen langs de Waalse Maas in België.

 

Visvergunning.

Er bestaan twee soorten visverloven:

De prijs van de visverloven is niet meer gewijzigd sinds 1989!

Een visverlof geldig in het Waalse Gewest is te verkrijgen in elk postkantoor van het Waalse Gewest. Een visverlof is persoonlijk en geldig gedurende het lopende kalenderjaar..

U kan ook uw visverlof van het Waalse Gewest bestellen via de website: www.maisondelapeche.be, betalen kan dan via overschrijving, Visa of Mastercard. “

de auteur met een mooi exemplaar

 

Een paar uitzonderingen:

Volgende personen hoeven niet in het bezit te zijn van een visverlof:

Uiteraard is je visverlof enkel geldig in Wallonië.

 

Visvergunning Franse Maas.

Wie vanaf Givet in Frankrijk wil “barbelen” is verplicht een Frans visverlof aan te schaffen.

De visverloven in Frankrijk zijn echter peperduur!

Dagvergunning kost al vlug 10€ !!

Visverlof voor gans jaar kost tussen de 60 en 65€ . Vakantievisvergunning geldig gedurende 14 opeenvolgende dagen tussen 1 juni en 31 december kost 30 €

Een Franse visvergunning (permis de pêche) kan je best kopen bij een hengelsportzaak.

Bijvoorbeeld in Givet bij:

Tony pêche Rue de bon secours 108 08600 Givet

tony's websit : www.tony-peche.com

Arthur vol trots met een Maas barbeel

 

Hoe te vissen, welke techniek

Er zijn pakweg vier manieren om gericht op barbelen te vissen op de “Haute Meuse”.

 

De meest toegepaste techniek ( 1e) door de lokale vissers is met de vaste stok met geblokkeerde dobber (type vlagdobber).

Bij geblokkeerd vissen hangt het gewicht van de dobber uiteraard af van de stroming. Doorgaans tijdens de lente en zomer als het normaal stroomt op de Maas gebruik ik minimaal 4  à 6 gram. Ik vis met vlagdobbers tot maximaal 15 gram. Als deze gaan driften schakel ik over op de  pole feeder techniek. Ik heb wel visvrienden die er niet van terugschrikken om tot 25 gram vlagdobbers te gebruiken. Mijn ervaring is dat je met de pole feeder een veel betere aasaanbieding hebt. Met te zware vlagdobbers heb je trouwens dikwijls last van drijfvuil...

 

Vaak gebruikte techniek ( 2e ) vooral door oudere vissers :de vaste stok met een parel montage (pêche à la perle) .

De parelmontage kennen inderdaad de Nederlandse vissers niet, deze techniek is vooral populair op de Maas zowel in België als in Frankrijk, vooral bij de 65 plussers doen dit nog. Punt is dat veel vissers 65 plussers zijn. vandaar................. De parels zijn een soort imitatie kempzaad (hennep) die net boven de haak gezet worden en met een vaste stok in de stroming met korte opwaartse bewegingen (zoals bij vertikalen) ( in het Frans zeggen ze TOC ) aangeboden worden. Kijk hier voor een uitleg gegeven door Gustaaf Verhulst.

 

Ten derde is er de pole feeder techniek, in Nederland gekend als zinkend vissen, vaste stok met feedermontage.

 

Tenslotte is er uiteraard de vierde en algemene feeder techniek.

 

 

De 10 beste visstekken voor “Barbelen”

Tussen de Franse grens en Namen (Namur) vloeit de Maas over een afstand van ongeveer 45 km door een adembenemende vallei. Helaas kan je niet overal je hengel uitgooien. Zowel op de rechter (rive droite)als de linkeroever (rive gauche) zijn er gelukkig een aantal visstekken waar de “barbeelfanaat” zijn hartje kan ophalen.

Mijn overzicht begint ik aan de Franse grens en stopt net voor Namen.

Heer Agimont (linkeroever) (foto 1)

Op de weg van Givet naar Hastière net na de brug over de Maas kan je met de wagen tot aan de boord van de Maas, zowel links als rechts van de brug kan je met de feeder vissen. Ideale werpafstand is zowat 40 m. Tijdens de zomer volstaan korven van 30 gr.Je zal er een relatief vlakke bodem vinden. Barbelen, brasem , kopvoorn en af en toe een forel behoren tot de vangsten. Wel opletten voor wandelaars en fietsers.

 

 

Hermeton sur Meuse (linkeroever) (foto 2)

Komende van Givet richting Hastière , net voor de barrage zie je op je linkerkant Restaurant “Vers La France” , hier kan je je wagen kwijt en 40 m lopen tot de boord van de Maas. Vanaf de barrage loop je best naar rechts richting Frankrijk, hier kan je op de boord makkelijk je stekje uitkiezen. Ik vis er met een powergum –montage omdat je bij het indraaien risico loopt om je vast te draaien in de met grote stenen bezaaide bodem. Je kan er vanaf 9 m uit de boord makkelijk barbelen vangen met de vaste stok, met de feeder hoef je niet verder dan 25 m te vissen. Mooie omgeving, wel opnieuw opletten voor fietsers...

 

 

Hastière par–delà , Hastière plage (rechteroever) (foto 3)

Komende van Givet richting Hastière neem je rechts richting Blaimont(N915) onmiddellijk na de brug draai je links terug , na 75 m kom je aan de boord van de Maas ,draai rechts af na 30 m kan je parkeren. Deze plek is tijdens het weekend nogal druk maar je zit er netjes op een betonnen boord met een goed onderhouden grasperk , je vist er best met de feeder op minimaal 35m want deze kant van de Maas is hier ondieper. Beter vis je op 60 à 70 m ! Ideaal als je vrouw en kinderen mee uitneemt voor een picknick...

 

 

 

Le Domaine du Bonsoy Hastière Blaimont (rechteroever) (foto 4)

Voor wie logeert in het vakantiedorp Le Domaine du Bonsoy kan je beneden aan het domein net voor de barrage van Waulsaurt , tegenover de oud-pottenbakkerij perfect vissen. Er zijn een viertal mooie stekken die bijna altijd vrij zijn ! Je kan met de wagen op het domein blijven . Dit is een van de betere stekken voor barbelen. De nabijheid van de barrage trekt die namelijk aan. Voor wie niet op het domein verblijft is het helaas onmogelijk om er te vissen want de weg die loopt van Hastière par delà (zie hierboven) naar de barrage is alleen toegankelijk voor plaatselijk verkeer. De politie en de lokale beambtes van waters en bossen zijn zéér streng... Het risco voor een boete is groot. Zowel met vaste stok, pole feeder en feeder een prachtstek. Vooral barbeel maar ook brasem en kopvoorns.

 

 

Anseremme (rechteroever)

Tussen de monding van de Lesse in de Maas en het viaduct Charlemagne. Komende van Anseremme richting Dinant ga je de brug over de Lesse over in de rue Ariste Caussin sla je direct links in richting Maas.

Hier zitten veel barbelen en karpers. Tijdens de zomer is het er tijdens de weekends zeer druk (mobilhomes) de kade is er redelijk hoog, maar een ervaren visser weet hier wel raad mee, zorg in elk geval voor een landingsnet van minimaal 4 m. Hier komen ook de kayakers aan die de afdaling van de Lesse doen. Tot 15 u géén probleem, maar na 15 u is het eigenlijk niet meer mogelijk om rustig te vissen, de kayakers zorgen voor te veel overlast. Wanneer het enige dagen geregend heeft staat er te veel stroming, het overtollige water van de Lesse maakt vissen eigenlijk onmogelijk.

 

 

Houx (rechteroever) (foto 5)

Komende van Dinant rechteroever ga je richting Yvoir, je passeert camping”devant Bouvignes” en de darse van Bouvigne na 3 km zie je de barrage van Houx , links van de weg is er een parking. Vanaf 100 m onder de barrage is het heerlijk vissen op barbeel. Nadeel is dat je op de boord weinig plaats hebt en dat er een hoge muur/talut is wat het inwerpen moeilijk maakt. Een technisch onderlegde visser weet hier wel raad mee. Er staat hier relatief veel stroming, ideaal feederen tegen de overkant (eiland) 5 m uit de kant. Uiteraard ook met de vaste stok en pole feeder.

 

 

Anhée “Les Marronniers” (linkeroever) (foto 6)

Komende van Dinant neem je de N96 op de linkeroever richting Anhée/ Namur. Aangekomen in Anhée passeer je over de oude spoorweg met het station van Anhée aan je linkerkant , 50 m verder draai je rechts in Rue des fussilés, na 75 m draai de straat naar links volg nog 200 m en aan je rechterkant zie je een klein doorsteekstraatje naar de boorden van de Maas , hier staan kastanjelaars (marronniers) je kan je wagen hier kwijt. Sla het jaagpad rechts in , over een afstand van 700 m pik je maar een plaatsje uit. Je zit er relatief hoog in het gras met achter jou het jaagpad/fietspad. Best landingsnet (schepnet) voorzien van minimaal 4 m. Alle mogelijke technieken zijn er mogelijk. Belangrijk detail is dat de lokale vissers er massaal met granen voederen, dus een goede verstaander heeft maar een half woord nodig om te begrijpen wat je zeker moet voorzien in je voedergamma.

 

 

 

Godinne “Pied Corniche” (rechteroever)

Vanaf Yvoir neem je richting Namur rechteroever en volg de N947 in Godinne passeer je het station aan je rechterkant, zowat 250 m verder Rue Grande kom je aan de boorden van de Maas. Hier kan je je wagen kwijt. Zowel links als rechts is er een jaagpad waar het op een betonnen boord heerlijk vissen is. Alle technieken zijn mogelijk , maar met de feeder raad ik je aan om zo dicht mogelijk bij het eiland te vissen , 40 à 50 m werpen.

 

 

Profondeville “Rivière” (linkeroever) (foto 7)

Vanuit Anhée volg je de N92 Chaussée de Dinant richting Namur , in Profondeville Rivière moet je net voor het Total benzinestation rechts naar beneden inslaan: dit is de Rue du Rivage . Hier kan je je wagen kwijt. Na 30 m kom je aan de waterkant, een betonnen kade zowel links als rechts kan je hier makkelijk vissen. Alle technieken zijn mogelijk.

 

 

Namur “La Plante” (linkeroever) (foto 8)

Komende van het Casino van Namur op de linkeroever neem je richting Wépion Dinant , na 500 waar de weg rechts omhoog draait neem je het kleine straatje links in langs het park van La Plante. Net voorbij het park tussen de sluis en de kerk kan je op een soort promenade terecht. Het kan er druk zijn, veel wandelaars, dus best met de feeder op minimaal 30 m vissen... Zeer goed uitpeilen want de bodem kan er grote verschillen hebben. De diepste plaatsen zijn kort bij de sluis. Op 30 à 40 m zijn er grote gaten door bominslagen uit de tweede wereldoorlog ! Spannend om dit uit te zoeken ...

 

 

Waar overnachten ?

 

Er ziin uiteraard tal van mogelijkheden. Hotelletjes, bed and breakfast, vakantieparken( resorts) en campings.

Het aanbod campings is eerder klein maar in Heer en Godinne (2) zijn er enkele campings dicht bij het water.

Via de website www.opt.be en daar doorklikken naar verblijven en dan campings zal je alle info over bovenvermelde 3 plaatsen vinden.

Niet opgenomen in die lijst maar populair bij Nederlandse toeristen is de camping “Devant Bouvignes” Quai du Camping Quai de camping 1 5500 Dinant , 0032 82 224002

 

Zeer populair zijn de vakantieresorts;

Waulsort:

“Village de vacances de Waulsort”, rue le Pairy 1 5540 Waulsort 0032 86 32 21 19

Te boeken via :  www.ourthe-somme.be  

 

Hastière Blaimont:

“Domaine les etoilles” rue du village 2 5542 Blaimont 00 32 86 64 40 90

Te boeken via:  www.euroresorts.com/etoiles/fr/index.htm

 

 

“Domaine du Bonsoy” Bonsoy 1 5542 Blaimont 00 32 86 64 40 21

Te boeken via:  www.ourthe-somme.be  

In deze drie resorts spreekt het personeel Nederlands.

 

Enkele nuttige links.

Voor de meeste links ga je best kijken op de site van arthur le pêcheur (foto 9 en 10) http://users.skynet.be/arthurlepecheur/ , onder de afdeling links ga je bijna alle info vinden die je nodig hebt voor een prettige “barbelenvakantie” aan de “Haute Meuse”.

Visrijke groeten

Arthur 'le pêcheur” Praet.