( 27-08-2014 )

Hallo mijn naam is Frans Vogels en heb sinds een paar jaar een grote passie voor barbelen . Sinds die tijd kun je mijn belevingen volgen hier op de site en ook in Witvistotaal, Beet en Fish und Fang. Op deze site zal ik proberen alles zo duidelijk mogelijk weer te geven wat betreft het vangen van barbeel, geheel naar eigen ervaring. Wil je weten hoe ik op barbeel vis, met welk aas en voer? Lees de site aandachtig door en je zult zien dat ik geen geheimen heb. Het enige waar ik zuinig op ben dat zijn mijn stekken. In de loop der jaren heb ik teveel meegemaakt en ben ik door schade en schande erg voorzichtig geworden. Achtergronden van foto's zal ik daarom steeds bewerken. Verder is de hele site gestoeld op mijn ervaringen en mijn beleving sinds 2006. Ondertussen heb ik in vele landen en nog veel meer rivieren barbeel gevangen onder alle omstandigheden. Prachtige avonturen en belevingen meegemaakt. Door alle kennis en ervaring is het nu voor me mogelijk om een rivier snel te "lezen" . De eerste jaren was ik verknocht aan de Waal en IJssel. Nadat ik in 2010 de kleinere rivieren "ontdekte" ging er een hele nieuwe barbeelwereld voor me open. In mijn beleving had ik alles al meegemaakt op de Waal, maar het echte barbeelvissen kwam pas tot zijn recht toen ik me ging toeleggen op de Roer, Ourthe, Ambleve, Semois en Lippe en Grensmaas. Het intense barbelen kun je daar pas beleven....

Alleen in de rubriek galerij van gasten tref je ervaringen en belevingen van anderen aan. Mocht jezelf een mooie ervaring hebben , of wil je bepaalde dingen delen met mijn lezers, dan is je verhaal altijd welkom. Veel foto's voor een goede sfeerimpressie zul je op alle pagina's tegenkomen.

 

 

mijn mooiste foto tot nu toe....deze barbeel had een lengte van 83 cm en laat al zijn kracht zien.

 

Mijn kennismaking

Mijn kennismaking met de barbeel dateert van 2005. Ik had wel eens van de vis gehoord, en ooit op een foto gezien, maar van dichtbij…In augustus 2005 had ik een kleine onderlinge wedstrijd op de ijssel nabij Zwolle. Om precies te zijn in bij het pontje van Wijhe. Voor aanvang werden de vangsten en ervaringen met de lokale vissers doorgenomen. We kregen uitleg hoe we moesten vissen, hoe zwaar en waar we rekening mee moesten houden. Het was voor mij de eerste keer dat ik op de ijssel viste. Zorgvuldig nam ik alles in me op, vroeg nog naar de te verwachten vangsten en kreeg nummer 2 in mijn handen gedrukt. Ik trof het, de nummers 1 en 3 werden bezet door de lokale cracks. Omdat nummer 1 voor mij uit het zicht zat, richtte ik me op plaatsnummer 3. Het eerste half uur schepte hij regelmatig een vis, terwijl ik nog zoekende was, en al wat materiaal kwijt was. Maar ook na een half uurtje had ik door waar ik moest zijn en kon al gauw de eerste brasems en kolblei's scheppen. Na ongeveer een uur vissen ving ik mijn eerste barbeel.

Voor de wedstrijd was me erop gewezen dat deze vissoort de laatste tijd veel gevangen werd tijdens wedstrijden. We vingen er met zijn allen die dag 16, waarvan ik alleen al 13. Ook had ik al snel door dat de barbeelbeet heel anders was dan van bv een brasem of kolblei. We viste die dag met een feeder en met made of pieren. Kreeg ik 1 tik op de top dan was het een brasem of kolblei. Waren het korte trilbeetjes dan kon ik kort daarna en barbeel landen. Al hoewel, barbeeltje beter tot zijn recht komt. De meeste hadden een afmeting tussen de 15 en 20 cm . Slim waren deze visjes al wel. Steeds zochten ze de stenen op die her en der in het water lagen, en probeerde er omheen te zwemmen.

 

Mijn eerste barbeel ( 32 cm) gevangen aan de IJssel in 2005

Mijn grootste die dag was er één van 32 cm . Deze vocht voor zijn leven, en ik had de grootste moeite hem naar mijn schepnet te leiden. Tot tweemaal toe zat ik vast tussen de stenen en met veel loopwerk en voorzichtig trekken kon ik uiteindelijk de barbeel toch landen. Ik was onder de indruk van deze kleine vechtersbaas. Er vormde zich een klein virusje in me, wat later uitmondde in een behoorlijke verslaving… ook bij mijn vismaatje...

 

 

Een paar maanden later zit ik met een paar man te vissen aan de Waal. Tussen de kribben konden we veel brasem en winde verwachten, aldus de vangstberichten. Op de kop van de krib stond een man te vissen. Omdat we zelf flink aan het dollen waren, sloegen we verder geen aandacht op hem. Na een tijdje hoorde wel even hard vloeken, en riep hij steeds, dat was een barbeel. Één van ons had wel gezien dat zijn hengel flink krom stond, en dacht dat het snoekbaars zou zijn.

Een jaar later stonden we op een camping aan de Waal. Na een paar maanden gevist te hebben op witvis, wat overigens niet meeviel op die plaatsen, zag ik een artikel in Hét visblad over barbelen op de Waal. De auteur van het verhaal had het over een buitenbocht en Nijmegen. Hij ving die eerste keer meteen een barbeel van 80 cm. Tijdens het witvissen had ik ook vaak op de kop van een krib gezeten, maar barbeel had ik nog nooit gezien. Na het lezen van het artikel, moest ik ook weer aan die visser denken die we zagen een jaar geleden.

Ik had juist met het thuisfront overlegd dat vissen op deze plaatsen niet uithaalde, en dat we beter een andere camping konden gaan zoeken. Ik zou dat weekend mijn visspullen mee naar huis nemen, en ze daar laten..Na het lezen van Hét Visblad pakte ik uit de koelkast een reep kaas, één hengel, schepnet en een paar korven.

Als hij ze ving op de plaats van het artikel.....dan moesten ze hier ook zwemmen was mijn gedachte. Hoe dat verder af liep?? Lees deze site door en ik laat je meegenieten van mijn ervaringen en belevenissen.

 

mijn eerste weekend barbelen en meteen 'n 78-tiger vangen.....