Vergunningen in Nederland

 

In 2006 kom ik begin september voor het eerst echt gericht in contact met barbeel en vang ik mijn laatste barbeel van dat jaar op 14 oktober. De camping sluit in dat weekend, en meteen vang ik ook helemaal niets meer. Ik vis nog regelmatig op de kribben van die camping omdat ik weet dat ze daar gelegen hebben. Toch lukt het me niet om ook maar één keer beet te krijgen. In die maanden zoek ik ook vaak tot aan Zaltbommel de Waal af en daar krijg ik half december 3x kort na elkaar ferme tikken. Ik vis dan met een deeg van kattevoer.

In 2007 vang ik mijn eerste barbeel op 11 maart. Daarna drie weken niets, waarna ik er 5 vang in het paasweekend. Opvallend is dat ik er drie vang 's avonds tussen kwart voor 8 en 8 uur, drie dagen opeen. De laatste van 2007 vang ik ook op 7 december. Die dag vangen we er drie, allen zijn ze 45 cm . Het water staat dan erg hoog en dat is de enige vrije krib om te vissen op dat moment.

De gehele winter 2008 is het water van de waal zeer hoog. Van begin januari tot ongeveer 10 mei staan de kribben onder water, op een week na eind februari. Op 24 februari vang ik mijn eerste barbeel van 2008, 10 mei pas mijn 6 e . Ik vis dan alleen op de Waal in die periode, verspeel ontzettend veel korven en onderlijnen. Mijn laatste barbeel van 2008 vang ik op 26 december. Na die datum zakt de temperatuur onder 0 graden. Januari en februari zijn heel koud, zelfs in zuid Limburg is het in die twee maanden vaak het koudst met -15 tot -20 graden. Het water van de Waal is in die twee maanden meestal rond de 1 graden. 1 maart 2009 rijd ik naar de Grensmaas en vang daar ook meteen mijn 1e barbeel van dat jaar. Het is die dag vrij warm ( ca 10 C ) na die koude periode. Op het Pannerder kanaal vang ik de derde week maart mijn 1e barbeel en begin april vang ik pas op de Waal.

Ga niet zomaar op de kribben zitten in de Waal, raadpleeg eerst je vergunning goed.

Tendens van de Waal de laatste 4 jaar; ruime vangsten van april tot oktober, waarna het ineens minder wordt. Na de eerste echte nachtvorsten en watertemperaturen onder 10 graden wordt het nog minder met de vangsten. Met een watertemperatuur onder de 5 graden zijn de vangsten bijna nihil. Tijdens de strenge vorstperiode van jan 2009 worden er drie barbelen op de Waal gevangen, allen vanuit een boot, op de volle stroming. Alle drie worden gevangen tijdens het snoekbaarzen met kunstaas. In 2009 vang ik de laatste barbeel op de Waal op 15 november. Daarna probeer ik het nog twee maal, beide keren is het dan al te koud. Op de IJssel vang ik mijn laatste barbeel op 21 november. Begin december wordt het al te koud, veel sneeuw en ijs maakt vissen ook deels onmogelijk en onverantwoord.

 

Op de IJssel is het een ander verhaal. De barbeel komt pas een paar weken na de eerste vangsten van de Waal los, ongeveer eind april. Ze zijn ook een paar weken langer goed te vangen dan op de waal, ongeveer tot begin november. Dan wordt het stilaan minder. De maanden januari en februari kunnen ze op de IJssel wel gevangen worden. Kunnen moet je dan wel lezen als zeer zeer moeizaam!

 

Op de grensmaas is de barbeel heel het jaar rond te vangen. Er zijn natuurlijk ook mindere periodes op die rivier. In de koude maanden is het ook veel geduld hebben, en regelmatig blanken. In de warme zomerperiode, als het water heel laag staat zijn de vangsten ook minder. De stroming valt dan grotendeels weg, de barbeel heeft meer tijd om het aas te inspecteren, en de aanbeten zijn heel flauw. Over het algemeen is het water van de grensmaas een paar graden warmer dan de Waal en IJssel. Ook is het in zuid- Limburg over het algemeen warmer. De Grensmaas is dan ook een prima uitwijk mogelijkheid voor de barbeelvisser, die normaal op de Waal vist. Ook voor de IJsselvisser is het een goed alternatief voor de koude januari en februari maanden, misschien zelfs ook wel voor maart.

De Grensmaas kan barbeel opleveren in de winter.

Omdat de grote rivieren in Nederland in de koude periode van het jaar barbeelvangsten bijna onmogelijk maken zoek ik mijn heil vanaf eind 2009 meer naar het zuiden, tot zelfs over de grens. Na 4 jaar doorvissen in Nederland weet ik de mogelijkheden van de barbeelrivieren. Zo vang ik in 2010 op 17 januari twee barbelen in het Belgische Ardennen, en op 6 februari komt de eerste Nederlandse barbeel voor mij in dit jaar uit het Limburgse . Op de grote rivieren is het momenteel niet mogelijk te vissen omdat de waterstand te hoog is ( 08-02-2010).

de kribben van de Waal staan nogal eens onder water in de winter.

 

Kon ik enkele jaren geleden nog niet zeggen of de barbeel het hele jaar door te vangen is, nu weet ik er na 4 jaar al heel wat meer vanaf. In de koude periode is het mogelijk, al blijft het ook dan zeer moeizaam. De grote rivieren kun je dan het beste mijden. Zoek het meer in kleinere rustige rivieren zonder scheepvaart.

 

Extra tips voor de winterdagen;

  1. •  houdt de waterstanden in de gaten, voor de grensmaas is de stand 4000 de grens om te kunnen vissen. Voor de Waal houd ik altijd de stand van Nijmegen haven aan. Bij 850 zijn de kribben net onder, en bij 810 is het veilig vissen vanaf de kribben. Dit is een waterstand van voor de kribverlaging. Na de kribverlaging gaat er ruim 150 cm af!! Voor de IJssel kun je de waterstand van doesburg aanhouden. Boven 700 is er op de IJssel moeilijk te vissen. 650 is een veilige waterstand. Voordeel op de IJssel is wel dat er vanaf de kant ook gemakkelijk gevist kan worden op de barbeel. De kribben zijn daar niet zo lang.
  2. •  houdt een temperatuursstijging in de gaten, probeer je visdag in een warmere periode te plannen zeker in de koude periode
  3. •  voer niet te veel, liefst alleen met hennep. Pellets, smac en wormen zijn goede aassoorten in de koude maanden.
  4. •  Zoek de diepere stukken op waar de stroming niet zo hard is.
  5. •  Zoek verstandig mijd de Waal en IJssel ….

 

In de koude periode is barbeelvangst mogelijk, al zul je ook vaak blanken.

 

Vergunningen in Nederland

 

De meeste vroegere bevaar en bevlotbare Nederlandse wateren waren voor de invoering van de vispas vrij om te vissen. Na de invoering van de vispas hebben veel hengelsport verenigingen aan de Waal hun water uit de Federatie gehaald. Voordat je afreist naar de Waal doe je er goed aan eerst www.visplanner.nl te raadplegen. Momenteel ( 2010) is er maar heel weinig vrije visruimte op de Waal. Het stuk vanaf de noordkant brug A50 tot Ochten zit in de vispas. Dit stuk wordt nog eens extra minder aantrekkelijk omdat daar de kribverlaging in volle gang is, en de kribben pas bereikbaar zijn bij een waterstand van Nijmegen 660. Aan de zuidkant een paar kribben in Weurt en een klein stukje vanaf de brug A50 tot Deesd. Verder aan de noordkant van Tiel tot Ophemert en aan de zuidkant van Zaltbommel tot net voorbij Nieuwaal zijn ook vispas vrij. Dit is allemaal na te kijken op visplanner.nl. Op alle andere stukken is een vergunning van de rechthebbende verplicht. Helaas geeft visplanner niet aan welke vereniging je moet hebben voor bepaalde stukken van de Waal. Op sommige plaatsen staan borden van de rechthebbende met het adres erop van de HSV, toch op de meeste plaatsen zul je die niet vinden. Wat dat betreft is het een warboel aan de Waal. Mijn advies; ga niet zomaar ergens zitten. Er is regelmatig controle en elke hengel kost je 90 euro.

 

Veel beter is het op de IJssel geregeld… het gehele stroomgebied van Westervoort tot de aansluiting IJsselmeer zit in de vispas. Zowel het oostelijke als het westelijke gedeelte. Dat houd simpel gezegd in dat je op de IJssel bijna overal gewoon kunt vissen op barbeel. Alleen het stuk rond Doesburg zit niet in de vispas.

 

Op de Grensmaas is het eerste stuk van Borgharen tot het stuk in Voulwammes ondergebracht bij een hengelsportvereniging. De rest tot de aansluiting met de Maas is dan vispasvrij. Let wel het betreft hier de wel het oostelijke gedeelte, de Nederlandse kant. Het westelijke gedeelte van de Grensmaas is van België en daarvoor gelden andere regels. Zie het hiervoor dit document

Simpel gezegd, het is lekker vissen aan de IJssel en Grensmaas op barbeel. Op de Waal is het een stuk lastiger omdat er maar een paar stukken vispas vrij zijn. Vanaf de brug A50 tot de grens met Duitsland heb je een kleine 10 vergunningen nodig om overal te kunnen vissen. Met een gemiddelde van meer dan 40 euro per vergunning….tel uit je winst…

 

Op alle andere niet genoemde stromende rivieren kan ik je adviseren om eerst de visplanner te raadplegen. Op deze rivieren is barbeelvangst mogelijk al zal het een heel stuk minder zijn dan de drie eerder genoemde. Kijk op internet bij Google en typ de rivier met plaatsnaam in die je op het oog hebt en je krijgt alle informatie die je zoekt in een paar tellen op je scherm te zien. Op deze manier kun je heel vlug achterhalen of je een vergunning voor dat stuk water nodig hebt en waar je die kunt kopen.

 

veilig vissen met de juiste vergunningen.