MAGERE HEINEN.

De afgelopen maanden zijn de vangsten drastisch teruggelopen. Niet alleen op de Waal maar ook op de IJssel wordt het wekelijks moeilijker om barbelen te vangen. Een tijdje was er seriues sprake van dressuur. Hele discussies werden er aan de waterkant gevoerd. Dressuur? Na amper een korte tijd van het belagen van deze vissoort? Het kon er bij de meeste niet in.

Wat was nu waarheid, wie had er gelijk? Lectuur uit Engeland is er bijgehaald, en daaruit blijkt dat barbeel een ontzettende intelligente vissoort is. Op dat eiland word er al vele jaren op barbeel gevist, en daarf weten ze dus al veel meer over de gedragingen van de barbelen.

Werden in 2007 de barbelen nog gemakkelijk aan kaas gevangen, anno 2008 is dat sterk veranderd. Maïs, made en pellets komen steeds meer voor op het menu van de barbelen. Toch waren er ook andere veranderingen. Op de kribben waar ik in 2007 veelal verbleef ving ik bijna 300 barbelen. In dezelfde periode tot nu toe in 2008 zijn dat er amper 40. Er wordt nu steeds vaker op die stekken gevist, maar ook bij die vissers blijven de vangsten uit. Tesamen zijn er dit jaar geen 100 gevangen in al die tijd.

63 cm en uitgemergeld

Maar het zijn niet alleen die kribben waar de vangsten geheel wegblijven. Het betreft een stuk van wel bijna 3 kilometer waar de barbelen geheel lijken te zijn verdwenen. Welk aas je ook aanbied, op welke manier je het ook aanbied, er worden op dat stuk Waal bijna geen vangsten geboekt. Op het oog is er niets veranderd aan de structuur van de rivier. Om alles uit te sluiten heb ik met Rijks WaterStaat contact opgenomen, om hen een bodemonderzoek te laten uitvoeren. De uitkomst van dat onderzoek verraste me een beetje.

De diepte is niet veranderd, de bodemstructuur is hetzelfe gebleven. Wel werd een flinke toename van waterplanten geconstateerd. Voornamelik waterpest en gedoornd hoornblad woekeren gestaag op de bodem van de Waal. Tot zelfs tegen de stroomnaad aan!! Het voedselaanbod op dat stuk Waal is echt schrijnend te noemen. Er wordt zelfs gesproken van een schrale bodem. Het water wordt ook steeds helderder....je kunt nu al bijna 3-4 meter diep wegkijken !

Vele dagen heb ik er gevist, diverse aassoorten heb ik de barbelen voorgehouden. Met niets kon ik de barbelen verleiden tot azen. Thuis werd er ook over gesproken. Het lijkt wel of de barbelen niet meer eten, mijmerde ik een keer hard op. Lachend werd daarop gereageerd; misschien zijn ze wel aan het lijnen.

de meetplank is 10 cm breed......... de barbeel 52 cm

 

Verdorie, daar had ik nog niet aan gedacht. Steeds maar weer heb ik vette kazen, dikke maden en olierijke pellets aangeboden. Wat als ze eens gelijk zou hebben. Om de proef op de som te nemen heb ik afgelopen donderdag tijdens onze wekelijkse boodschappendag eens calorie-arme kaas meegenomen. Slankie 20+ en Milner 20+ gleden in ons wagentje. Tja wat er niet aankomt hoeft er ook niet af.....

een ongelofelijk gezicht, 69 cm en broodmager

 

Zaterdagmorgen ben ik al vroeg begonnen op één van de kribben die voor mij veelal succesvol zijn geweest. Maar helaas na ruim twee uur vissen was ik nog steeds beetloos. dan maar een volgende geprobeerd. Na ongeveer een half uurtje gevist het hebben met Slankie bood ik een stukje Milner kaas aan. Na een minuut of 10 kreeg ik een paar zenuwachtige trillinkjes op de top. Witvis? Na een minuutje wachten weer dezelfde trillingen. Kort daarna bewoog de top heel voorzichtig een beetje. Gevolgd door een paar lichte tikjes. Ik nam geen risico. De hengel had ik al in mijn handen. Nog een keer zo'n actie, en ik sla aan. In gedachte kon ik de zin voor mezelf niet afmaken. De top bewoog weer en ik tikte aan. Meteen voelde ik dat het raak was. De kenmerkende slaande bewegingen van een gehaakte brasem voelde ik door de hengel heen. verdomme.... Ik viste in de derde nering en verwachte dat de gehaakte vis snel boven zou komen. Ook dat is typisch brasem. Wonderwel bleef de vis diep zwemmen. Hij bleef dit doen. Toch.... en het antwoord kwam snel. Jawel toch een barbeel. En wat voor één!! Ik heb er al vele honderden gevangen, maar zo'n exemplaar had ik nog nooit waargenomen! Snel schepte ik de barbeel, ontdeed hem van de haak en legde hem op de meetplank. 63 hele cm gaf de meetlat aan. Het geschatte gewicht.....500 gram.....

69 cm en geen rug........

Na nog eens bijna twee uur vissen zonder beet besloot ik naar de volgende krib te verhuizen. Daar aangekomen bevestigde ik aan één hengel slankie en aan de andere Milner kaas. Lang op een beet hoefde ik niet te wachten. Kleine tikjes verraade vis op mijn stek. Ik nam de hengel weer in mijn hand en wachte geduldig af. Na een minuut of drie kreeg ik weer actie op de top, en weer zette ik meteen de haak. Ook nu weer de typische schokken van een brasem. En ook nu weer een barbeel..! Tot mijn verbazing was deze barbeel nog slanker dan de vorige die ik gevangen had. Met zijn 52 cm kwam hij amper tot 300 gram gewicht. Het leken wel anorexia barbelen....

geen 500 gram

 

Een klein uurtje later krijg ik weer kleine tikjes en aan de top te zien heeft deze vis zich gehaakt. Ik voel meteen contact met de vis, en deze blijft diep zwemmen. Barbeel! Het voelt als een kleintje aan, maar barbeel is barbeel!!

Als ik de vis in mijn vizier krijg val ik bijna van verbazing in het water. Ik weet echt niet wat ik zie. Het is dezelfde barbeel van een uur geleden...Zou hij dan toch honger hebben? Mijn twee gevangen barbelen van vandaag waren beide zeer mager, echt vel over been. Geen grammetje vet was te ontdekken. De kracht die een barbeel normaal geeft was ook ver te zoeken. Slap lagen ze in het net en later in mijn handen tijdens het fotograveren. Het lijkt wel of deze langer is.....en snel leg ik hem op de meetplank. Maar liefst 69 cm geeft deze barbeel aan.....met een gewicht van onder de 500 gram is deze echt niet om aan te zien.

Terug in het water zwemt de barbeel direct naar de diepte. Ik twijfel of deze drie de winter zullen overleven..

Of zou het zo zijn dat ze bewust aan het lijnen zijn? Ik durf daarop nog geen antwoordt te geven. Voor mij was het een unieke dag. De diverse foto's maken veel duidelijk.....

Misschien beangstigend? Sommige foto's zijn misschien schokkend in de ogen van de fervente barbeelvisser. Helaas zijn dit de exemplaren die je momenteel op dat stuk waal vangt. De vangst van deze drie magere heinen op één dag, op een stuk van pak hem beet 350 meter is veelzeggend.

Met dank aan Slankie en Milner............

dit is ook een 69-tiger....

 

zo moeten ze er uit zien net voor de winter....!!