Mijn gebruikte aassoorten

 

 

In één van mijn eerste artikelen is te lezen dat ik met een reepje kaas op de kop van de krib zit te vissen. Ik heb een verleden als wedstrijdvisser, wat dus inhoud dat je gewend bent te voeren tijdens het vissen. Zolang ik me kan herinneren ben ik zonder voer nooit van huis gegaan. Het is dan ook niet te omschrijven met wat voor gevoel ik die eerste keer naar het water toe liep. Ik had echt zoiets van, wat ga ik toch beginnen! Ik had één geluk, het was prachtig weer. Op één of andere manier geloofde ik helemaal niet in deze missie. Maar goed, met voeren en vissend op witvis had ik daar op die plekken ook niet echt veel succes gehad. Ik wilde het een kans geven…Daar lag dan dat blokje kaas op de bodem van de Waal. En daar moest ik vis aan vangen?! Hoe dat verder gelopen is, is wel duidelijk..

Soorten kaas

De grote vraag die gesteld kan worden, is of het uitmaakt welke kaas je gebruikt. Er is immers jonge, belegen, oude kaas. Wat te denken van boerenkaas, geitenkaas, biologisch kaas. Of dat nog niet moeilijk genoeg is, heb je kaas van de Aldi, AH , Edammer, Maaslander, en zo kan ik nog wel een volle winkel doorgaan. Ik heb er de afgelopen jaren diverse geprobeerd, en ik moet heel eerlijk zeggen, dat er voor mij niet veel verschil is. Natuurlijk zijn die er wel als je puur naar smaak en ingrediënten gaat kijken. Maar om nu te zeggen dat ik meer vang met belegen kaas van AH, dan met de jonge kaas van Aldi, nee dat kan ik niet. Mijn voorkeur gaat uit naar belegen. Zit mooi tussen jong en oud in, snijd goed, blijft goed zitten, scheurt niet snel. Alleen in de wintermaanden wil ik nog wel eens een stukje jonge kaas meenemen. Het water is kouder, en dikker, en dan is de zachtere jonge kaas voor mijn gevoel beter. Belegen wordt dan sneller hard en taai in het water dan de jonge.

voerblokjes.

 

Ik kan me voorstellen dat bovenstaande teleurstellend is voor je. Misschien had je hier het alles vangend merk tussen willen lezen. Helaas kan ik je dat niet geven. Ik kan je alleen mijn bevindingen geven. Jonge is voor mij te zacht, behalve in de wintermaanden. Om het als voerblokje te gebruiken snijd het niet fijn, en plakt te veel. Oude kaas scheurt en vind ik te snel hard worden.

Ook de diverse andere soorten kaas heb ik geprobeerd. De echte zachte kazen bleven niet aan de hair zitten, en op de haak scheurde ze meteen in. Lukte het dan eens , dan was de kaas er binnen no-time af…het smolt in het water. Dus vielen brie, geitenkaas, witte kaas en meerdere zachte soorten al snel af. Smeerkaas daarin tegen gebruik ik wel vaak, vooral in de wintermaanden. Ik smeer deze om mijn blokje kaas heen. De smeerkaas lost vrij snel op in het water, en daarvan hoop ik gebruik van te kunnen maken in de vorm van een geurspoor. Ook smeer ik er kiezelstenen mee in die op de krib liggen. Die gooi ik dan in het water, ook voor een geurspoor. Tja, helemaal zonder voer…ik kan het echt niet….

Ik denk persoonlijk dat wanneer je bewust bezig bent en blijft vissen, er telkens nieuwe deuren opengaan. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om steevast dezelfde soort kaas te gebruiken omdat je hiermee aardig vangt. Daarom ben ik ook gaan experimenteren met kleuren, want zo'n barbeel heeft niet voor niets ogen. Misschien trekt een roodgekleurd stukje kaas wel meer aandacht. Tijdens de diverse praktijksessies merkte ik dat het werkte om telkens van aassoort te veranderen.

 

Kaas op de hair.

 

Als ik met kaas op de hair vis, gebruik ik altijd het harde gedeelte van de rand. Het middenstuk versnipper ik en dat gebruik ik als voer. Normaal vis ik met de harde rand naar beneden, en daar borg ik hem. De grootte van mijn aas is tussen de 1 en 2 cm . En ook daar varieer ik in, want soms snij ik ze tot 1x1 cm en even later snij ik ze net zo gemakkelijk 3x3 cm. In een warme periode had ik tijdens het vissen steeds een lege haak na een paar minuten. Door de warmte werd de kaas zacht en sneed het stukje van de hair gemakkelijk uit de kaas. Dit komt natuurlijk door de stroming en het vele rollen. Zelfs bij wat oudere kaas was dit het geval. Om dit euvel te verhelpen draaide ik het blokje om, en de zachte kant werd geborgen. Doordat de harde rand nu binnen zat sneed de lijn er niet zo gemakkelijk door. Het was precies de juiste hardheid ik die nodig had! Vissend op deze manier bleef de kaas makkelijk 15 minuten of langer op de hair zitten. Sedert die tijd laat ik ook vaker het plastic van de rand aan de kaas zitten, op deze manier heb je nog meer stevigheid. De lijn wordt nu helemaal niet meer ingesneden. Ook met warm weer kan ik op deze manier met zachte kaas vissen.

ook met een brok kaas in je korf maak je een grote geurbom.

 

Om het insnijden nog meer tegen te gaan kun je ook een stukje siliconenslang ( 3 mm ) op je hair schuiven. Op de plaats waar de lijn je aas raakt ( aan de bovenkant) duw je het stukje siliconenslang in het aas. Op deze manier kan de lijn geen verdere uitholling veroorzaken in het aas.

Wat ook funest voor kaas is, is het zweten. Bezwete kaas is onbruikbaar om te vissen. Waarschijnlijk komt er dan een geur vrij waar barbelen niet van houden! Met bezwete kaas heb ik hele slechte ervaringen. Ik gebruik die zelfs niet meer om te voeren. Het bezwete gedeelte snijd ik altijd weg. Het gedeelte wat dan vrij komt gebruik ik dan wel weer gewoon. Om zweten tegen te gaan gebruik ik een klein plastic koeltasje. Onderin leg ik een bevroren koelelement en daarop mijn kaas en eventuele andere aas voor die dag. Telkens snijd ik een reep uit de kaas ( meestal goed voor 2 blokjes) waarna de kaas meteen teruggaat en het koeltasje weer gesloten wordt. Het tasje plaats ik ook altijd in de schaduw, om zoveel mogelijk de warmte te mijden. Zelfs bij een temperatuur van 30 graden houdt ik zo de kaas makkelijk 4-5 uur koel. Dat heb ik thuis uitgeprobeerd hoor. Als de temperatuur naar de 25 graden gaat vis ik doorgaans niet langer dan tot tegen de middag . Het wil niet zeggen dat er boven die temperatuur geen barbeel te vangen is, maar het is voor jezelf geen pretje om met die warmte aan het water te zitten. Ik denk dat iedereen dat wel begrijpt.

grind in je korf duid op een goede barbeelzone

 

Made/caster

 

Dit alle vissen vangend aas, om het aas maar het beste te omschrijven, is bij iedereen en algemeen bekend. In mijn wedstrijd/witvis periode, moesten deze beestjes optimaal bereid worden. Wassen, schoonmaken, uitzeven, koel wegzetten, op tijd kopen, eventueel een geur geven, je kon het niet zo gek bedenken, het was een hele bezigheid elke week. En daar kwam dan ook nog het maken van casters bij. Op de juiste vochtigheid brengen van fijn zaagsel, elke woensdag de made uit de koelkast laten, en de bak op een redelijk warme plaats plaatsen. Dan vanaf donderdag middag de eerste casters uitzeven, wassen, luchtdicht wegzetten, en dat steeds om de paar uur herhalen…tot je ze op zaterdag en zondag kon gebruiken. De goudbruine casters zijn de beste, met als goede tweede de casters met een rode gloed.

En nu..? Nu staan de made nog wel in de koelkast, en verder niets. Ik koop Italiaanse, puur omdat deze pas heel laat casteren. Het zijn mooie grote made. Ik doe er verder niets meer aan. Hoe meer ze stinken des te beter ik het nu vind. En ik niet alleen!! Ook de barbeel is helemaal gek op deze stinkende made. De ammoniaklucht is soms niet te harden. Voorheen ergerde ik me daar heel erg aan, en nu kunnen ze niet hard genoeg stinken!!

De made is op verschillende manieren als aas aan te bieden. Gewoon op de haak, het liefst zo veel mogelijk. Probeer ze zo te rijgen dat de haakpunt goed vrij blijft. Made, ook op de haak bewegen altijd. Daarom plaats ik altijd een caster tegen de haakpunt, of een dode made, om de haakpunt zoveel mogelijk vrij te houden. Ook gewoon 2-3 made op een kleinere sterke haak pakt de barbeel net zo gretig. Welke de beste methode is? Elke dag is anders, probeer ze desnoods alle drie op één dag.

Een tweede manier is om de made te rijgen aan een maggot rig ( made-ring). Deze ring bevestig ik aan een korte hair. Deze ringen heb ik in twee maten bij; op de eerste en kleinste kan ik ongeveer 7-10 made schuiven. Op de andere en grotere kan ik makkelijk 15 made prikken. Barbelen zijn verzot op zo'n bundeltje friemelende, naar ammoniak stinkende, bewegende maden. Mooier kan ik het toch niet zeggen..!

Vissend met een dobber ( trotten) is het mooist als je made als aas gebruikt. Om te voeren ontvet ik ze dan wel. Ook gebruik ik dan ouderwets weer grove polenta om ze droog te houden. Bij elke drift die ik maak met de dobber gooi ik wat made, hennep en kleine pellets mee in de stroomnaad waarin ik sta. Gooien is een groot woord, je laat ze gewoon voor je voeten vallen, de stroming doet de rest. Dit vergt wel discipline, elke paar minuten een handje laten vallen. In de loop van de dag nemen dan de aanbeten toe, soms kort bij en ook verder van je af. Trotten is een schitterende manier van vissen waarbij de dobber snoeihard naar onder wordt getrokken. Staand tot je middel in het water vergt het wel veel van je lichaam....

 

Smac/lunchmeat

Vanaf het begin weet ik dat kaas en smac goede aassoorten zijn voor barbeel. Ook hierin zijn diverse merken te verkrijgen. In de ene zit meer vet dan de andere. Hoe meer vet, des te sneller het stukje vlees van de hair verdwijnt. Unox heeft de meest stevige lunch meat. In de structuur tref je weinig witte stukjes, wat het vet gedeelte aangeeft. Op de kleinere rivieren zonder scheepvaart blijft deze smac redelijk goed op de hair zitten. Voor de grote rivieren is het nagenoeg onmogelijk om goed met smac te vissen. Van te voren blokjes maken en deze even licht aanbakken werkt wel beter, maar toch zal het vlees vrij gemakkelijk van de hair of haak verdwijnen.

de Engelse smac, verkrijgbaar bij de Lidl aldaar

Tijdens mijn vistochten in Engeland kreeg ik hele andere smac in handen. De structuur is onvergelijkbaar met wat wij hier in Nederland kennen. De Engelse lunch meat is vrij hard geperst vlees waarin op het oog nagenoeg geen vet in is verwerkt. De geur en smaak zijn ook anders. De laatste 5 jaar heb ik erg veel in de Ardennen gevist waar de smac erg gewild is bij barbeel. Daar heb ik zeker het grote voordeel van de andere structuur van vlees gezien. Ik heb daar bijna geen aasverlies tijdens het vissen, terwijl de hier verkrijgbare merken wel snel van de hair verdwijnen. Dat maakt het voor mij mogelijk om langere driften te maken. Omdat ik relatief weinig aas hoef te vervangen heb ik ook veel meer vistijd in verhouding. Qua vangkracht is er geen echt verschil waar te nemen. Jammer genoeg is deze smac hier niet te verkrijgen. Ik heb ook al rondgekeken in België en Duitsland maar daar kan ik dezelfde structuur niet vinden. Blijft er niets anders over dan eens per jaar een aantal blikken te laten verzenden. Elk blik bevat 300 gram. Ik verdeel deze in 3 stukken, vries er twee in en kan zo erg lang gebruik maken van deze smac.

Smac kun je puur gebruiken maar ook kun je het vlees extra flavouren. Ik maak hierbij gebruik van knoflookolie ( chinese toko) en currypoeder ( ook uit de toko). Ik snijd de smac in blokjes, groot genoeg voor de hair en doe deze in een plastic zakje. Daarna voeg ik of de olie of de peoder toe. Flink schudden en een nacht in de koelkast leggen zodat het goed kan intrekken. Deze blokjes zorgen vaak voor de grote en zware vissen. na een visdag hoef je niets weg te gooien, gewoon invriezen en een volgende keer weer gebruiken.

 

Inactief vissen op barbeel ( het lang laten liggen van je aas zonder in te draaien) werkt altijd in moeilijke en koude tijden. Er zijn altijd door het hele jaar heen periodes dat de barbeel niet of slecht aast. Het is dan belangrijk om je montage lang te laten liggen. Je moet dan wel op je aas kunnen vertrouwen dat het ook op de hair of haak blijft zitten. En dat geldt in zeker zin ook voor keuze van blijven zitten op één krib, of kribhoppen. De juistheid van je keuze zul je nooit kunnen achterhalen. Voor mij geldt maar één ding, met een voldaan gevoel naar huis gaan. Het liefst natuurlijk met een paar mooie barbelen. Maar als ik naar huis ga zonder vangst, en ik weet dat ik er alles aan gedaan heb om ook maar één enkele aanbeet te krijgen, ook dan heb ik een voldaan gevoel. Prettig is anders, maar voldaan zeer zeker. Als je dat voor ogen houdt, is je visdag altijd geslaagd, met of zonder vangst.

Denk maar aan het volgende als je weer gaat vissen/barbelen;

 

Barbelen is een leuke bezigheid en vraagt om heel wat creativiteit,

Maar bij alles denk om de barbeel zijn veiligheid.

Haal plezier uit je dag, niets gevangen? Eindig je dag met een schaterlach,

en denk....beter blanken dan een werkdag !!

 

Pellets

Sinds een paar jaar worden we ( weer vanuit Engeland) overspoeld met pellets. Deze geperste blokjes hebben ondertussen al een weg gevonden in de karper- en wedstrijdvisserij. Eind 2007 kom ik voor het eerst in aanraking met pellets. Op een beurs in Utrecht raak ik in gesprek met een Engelse barbeelvisser. In Engeland is de pellet allang een gemeen goedje in de sportvisserij. Hij adviseert mij het gebruik van een halibutpellet, dit is een pellet gemaakt van vismeel en bloedmeel.

 

12 mm pellets om te voeren en te vissen. De gele plekjes verraden de aanwezigheid van mais. Hierdoor zal de pellet snel uiteenvallen.

 

Hoe verser de pellet hoe beter, des te meer olie. De olie uit de pellet maakt een lang geurspoor, heel efficiënt op de stromende rivierenl. Er wordt dus vanzelf barbeel aangetrokken, die de geurspoor volgen, en uitkomen bij de pellet. Een goede pellet heeft voor mij een donker bruine tot zwarte kleur. Alle ander kleuren horen er niet in thuis. Er worden ook vaak andere andere ingrediënten gebruikt, zoals maismeel e.d. Je ziet dan kleine gele puntjes in de pellet zitten. Deze pellet zal veel sneller uiteen vallen dan gewenst. Een goede pellet blijft zeker tot 8 uur hard en op een hair zitten. Ik start schoorvoetend in 2007 met 22 mm halibut pellets. Nu een paar jaar later vis ik met niets anders dan pellets. 8 - 12 mm, groter gebruik ik niet. In een paar jaar tijd is mijn aastas rigoreus veranderd. Waar ik ook kom, in welk land of welke rivier ik gebruik alleen nog maar pellets. Het is een altijd vangend aassoort waar ik een rotsvast vertrouwen in heb gekregen.

Door de tijd heen heb ik vele merken een diameter pellets ingezet. Zo ook de diverse smaken en geuren. Uiteindelijk heb ik er 3 over gehouden die ik altijd bij me heb en die me zelden in de steek laten. Naast de pellets heb ik nog altijd een blik lunch meat bij en nog maar zelden een stuk kaas. Komt de temperatuur rond de 20 C dan gaat de kaas al nooit meer mee. Het wordt dan toch maar een natte zachte brok die niet meer inzetbaar is. Let wel hier staat niet dat je met kaas geen barbeel kunt vangen. Je leest alleen maar dat ikzelf nagenoeg geen kaas meer gebruik. Kaas blijft een uitstekend aas voor barbeel, voor mij hebben pellets veel meer voordelen en zijn zomer en winter inzetbaar.

 

Als eerste van de drie heb ik de rode Robin red pellet bij me van Dynamite Baits bij me in 8 en 12 mm. Deze voorgeboorde pellets zijn diep rood van kleur en hebben een vaste dichte structuur. Dat maakt het mogelijk om de pellet onbehandeld zeker 8- 10 uur op de hair te houden. Voordeel is dat je er meerder barbelen mee kunt haken en je kunt je montage lang op dezelfde plek laten liggen. Op moeilijke dagen en in zeer helder ondiep water is dat soms nodig. Door de felle rode kleur valt de pellet ook al op. Ook zijn geur is scherp. Naast de orginele is er ook een knoflookgeur pellet beschikbaar.

de stevige structuur van de robin red pellet, ook de felle rode kleur werkt aantrekkelijk

Een pellet die me in elke rivier in welk land dan ook nog nooit in de steek heeft gelaten is de elipse barbel pellet van Sonubaits. Deze platte pellet gebruik ik in 8 en 12 mm. De pellets moet je zelf voorboren. Dit kan alleen met een dremel of boormachine. Om met de hand een gaatje te boren, daar zijn de pellets te bros voor. De structuur is zeer open waardoor de pellet onbehandeld niet langer dan een half uur op de hair blijft zitten. De 2- 8 mm pellets zijn zeer geschikt om te voeren, ze vallen immer snel uiteen. Door zijn elipse vorm blijft de pellet goed tegen de bodem liggen zonder makkelijk weg te rollen.

voor mij persoonlijk barbeelaas nummer 1 op dit moment ( eind 2012)

door de olie verleng ik de levensduur met 50% tot ruim een uur

Ook met pellets kun je een mooi en goed voerspoor aanleggen. Breng ze in de korf naar je visplaats, of gooi ze met de hand in en tegen de stroomnaad. Gebruik daarbij diverse diameters. Maak een mooie mix van diverse diameter pellets, diverse kleuren en smaken. Veel kleine en weinig grote pellets, en meer de diameter die je als aas gebruikt. Hierdoor creëer je wel voedselnijd, maar geen argwaan. Voeren met een katapult gaat ook erg goed. Maak een mix van gekookte of geweekte hennep, geweekte tarwe en kleine pellets. De droge pellets doe je in een korf en duw aan beide zijde wat grondvoer stevig aan. Zorg dat je in verhouding met een zware korf voert die snel de bodem bereikt. laat de korf een paar seconde liggen en trek hem daarna met een felle ruk leeg. Zo heb je altijd je voerpellets op de plek waar je wil vissen. Zorg in het begin voor een mooi spoor en houdt dit de verdere dag bij door regelmatig een korf met droge pellets en wat grondvoer te brengen.

 

Een droge mix en een geweekte mix om de barbeel zoveel mogelijk te misleiden.

In het voorgaande stuk heb ik een paar keer gesproken over onbehandelde pellets. Ik bewerk mijn aas altijd ruim van te voren. Mijn aaspellets zitten altijd in visolie. De pellets zuigen zich helemaal vol met olie en blijven daardoor nog langer intact. Ook zorgt de olie voor een extra geurspoor. Water en olie stoten elkaar af en zullen steeds langzaam met elkaar mengen. De harde pellets hebben de olie niet echt nodig maar ik heb ze toch altijd in de olie bij me. De elipse pellet die normaal amper 30 minuten intact blijft aan de hair kan ik bewerkt in de olie ruim een uur aan de hair houden. Door ze vol te laten zuigen met extra olie verleng ik de levensduur met 50%.

de geweekte pellets blijven lang in de korf. Extra tip....bij gebruik van een lange onderlijn en een combie van lang gras of struiken achter je.... druk de pellet op de hair zachtjes in de onderkant korf. Zo verkort je de onderlijn tijdens het ingooie met 50%. Zodra de korf het water raakt laat je haakaas los uit de korf....

 

De olie die ik gebruik is verkrijgbaar in de hengelsportzaken en zijn er in diverse smaken en merken. Voor halibut pellets gebruik ik halibutolie. De elipse pellet is een zalmpellet, daarbij gebruik ik dus zalmolie. En bij de robin red en crabpellets grbruik ik een mix van beide. De olie ververs ik 1x per jaar. Als ik merk dat er te weinig olie in de bakjes zit giet ik er wat bij. Ook als ik weer nieuwe pellet toevoeg probeer ik de oudere bovenop te krijgen en ook dan indien nodig vul ik wat olie bij. Belangrijk is wel dat de bakjes goed afsluiten. Waterdichte zijn de beste. Zorg altijd dat je een handdoek bij je hebt. Het grote nadeel van deze werkwijze is de zeer penetrante geur die aan je handen blijft kleven. Ook blijft de olie en geur lang in je kleren zitten als je knoeit. Maar de extra vangkracht en levensduur is het meer dan waard.

mijn gebruikte visolieën.

 

Naast droge pellets heb ik ook altijd geweekte pellets bij me. Deze pellets maak ik nat voordat ik naar de waterkant vertrek. ik schud een paar keer goed met de emmer zodat alles goed mengt. De hoeveelheid water moet na een minuut of 10 helemaal ingetrokken zijn. Heb je teveel water gebruikt kun je dit toevoegen aan je grondvoer. het is de bedoeling dat de geweekte pellets een stevige substantie worden, lees deegachtig. Het is de bedoeling dat je deze geweekte pellets in de korf drukt op een dusdanige stevige manier dat ze er na een uur nog in zitten. Er vormt zich op deze manier een enorme geurspoor in het water. Op de momenten dat de barbeel goed op je stek ligt is dit systeem een killer van jewelste. Maar ook in moeilijke dagen zorgt deze geurbom vaak voor voldoende aanbeten. Een weer belangrijk je kunt de hele montage lang laten liggen omdat je zeker weet dat alles alng intact blijft en zodoende voor de nodige rust zorgt op je plek. Precies voldoende om op slechte dagen toch een paar barbelen te kunnen vangen. En één ding is zeker, er zijn meer slechte dan goede dagen.......

De geweekte mix kun je nog extra bewerken met liquidsmaken. Halibut, monstercrab en F1 caramel zijn erg goed. pittig voor de warme periode en zoet voor de koude periode.

 

Grondvoer

 

Als grondvoer gebruik ik een mix van crushed halibut en hennep met spicy mix in de zomer. In de koude periode vervang ik de spicy mix voor de F1 caramel. De verhouding is 2/3 halibut en 1/3 spicy of F1. Alle drie zijn van Sonubaits. Maar ellk grondvoer van elk ander merk is ook zeer goed inzetbaar. Het grondvoer is er alleen maar om de droge pellets snel naar de bodem te brengen. Je kunt een paar ballen grondvoer in de stroomnaad gooien bij aanvang. Zorg dan dat de ballen stevig compact blijven en driehoekig van vorm zijn. Zo rolt de bal niet makkelijk te ver van je af.

Beter is het om bij aanvang te voeren met schapenbix korrels of gewone koeienbrokken. Beide bevatten melasse, granen en mais en vallen snel uiteen. Ze zinken snel naar de bodem. Beide zijn verkrijgbaar in zakken van 25 kilo bij Welkoop of Boerenbond winkels en kosten tussen de 8 en 10 euro. Bij aanvang mag je gerust een kilo of 5 voeren. Je maakt zo een goed voerspoor voor erg weinig geld.

 

 

krabpellets in olie.