Korum hengels

Beide hengels in volle actie. De bovenste ( precission) heeft een mooiere parabool dan de neoteric..

 

Terugkijkend op 4 jaar barbeel vissen is het logisch dat er dingen zijn veranderd. Niet alleen de denkwijze van toen, ook de manier waarop ik nu vis. 4 jaar uitsluitend vissen en bezig zijn met barbeel heeft me een erg groot inzicht gegeven in deze vis. Vissen op barbeel is veel meer geworden dan even een blokje kaas op de haak doen en deze in de stroming aanbieden. Natuurlijk werkt deze methode nog steeds, toch zijn er ook vele andere manieren. Met de hengelkeuze is het niet anders. Begon ik met een heavy feeder ( 4,5 meter) al snel gevolgd door de catana classis ( 3,60 meter) met avon en feedertop. Ik leerde om te gaan met een hengel van 3,60 meter. Zeker op de Waal miste ik in het begin die 90 cm extra lengte. Toch was de gewenning van korte duur. De laatste 2 jaar vis ik alleen nog maar met deze hengellengte.

 

Zo heb ik momenteel de beschikking over de Neoteric Twin tip en de Precision Specialist. Beide hengels zijn van Korum, waarbij gezegd moet worden dat de Precision tot een waar paradepaardje is uitgegroeid. Voor beide hengels geldt net als voor alle andere hengels; een hengelkeuze is persoonlijk. Ik kan hier alleen mijn bevindingen delen n.a.v. mijn ervaringen en belevingen.

 

Neoteric Twin tip

 

Deze 3.60 meter lange hengel ( ook wel aangeduid met 12”) wordt uitgevoerd met een blank waarbij 2 toppen worden geleverd. Naast een 1,75 lb wordt er ook een 2,2 lb top bijgeleverd. Deze hengel heb ik nu de laatste 1,5 jaar intensief ingezet op de Waal. Daarbij is er soms niet echt lichtzinnig mee omgegaan. Enkele keren werd de hengel uit de steun getrokken en maakte enkele flinke smakken op de keien. De hengel gaf niet één keer een kik…De ogen bleven heel, de blank liep een paar schrammen op, maar niet door de lak heen! Dat bewees voor mij de hoge kwaliteit van het gebruikte materiaal. De Neoteric Twin tip met de 2,2 lb top gebruik ik alleen op de Waal en IJssel. Met deze top kan ik mijn montage prima in de buitenste stroomnaad houden. Deze stroomnaad ligt aan de buitenzijde van de nering aan de zijde waar de hoofdstroom hem raakt. Oftewel net buiten de krib tegen de hoofdstroom aan. De 2,2 lb top maakt de hengel precies stug genoeg om de montage ( onderlijn en lood van 180-240 gram) in de stroming te houden. Op beide rivieren gebruik ik vrij zware korven, die in combinatie met voer rond de 300 gram zwaar zijn. Voor deze hengel helemaal geen probleem. Let wel!! Voor alle duidelijkheid deze gewichten zijn geen aanbevolen gewichten!! Ingooien met beleid is dan ook de remedie. Een afstand van 30-40 meter is dan geen probleem. Het gewicht van de korf zorgt in feite voor de af te leggen afstand, en niet de kracht waarmee gegooid wordt.

Op de molen ( KXi freespin ) heb ik standaard een 37/00 nylonlijn met 15 lb trekkracht. Deze schuurvaste en lijn heb ik nodig om deze gewichten weg te zetten. Maar ook om een barbeel veilig en zo snel mogelijk te kunnen landen. De ogen van de hengel hebben het zwaar te verduren met deze zware montage. In de 18 maanden dat ik de hengel nu heb ( eind 2010) hebben de ogen helemaal geen beschadigingen opgelopen. Was ik in het begin nog huiverig voor inslijting van de ogen, nu weet ik wel beters! Niet alleen de blank, ook de toppen en de geleideogen zijn van hoogwaardig kwalitatief goed materiaal gemaakt. Deze hengel kan tegen een stootje. Dat geldt overigens ook voor de Precision specialist.

De Neoteric Twin tip is een relatief harde hengel. De blank buigt niet tot het handvat. Deze hengel heeft zijn actie meer in het bovenste gedeelte. Wat niet inhoud dat de hengel stug is en onstuurbaar tijdens het drillen. Persoonlijk vind ik de hengel te hard, maar ik prefereer dan ook een zachte hengel. Zoals gezegd dit is puur persoonlijk. De Neoteric Twin tip ( 2,2 lb) is op de grote rivieren prima stuurbaar en een prachtige hengel om in de stroomnaad te kunnen vissen. Ook voor de 1,75 lb top geldt hetzelfde. Al is een dril met deze top niet te vergelijken met de 2,2 lb top.

Als ik gebruik maak van 150-240 grams korven kan ik deze met beide toppen prima wegzetten. Ook hierbij geldt weer, met beleid. Op beide toppen zitten relatief grote ogen gemonteerd, ook op de eind. Hierdoor wordt het mogelijk gemaakt dat de lijn soepel wegglijd tijdens de inworp. Kortom de Neoteric Twin tip is een tophengel voor het barbeel vissen op grote diepe rivieren.

De adviesprijs van de Neoteric Twin tip ligt op 170 euro.

 

Precision Specialist 12”

Een overstapje naar deze hengel is vrij gemakkelijk. Ook deze hengel wordt geleverd met 2 toppen ( 1,75 lb en 2 lb ). In alles is de hengel hetzelfde als de Neoteric, met het grote verschil dat de Precision specialist een zachtere hengel is. De grote kracht van de Precision specialist zit hem in het midden gedeelte van de hengel. Daar heeft de hengel een ongelofelijk mooie buiging. ( Zie ook de eerste foto ) En net op het moment dat je denkt dat de hengel zijn top heeft bereikt, kun je er nog wat uitpersen!! Als ik een vergelijk moet maken met mijn eigen gebruikt materiaal ligt deze Precision specialist tussen de neoteric Twin tip en de Shimano beast master barbel qua hard/ zachtheid.

Na de aanbeet is de barbeel perfect controleerbaar te drillen met de Precission.....

en juist als het nodig is bij een spurt van de barbeel komt de hengel tot zijn goed recht!!...

De Precision specialist komt heel dicht bij de perfecte barbeel hengel voor mij. De hengel is niet alleen in te zetten op de grote diepere rivieren, maar komt ook heel goed uit de voeten op de smallere ondiepe rivieren. Ook met deze hengel zet ik zware korven goed weg. Hiermee is speciaal op gelet tijdens de ontwikkeling van deze hengel. De moderne visserij vraagt steeds meer van het materiaal en ook de gewichten van lood en korven blijven toenemen. Ondanks dat de hengel niet zo stug is als de Neoteric, ook met deze hengel ( 2 lb) blijft mijn montage goed liggen. De actie van deze hengel is echt geweldig en het drillen van een barbeel is een genot om te doen. Bij deze hengel is extra aandacht besteed aan het midden en eind sectie.

prachtige actie van de Precission specialist 1,75 lb.

Zonder dat dit ten koste gaat van de stuurbaarheid tijdens de dril. De Precision specialist heeft een perfecte balans tussen gewicht en actie. In de winter van 2010-2011 gebruik ik deze hengel als we vissen in de Ardenner rivieren. De methode die we daar gebruiken is perfect voor de Precission! We vissen daar met de hengel in de hand, top recht omhoog en helemaal op gevoel. Af en toe laten we het lood wat rollen en krijgen dan kleine tikjes….De precission geeft de aanbeten perfect door.. De Percision specialist is de ideale hengel voor diegene die geen keuze kunnen maken tussen een zachte en harde blank. Naast de 1,75 en de 2 lb is er ook een Precision specialist 2, 75 lb te verkrijgen. Deze laatste is niet aan te bevelen voor het vissen op barbeel.

De adviesprijs van de Precision specialist 12” ligt op 120 euro.

 

 

KXi freespin molen, ook een sterk staaltje kwaliteit. ( 69 euro)

 

perfecte bescherming voor de hengeltoppen.

zware korven ( foto boven en onder ) wegzetten met deze hengels is geen probleem. Let wel !! Met beleid. Het gewicht van de korven zorgt voor de afstand, niet de kracht waarmee gegooid wordt !!