LATEX GECOAT SCHEPNET

Na het vangen van mijn eerste barbelen heb ik al vrij snel mijn schepnet ( pannet) vervangen door een grotere maat. Het grootste pannet wat ik zag had een diameter van ruim 60 cm, en een diepte van 60 cm. In mijn ogen uiterst ideaal voor het barbelen. Niet alleen voor het scheppen, maar ook bij gebruik van het terugzetten van een barbeel. Op de rivier de Waal is het handmatig reanimeren praktisch onmogelijk, gezien de hevige golfslag veroorzaakt door de vele scheepvaart. Daarom laat ik mijn gevangen barbelen in mijn schepnet op kracht komen. ( zie ook reanimeren)

 

Mijn pannet is vervaardigd van nylon, en is redelijk fijnmazig. Het leek me voldoende...totdat...ik een keer een barbeel wilde terugzetten en deze niet uit het net wilde komen, ondanks krachtige pogingen van de vis. Het bleek dat de barbeel met zijn eerste harde rugvin in een maas van het schepnet terecht was gekomen. Als dun vloeipapier scheurde daarna in een mum van tijd de hele eerste rugvin door. Ik schrok hierdoor behoorlijk. Het was de eerste keer dat me dit overkwam. Op zo'n zwakke plek had ik niet gerekend. De gehele gescheurde vin bevatte allemaal kleine tandjes, waarin de mazen van mijn schepnet zich makkelijk in vastzette.

Met de grootste moeite kon ik de vin uit de mazen van het schepnet verwijderen. Om dit snel te kunnen doen moest ik wel het nylon rond de vin wegknippen. Ogenschijnlijk had de barbeel niets geleden, met een ferme duik kon ik nog net zijn staart zien, op weg terug naar de bodem. Het gebeurde me dat jaar nog 1x, al was deze vin al in een eerder staduim gescheurd. Ik zag de beschadiging al meteen tijdens het drillen. Tijdens het scheppen spiesde de vin zich meteen vast in de mazen..Deze keer zat hij echt diep vast. Ik knipte meteen alles weg rondom de vin en zette de barbeel meteen terug.

 

2008

Het afgelopen jaar ( 2008) overkwam me dit meerdere malen. Via email, telefoon en forummededelingen kwamen een kleine tiental meldingen binnen van andere barbeelvissers die dit als zeer vervelend ervaarde ( voor de barbeel) Toen half 2008 mijn schepnet kapot brak, ben ik meteen naar een ander op zoek gegaan. In de hengelsportzaak adviseerde ze me om een latex gecoat net te nemen. Dit werd ook gebruikt in de karpervisserij, vanwege bescherming van de vinnen. Het schepnet was ideaal, 70 cm in doorsnede en ruim 60 cm diep. helaas zat aan het net een steel die maar 1,5 meter lang was. Het schepnet was niet los te draaien en navraag leerde dat deze pannetten niet los te verkrijgen waren volgens de verkoper.

Thuis aangekomen mailde ik direct naar Arjan Klop van Preston Innovation/Korum met de vraag of zij hierin iets zagen ( verkoop losse gecoate latex pannetten) Binnen twee minuten werd mijn mail beantwoordt. Deze zitten al standaard in ons assortiment. Niet alleen in de vorm van een pannet maar ook in andere vormen en in diverse afmetingen.

de volgende dag had ik mijn gewenste pannet al in mijn bezit. Niet veel zwaarder dan mijn nylonnet, maar wel veel veiliger voor de barbeel.

Net zoals een onthakingsmat zou zo'n latex gecoat schepnet bij een barbeelvisser standaard in zijn uitrusting thuis moeten horen. Voor de prijs hoef je het niet te laten, met 19,95 euro betaal je een nette prijs voor een veilig landingsnet voor barbeel.

Meer info vind je op de site van Preston Innovation / Korum .

www.korum.co.uk

www.prestoninnovations.co.uk

www.primodistribution.nl

 

VRAAG ER OOK NAAR BIJ JE HENGELSPORTWINKELIER !!